Hükümet ve muhalefet Türk'e tepkili

Hükümet ve muhalefet, DTP lideri Ahmet Türk’ün Meclis’te Kürçe konuşmasına tepki gösterdi. AK Parti'li Nihat Ergün konuşmayı “prokatif bir girişim”, CHP’li Mustafa Özyürek ‘şov’ olarak nitelendirdi. MHP’li Cihan Paçacı ise “Dil birliğinin çözümesi problem yaratır" dedi.

NTV yayınına katılan MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ve AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün TBMM’deki Grup Toplantısı’nda Kürtçe konuşmasını değerlendirdi.

ERGÜN: PROVOKATİF BİR GİRİŞİM
AK Parti’li Nihat Ergün, şöyle konuştu:

'de Kürtçe ili ilgili ana dilin öğrenilmesi ana dilde yayın yapılması konuşulması gazete televizyon çıkartılması gibi isim konulması gibi bir çok engeller son bir kaç yıldaki demokratik açılımlarla zaten ortadan kaldırılmış oldu. Bu açılımlar devam ederken en son TRT 6’da önemli bir açılım oldu ve toplumda büyük bir memnuniyet meydana getirdi. Ancak TBMM çatısı altında grup toplantısı da olsa verilen mesajların ortak dilde olması doğru olur. Bütün Türkiye'ye hitap ediyorsunuz ve ortak dil Türkçedir. Dolayısıyla Türkiye'deki büyük bir kesime hitap etmemiş oluyorsunuz. Böyle bir girişimi seçim öncesi bir mesaj dar bir seçmen kitlesine ya da kendi seçmen kitlesine vermek istediği mesaj olarak değerlendiriyoruz. Bir anlamda da Türkiye'deki demokratikleşme adımlarının önünde provokatif bir girişim olarak algılanabilir. Böyle bir girişime gerek yok. DTP açısından doğru bir siyaset olmamıştır.

Mevzuatta bazı sıkıntılar olabilir. TRT’nin, diğer kanalları kendi iç yönetmeliklerinde bazı sıkıntılar olabili. Meclis televizyonunun başka dillerde yayın yapması şimdiye kadar söz konusu olmamıştır. Bu konuda TRT 6 tahsis edilmiştir.

DTP, 22 Temmuz’dan bu yana provokatif bir takım girişimlerden kaçındı, tahriklerden uzak durmaya çalıştı. Eğer bundan sonra ülkedeki demokratikleşme açılımları devam ederken bu tür teşebbüslerde bulunurlarsa o zaman DTP’nin demokratik siyasetin bir parçası olmadığı konusunda toplumda yaygın bir kanaat oluşur. Demokratik siyasetin bir parçası olarak hareket etmelidir ve onu gösteren politikalar izlemelidir. Eğer başka türlü adımlar atacaklarsa parlamento çatısı altında başka provokatif hareketlerin içinde oldukları anlaşılır ki, bunu TBMM’deki parlamenterlerinin hiçbiri kabul etmez.”

PAÇACI: BAŞBAKAN BUNUN ÖNÜNÜ AÇTI
MHP’li Cihan Paçacı şunları söyledi:

“Sayın Ahmet Türk Meclis çatısı altında Kürtçe konuşarak yanlış yapmıştır. Hatalı bir davranıştır. Biz MHP olarak bu günleri yaşayacağımızı daha önce söylemiştik. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Burada esas hata TRT Kürtçe yayın başlamasıydı. TRT devlet televizyonudur; devlet adına adeta yayın yapar, devletin sesi niteliğindedir. .O dönemde gerekçe olarak şunu söylemişlerdi; ‘O yörede yaşayan halkımız Türkçeyi anlayamıyor. Onun için onaların anladığı dilden onlara yayın yapıyoruz. Biz O milletvekili o parlamenter benim seçmenim Türkçeyi anlamıyor. Onun için ben Kürtçe konuşuyorum’ dediğinde, siz itiraz ettiğinizde, ‘devlet zaten aynı gerekçeyle yayın yapmıyor mu?’ diyecekler. Neye itiraz ediyorsun? Bugün maalesef bunlar oldu.

Tabii bir topluluğun millet olabilmesinin en önemli ortak değerlerinin başında dil birliği geliyor. Eğer bu dil birliğini siz çözerseniz devlet eliyle bu yeni birtakım problemleri de beraberinde getirecektir. İlk ayrılığın çok ciddi şekilde gerçekleşmesinin önünü açmış olursunuz.

Konuşmayı Meclis kürsüsünde yapması aynı değil ama Başbakan’ın Kürtçe konuşması bunun önünü açıyor. Bundan sonraki talepler sadece bununla kalmayacak, yarın eğitimde de aynı taleplerle karşı karşıya kalacağız. “Biz Türkçeyi zaten bilmiyoruz, eğitimimizde Kürtçe olsun’ diyecekler. İşte bir milletin bölünmesi ancak böyle olur. Maalesef AKP hükümeti ve Başbakan bunun önünü açtı. Bundan geri dönülmesi gerekir ama bu hükümetin böyle bir şey yapacağını da sanmıyorum.”

ÖZYÜREK: TRT SANSÜR YAPMAMALI
CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek ise şu ifaderelir kullandı: “TRT’nin konuşma esnasında konuşmayı kesmesi doğru değil. Bu bir sansür uygulamasıdır. Bir partinin liderinin konuşmasına TRT sansür uygulamamalıdır.

Tabii anayasamıza göre resmi dilimiz Türkçedir. Sayın Türk’ün de bu anayasal hükme uyması doğru olur. DTP’de seçimler yaklaştığı için seçmene selam gönderiyor ona hiç kuşku yok. Sayın Türk’ün Anayasaya uygun davranması gerekir. Seçime dönük bir şov olarak değerlendiriyorum.

TRT’nin Kürtçe karşısında bu kadar hassas davranmasına gerek yok. Çünkü Kürtçe yayın yapan bir TRT kanalı var. Hep televizyonlarda Kürtçe yayın yapılmasından yana olduk. Ama bu ‘özel kanallar vasıtasıyla yapılsın’ dedik. Devletin televizyonunda yayın yapılması ciddi sorun oluyor. Burada bir çifte standartla da karşı karşıyayız. 24 saat Kürtçe yayın yapan da Ahmet Türk’ün konuşmasındaki birkaç cümleyi sansür eden de gene aynı TRT.”

Sayfa Yükleniyor...