İFSAK'da "Su" belgeselleri

İFSAK'da "Su" belgeselleri

20-21-22 Mart tarihlerinde İFSAK'da "Su"ya dair uluslararası ve ulusla festivallerde gösterilen belgesel filmlerden bir seçki sunulacak.

Mezopotamya'nın Büyük Düşü GAP / 20 Mart 2009 Cuma, 19:30 - 21:00

GAP Bölgesi'nde yanlış sulama nedeniyle oluşan tuzlulaşma ve doğal kaynakların bilinçsize tüketilmesine dikkati çekmek amacıyla hazırlanan belgesel.

Çölün Mavi Gözü Aral / 21 Mart 2009 Cumartesi, 17:00 - 19:00

Aral Gölü'nde çağımızın en büyük çevre felaketi yaşanmaktadır. Amuderya ve Siriderya nehirleri Sovyetler Birliği'nin hatalı tarım alanları sulama politikası sebebiyle 1960'lı yıllardan beri gölü yeterince besleyememektedir. Sıcaklarında etkisiyle kuruyan göl alanı %80 oranında küçülmüştür. Göl suları 150 km içeri çekilmiş durumdadır.Gölün küçülmesiyle birlikte suyunun tuz oranı artması da ilerlemektedir. Bu tuzlanmadan dolayı birçok balık türlerinin nesli tükenmiştir. Aral gölünün balıkçılarının ticari durumunu tekrar düzeltmek icin Hollandalı bir bilimcinin ilginç fikri üzerine Aral gölüne tuzlu su balık türleri yerleştirilmiştir. Şu an Aral balıkçilarının bazıları örneğin Kalkan balıgı avıyla geçinmektedir...


Thirst - Susuzluk / İngilizce - Türkçe altyazılı 22 Mart 2009 Pazar, 14:00 - 16:00

Su tüm insanların ortak paylaşımına açık bir insan hakkı mıdır? Yoksa alınan, satılan ve küresel pazarda ticareti yapılan bir mal mıdır? "Susuzluk", bu temel sorulara cevap arayan Bolivya, Hindistan ve ABD'den toplumların hikayesini sunuyor. Dünyada bir milyardan fazla insanın içilebilir suya erişimi yok. Her yıl milyonlarca çocuk sudan kaynaklanan hastalıklardan yaşamını yitiriyor ve bu sayı her geçen yıl artıyor. "Susuzluk" 2003 yılında Japonya'da Kyoto'da gerçekleşen Üçüncü Dünya Su Forum'unda bu gerçeklerin dile getirilmesiyle başlıyor. Siyasetçiler, uluslararası bankacılar, üst düzey şirket yöneticileri biraraya gelerek dünya içilebilir su kaynaklarını kimin kontrol edeceğine karar veriyorlar. Onların büyük barajlar ve özelleştirilmiş, kurumsallaşmış su sistemleri önerilerine karşılık uzmanlar ve aktivistler ise suyun bir insan hakkı olduğunu, açık pazarda ticareti yapılacak bir meta olmadığını savunuyorlar.

Sayfa Yükleniyor...