İğneada'da yeni balık türleri

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesi sahilinde, 3'ü ilk defa olmak üzere 121 balık türü belirlenerek, rapor edildi.

Proje yöneticisi Peyzaj Yüksek Mimar Nihan Yenilmez Arpa,  Avrupa Birliği'nin desteğiyle -Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Kırklareli'nin Karadeniz'e bakan kısmını oluşturan Yıldız Dağlarında uygulanan ''TR 06 02 16 Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Gelişimi Projesi'' çalışmasının tamamlandığını söyledi.

Arpa, bu proje kapsamında deniz balıkları konusunda Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Bilecenoğlu ve ekibinin, tatlı su balıklarında ise Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Hasan Sarı ve ekibinin çalışma yaptığını belirtti.

Deniz ve tatlı su balıklarındaki envanter çalışmasının titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Arpa, ''Deniz kıyılarında 3'ü ilk defa olmak üzere 121 balık türü belirlendi. Proje alanının kıyısal sularında, hepsi ulusal ölçekte hassas olarak tanımlanan ve Blenniidae (Horozbinagiller) familyasına ait 3 Horozbina türü (Parablennius incognitus, P. zvonimiri ve Salaria pavo) Kırklareli kıyılarından ilk defa rapor edilmiştir. Tatlı su balıklarında yapılan araştırmalarda bölgede 39 türün varlığı tespit edilmiş ve bunlardan 6 türün ilk defa kaydı yapılmıştır. Bu türler üirsi, kayabalığı, güneş levreği, kefal, kayabalığı ve gökkuşağı alabalığıdır'' dedi.
        
BALIK TÜRLERİNDE AZALMA

         
Bölgedeki envanter çalışmasında balıkçılık faaliyetlerinin, ekonomik önem arz eden az sayıdaki tür üzerine yoğunlaştığının belirlendiğini kaydeden Arpa, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yapılan gerek arazi çalışmaları, gerekse yüz yüze görüşmelere dayanılarak elde edinilen sonuçlara göre, denizdeki en önemli balık türleri kalkan, barbun, mezgit, palamut, lüfer ve hamsi olarak belirlenmiştir. Av baskısının etkilerinin belirgin şekilde gözlendiği Kırklareli kıyılarında özellikle kalkan ve palamut türlerinin popülasyonlarında çok ciddi azalmalar olduğu öğrenilmiştir.Batı Karadeniz kıyılarında istatistiklere göre 2005 yılında 30 bin ton palamut avlanırken, bu sayı 2007 yılında bin 500 tona inmiştir. Deniz balıkları araştırmaları açısından son derece ihmal edilmiş bir bölge olan Kırklareli kıyılarının daha kapsamlı çalışmalarla incelenmesi, ekonomik öneme sahip türlerinin biyolojilerinin araştırılarak sürdürülebilir balıkçılık için veri sağlanması ve özellikle tehlike altındaki türlerin durumlarının ivedilikle tespit edilmesi gerekmekte.Tatlı su balıkları çalışmasının bir sonucu olarak, bölgede ağır endüstri ve yoğun insan popülasyonu bulunmadığı için bölgede çevresel tehdit riski bulunmadığı görünmektedir.''Arpa, elde ettikleri verilerin gelecekte yapacakları araştırmalara kaynak teşkil edeceğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...