İhbarcı ‘Mehmet Ali’ bulunabilir mi?

Ankara’da Silahlı Kuvvetler'e ait mühimmat taşıyan sivil plakalı kamyonu ihbar eden eden kişinin nasıl bulunabileceğini Adli Bilişim Suçları Uzmanı Hakan Öztürkci ntvmsnbc’ye anlattı.

İhbarcı ‘Mehmet Ali’ bulunabilir mi?

Önceki akşam Ankara’da Terörle Mücade Ekipleri tarafından durdurulan sivil plakalı kamyonla ilgili ihbar mektubu akılları karıştırmaya devam ediyor.


Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olduğu belirlenen el bombalarını taşıyan kamyon ihbarını Ankara Emniyet Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’ne saat 15.57’de bildiren “mehmetali01168@hotmail.com” e-posta adresinin sahibi Başsavcılık tarafından araştırılıyor.

İhbarcıya ulaşılıp ulaşılamayacağını ve nasıl bir yol izleneceğini ntvmsnbc’ye anlatan Adli Bilişim Suçları Uzmanı Hakan Öztürkci ihbarcının duruma göre hem bulunabileceğini hem de bulunamayacağını belirtti.

Sonucun ihbarcının internete bağlandığı yeri gösteren IP adresinin doğru olarak tespit edilip edilemeyeceğine göre değişeceğini ifade eden Öztürkci başsavcılığın izleyiceyi yolları şöyle anlattı;

“İhbarcı e-posta adresi alırken IP adresini gizleyecek bir servis kullanmadıysa bulunabilir. Ancak bu kişi bir internet kafeden de bu postayı atmış olabilir. O zaman o kafenin ihbar mailinin atıldığı saatte hangi bilgisayara hangi IP numarasının verildiğini kaydetmiş olması lazım.

5651 numaralı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da bazı düzenlemeler var ancak her internet kafe bunlara uymuyor. Bu kanuna göre her kafede her bilgisayarın aldığı IP'nin kaydı tutulmalı.

Şayet internet kafeden mail atıldıysa ve o kafe de hangi bilgisayara hangi IP’yi verdiğini saklıyorsa, ayrıca kafede güvenlik kaydı alınıyorsa ihbarcıya ulaşılabilinir.

Öte yandan ihbarcı geriye dönük izlemeleri bilmiyorsa, kişisel görüşüm böyle biri olmadığı yönünde ama evinden mail atmış olabilir. O zaman ev adresi bulunarak kişiye ulaşılır.”

Hakan Öztürkci ihbarcıya ulaşılamama ihtimalinin de bulunduğunu söyledi. Öztürkci, “Anonymity (anonim) denen ve internette geriye dönük izlemeleri engelleyen sistemler var. Bu sistemler internette her yaptığınız izleniyor düşüncesiyle, bazı üniversitelerin yardımıyla kurulan altyapılar. Bu altyapıları kullandığınız zaman hiçbir şekilde IP bulunamıyor. Mesela bu sistem kullanılmışsa IP adresi olarak Rusya’dan Güney Kore’den Çin’den alınmış IP’ler çıkabiliyor karşınıza. Bu IP’ler de anonymity için alınmıştır zaten. Şimdi ihbarcı bu sistemi kullandıysa ulaşılması imkansızdır” dedi.

Sayfa Yükleniyor...