II. Tutuklu Vekiller zirvesi!

8 tutuklu vekilin serbest kalması için formül arayışında ikinci toplantı, TBMM Başkanı Çiçek ile muhalefet arasında yarın yapılacak.

II. Tutuklu Vekiller zirvesi!

Tutuklu milletvekillerinin bu durumuna yasal ya da anayasal çözüm yolu arayışlarında ikinci zirve yarın yapılacak.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 3 muhalefet partisinin grup başkanvekilleriyle sabah kahvaltısında bir araya gelecek.

Çiçek’in ortak çözüm önerisi beklentisi, geçen hafta Salı günü yapılan ilk zirve sonrası, toplantıya katılmayan AK Parti cephesi ve Başbakan Erdoğan tarafından da dillendirilmişti. Ancak, 3 partinin önerilerini geçen hafta itibariyle farklılık içerdiği biliniyor.

CHP, tutuklamaların 2 yılla kısıtlanması, zorunluk halinde ise 3 yıla çıkarılması ve böylece vekillerin serbest kalmaları fomülünü benimserken, MHP anayasanın 14 maddesi kapsayan suçlar dışında tutuklamalara karşı çıkıyor. Bu madde, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenen suçları kapsıyor. BDP ise, 'milletvekili tutuklanamaz'dan yana.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in partilere yarın bir kez daha önerilerini sormasının beklendiği toplantıya, CHP’den Emine Ülker Tarhan, MHP’den Mehmet Şandır ile BDP’den Hasip Kaplan ve Pervin Buldan katılacak.

KANADOĞLU’DAN ÖNERİ
Bu arada ‘367’nin mimarı’ Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’dan, muhalefetin mutabakata varamadığının belirtildiği ortamda bir çözüm önerisi geldi.

Kanadoğlu, önceki gün Cumhuriyet gazetesindeki yazısında, tek çözümüm Anayasa’nın 83. maddesinde değişiklik yapılması olduğunu ifade etti ve ve iki seçeneği şöyle anlattı:

İlk seçenek 83/2. maddede yer alan ve 14. maddeyle bağlantı kuran bölümünü tümüyle ortadan kaldırmak. İkinci seçenek ise 83/2. maddeye ‘tutuklanmaları hariç’ şeklinde iki kelimenin eklenmesidir...

Anayasa’nın 83. maddesinin 2. Fıkrası:
"Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa’nın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Büyük Millet Meclisi’ne bildirmek zorundadır."

Sayfa Yükleniyor...