"İklim değişikliği engellenebilir"

Hedegaard, ''Türkiye-AB İklim İşbirliği: Fırsatlar, Faydalar ve Zorluklar'' başlıklı seminerde  yaptığı konuşmada, dünyada iklim zorluklarının her zaman aciliyetini koruduğunu söyledi.

"İklim değişikliği engellenebilir"

Avrupa Komisyonu İklim Değişikliği Komisyoneri Connie Hedegaard, ''İklim değişikliği, bütün dünyada sürdürülebilir kalkınma çabalarını engelleyebilir. Özellikle de Akdeniz havzasında bunu yapabilir, çünkü buradaki ülkeler en yüksek risk grubuna giriyor'' dedi.

Hedegaard, ''-AB İklim İşbirliği: Fırsatlar, Faydalar ve Zorluklar'' başlıklı seminerin açılışında yaptığı konuşmada, dünyada iklim zorluklarının her zaman aciliyetini koruduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin bütün dünyada sürdürülebilir kalkınma çabalarını engelleyebileceğine işaret eden Hedegaard, ''Özellikle de Akdeniz havzasında bunu yapabilir, çünkü buradaki ülkeler en yüksek risk grubuna giriyor'' dedi.

Türkiye'nin orta kesimlerinde kuraklık yaşandığını, İngiltere'de bir kuraklık başladığını söyleyen Hedegaard, ''Sıcak yazlar Türkiye'de daha da fazla tanık olacağınız bir olay olacak. Bilim de bize 'Artık vakit daralıyor, daha yeşil bir büyümeyi gelecek için mutlaka sağlamalıyız' diyor'' şeklinde konuştu.

Hedegaard, şunları kaydetti:

''İklim değişikliğinin ortadan kaldırılması bizim ellerimizde. Buna ne kadar hızlı başlarsak maliyeti de o kadar az olur. Türkiye, AB'nin stratejik partneri. Siz bizim komşumuzsunuz, iyi bir AB'ye aday ülkesiniz, iklim çerçevesinde de daha geniş kapsamda çok önemli aktörsünüz. İklim değişikliğini daha da fazla işbirliği yapmamız gereken bir alan olarak görüyorum.''

Avrupa maliye bakanlarının ''Biz her zamanki gibi yaptığımız işlere devam edelim'' dediklerini söyleyen Hedegaard, bunun 21. yüzyılın en büyük hatalarından biri olacağını ifade etti.

Hedegaard, ''Uluslararası sürecin yavaş bir hızla ilerlediğini görüyoruz ve sürecin yavaş ilerlemesi hepimizin sinirine dokunuyor. Uluslararası çerçevede bunu geliştirmemiz lazım'' diye konuştu.

Uluslararası müzakerelerdeki yavaş ilerlemeye rağmen bugün kritik sayıda ülkenin kendi içlerinde iklim ve enerji konusunda önlemler aldığını gördüklerini, toplam emisyonların yüzde 80'ini çıkaran ülkelerin bunu yaptıklarını anlatan Hedegaard, uluslararası düzeyde artık kritik ortalamaya varıldığını, gelişmekte olan ülkelerin iklim politikalarını sürdürülebilir kalkınma şeklinde yeniden düzenlediklerini söyledi.

Yapılan çabaların, alınan önlemlerin yeterli olmadığına işaret eden Hedegaard, çevreye dost enerji ve kaynak kullanımında etkin bir kalkınma sağlamaya çalışmak gerektiğini anlattı.

Bugünkü planlar çerçevesinde Türkiye'nin 2020 yılına gelindiğinde emisyon artışı yaşayacağını söyleyen Hedegaard, ''Bütün görev emisyonların azaltılması olurken yine de bu konuda epey zorluğumuz olduğunu kabul etmeliyiz'' dedi.

Türkiye'nin bir ulusal iklim stratejisi ve ulusal iklim eylem planını kabul etmiş olmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirten Hedegaard, ''Türkiye'nin bu alandaki çabaları sınırların ötesine de örnek olarak yansıyacak ve Türkiye bütün bölge için bir rol model olacak'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...