İklim Zirvesi'nde son gün

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan İklim Zirvesi'nde, dün, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu 100'den fazla ülkenin liderleri, Chrıstıansborg Sarayı'ndaki açılış yemeğinde bir araya geldi.

Görüşmelerde, gelişmekte olan ülkeler, sanayileşmiş ülkeleri, küresel ısınmayla mücadeleye ayrılacak fonlara, yeteri kadar destek vermemekle suçluyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, bu fona, her yıl, 100 milyar dolar yatıracağını açıklamasıysa, zirveden çıkan olumlu bir gelişme oldu. Kaydedilen ilerlemeye rağmen, 2012 yılında süresi dolacak Kyoto Protokolü'nün yerine geçecek somut bir anlaşma için henüz uzlaşı sağlanmış değil.
100'den fazla ülkenin liderlerinin bir aray geldiği zirve  Chrıstıansborg Sarayı'ndaki açılış yemeğiyle başladı..

Açılışta, kimliklerini gizleyerek içeri girmeyi başaran 2 greenpeace üyesi pankart açarak eylem yapmaya çalıştı, ancak güvenlik engeline takıldı..

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri arasında konferans boyunca yaşanan gerilim liderler zirvesine de yansıdı.

Zirvede bazı olumlu gelişmler de yaşandı. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clınton, ülkesinin küresel ısınmayla mücadele için oluşturulacak fona yılda 100 milyar dolar katkı yapacağını açıkladı..

Yine Amerikalı ve Çinli yetkililer Çin'in karbondioksit salımını azaltması ve bu konuda daha açık politikalar izlemesi konusunda ilerleme sağladıklarını duyurdu.. Bu iki ülke birlikte  dünyadaki karbondioksit salımının yarısından fazlasını oluşturuyor. 

Zirveye Tahrandan da bir eleştiri geldi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, batılı ülkeleri alternatif enerji teknolojilerinin geliştirilmesine engel olmakla suçladı.

Zirvenin son gününde Amerikan başkanı Barack Obama'nın uzlaşı çabalarına öncülük etmesi bekleniyor.


Sayfa Yükleniyor...