İlk insanlar ağaca neden tırmanamıyordu?

Maymunla insanın ortak atalarından ayrıldıktan hemen sonra ortaya çıkan ilk insanların ağaca çıkamamasının nedeni bulundu.

İlk insanlar ağaca neden tırmanamıyordu?

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, maymunların ayak bilekleri arkaya doğru 45 derece dönebilirken, fosillerde yapılan incelemeler insan ırkının atalarının ayak bileklerinin en fazla 15-20 derece dönebildiğini gösterdi.

Maymunlarla insanın ortak atalarının ayrılmasının artdından ortaya çıkan, 1,5 milyon ila 4,1 milyon yıl önce yaşayan insansıların modern maymunlar gibi ağaca çıkamamasının sebebinin ayak ve ayak eklemlerinin şekli olduğu belirlendi. Ortak ataların sekiz ila dört milyon yıl önce yaşamış olduğu düşünülüyor.

Birçok uzman, bu ortak atanın maymunlara benzeyen bir anatomiye sahip olduğunu düşünüyor, bu nedenle ilk insanların da maymuna benzeyen bir anatomiye sahip oldukları varsayılıyordu.

Ancak yapılan araştırma bu fikri yok ediyor. Araştırma bulgularının ilk insanların günümüzün modern maymunlarının aksine, ağaçlara tırmanmak için tasarlanmadığını gösterdiğini ifade eden Michigan Üniversitesi'nden Jeremy DeSilva, Uganda'da bulunan Kibale Milli Parkı'nda yapılan geniş ölçekli araştırmasıyla kanıtladığını ifade ediyor. Bu araştırma şempanzelerin ağaçlara tırmanış yeteneklerini mekanik açıdan inceleyen ilk araştırma olma özelliğini taşıyor.

Hayvanların iskelet hareketinin insanların tırmanış şekliyle ne kadar örtüştüğünü inceleyen Dr DeSilva, eklem noktalarına odaklandığında "dorsifleksiyon" açısını (ayak parmaklarını yukarı bakar şekilde dururken bileğin dönebileceği en yüksek açı) ortaya çıkardı.

DeSilva'nın araştırması sonucunda şempanzelerin dorsifleksiyon seviyesinin insanlardan çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Buna göre şempanzeler 45 dercelik bir açıya sahipken, insanların aralığı 15 ve 20 derece arasında değişiyor.

Bulduğu dorsifleksiyon açısınının etkisini teyid etmek amacıyla araştırmasına devam eden bilim adamı, şempanzelerin incik kemiğinin (tibia - bacak iskeletini oluşturan iki kemikten en içteki ve en büyüğü) eklemle birleştiği noktada belli bir şekil aldığını gözlemledi. Ancak ilk insansılardan kalan fosillerde buna benzeyen bir yapı bulunmuyor.

Diğer iskelet detaylarıyla birleştirildiğinde, kanıtların ilk insanın atalarının iyi bir tırmanışçı olamayacağını belirten DeSilva, "İlk insansılar ağaçlara aynen insanların bugünkü tekniklerini kullanarak tırmanmış olmaları gerekiyor; ancak, bu araştırma dikey tırmanışın ilk insanların günlük yaşamında büyük bir yer kaplayamayacağını gösteriyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...