‘İlk insanlar beyin yemeye bayılıyordu’

Yeni bir araştırma, ilk insanların yakaladıkları avların her yerini yemeye çalıştıklarını, özellikle de beyin yemeyi çok sevdiklerini ortaya koydu.

‘İlk insanlar beyin yemeye bayılıyordu’

Kenya’da birçok tarih öncesi fosile ulaşan antropologlar, Doğu Afrika’da yaşamış olan atalarımızın özellikle antilop beynine düşkün olduğunu ortaya çıkardı.


ABD’nin Baylor Üniversitesi’nden araştırmacı Joseph Ferrato ve meslektaşları, ilk insanların leşlere düşkün olduğunu ve büyük hayvanlardan geriye kalan vücut parçalarını bile yediklerini tespit etti.

PLoS ONE dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, antropologlar yaptıkları kazılarda üç grup halinde gömülmüş fosillere ulaştı. Fosiller, modern insanın atalarından Homo erectus’un nasıl avlandığı ve avını nasıl değerlendirdiği hakkında önemli bilgiler sundu.

Araştırma, avlarının beyinlerini yiyen H.erectus’un, beyindeki yağlı kısım sayesinde fazladan enerji depoladığını ve bir sonraki günün avı için ek enerji bulduklarını gösterdi. Yeni araştırma, hayvan kemiklerinin üzerinde çeşitli av aletlerinin izlerini bulunduran kemiklerin ortaya çıkarıldığı geçmişteki araştırmalarla da uyum gösterdi.

Sonuçlar, ilk insanların yetenekli avcılar ve ete düşkün olduğunun altını çizdi.

GERİDE KALANLARI SİLİP SÜPÜRDÜLER
Science’ın haberine göre, kazıların yapıldığı bölgede 2 milyon yıl önce yaşamış olan insanlar, avlarını yakaladıktan sonra Kanjera bölgesindeki evlerine taşıyordu. Antropologlar bu bölgede, üzerlerinde basit taş aletlerin izlerini barındıran antilop ve ceylan kemikleri buldu.

Bulgular, hayvanları parçalara ayrıldığını ve en çok et barındırdıkları bölgelerin ilk olarak kesildiğine işaret etti. Fosiller, etin pişirildiğine dair hiç bir iz taşımazken, bazı kemiklerde aslan dişlerine rastlandı. Bu bulgu, bazı avların aslanlar tarafından çalınmış olduğunu veya daha sonra insanların eline geçtiğini gösterdi.

‘İlk insanlar beyin yemeye bayılıyordu’ - 1 Atalarımız ceylan beynine bayılıyordu.

Kazı alanında bulunan yüzlerce kafatası ve alt çene kemiğinin diğer kemiklere oranla çok daha fazla olması, Homo erectusu’n beyne ne kadar düşkün olduğunu gözler önüne serdi. Ferraro, ‘bu durumun iştahtan çok, yırtıcı hayvanların geride bıraktıklarıyla yetinmekten kaynaklandığını’ belirtti.

Araştırmacılar, ilk insanların avlarıyla çok fazla vakit harcamayan yırtıcı hayvanları takip ettiklerini, avlarıyla işlerini bitirdikten sonra geride kalanları tükettiklerini düşünüyor. Avların geride kalan kısmında kafatasının duruyor olması, Homo erectus’u da beyin düşkünü bir avcı haline getirmiş olabilir.

‘İlk insanlar beyin yemeye bayılıyordu’ - 2 2 milyon yıllık Homo erectus kafatası.

Bilim insanları, araştırmanın bir sonraki aşamasında Homo erectus’un avlanma-leş toplama oranını ortaya çıkarmak istiyor. Ferraro, ulaşılan fosil sayısından bunun çok kolay olmayacağını, bir aslanın öldürdüğü ancak insanların eline geçen bir avı tespit etmenin de ayrıca güçlük içerdiğini belirtti.

Yeni bulguların, insanların hayatta kalmasını sağlayan ve modern insana aktarılan özellikleri hakkında yeni ipuçları sunması umuluyor.

Sayfa Yükleniyor...