IMF Başkanı Lagarde: Mülteci sorunu hepimizin

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, milyonlarca göçmene kucak açtığı için Türkiye'ye teşekkür ederek, "Bence bu herkesin sorumluluğu. Yani tek bir ülkenin, coğrafi açıdan yakın olması nedeniyle tek başına sorumluluk almak zorunda kalması doğru değil. Koordineli ve yenilikçi bir çözüme ihtiyaç var" dedi.

IMF Başkanı Lagarde: Mülteci sorunu hepimizin

Lagarde, G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantılarının ardından basın toplantısı düzenledi.

G20'ye evsahipliği yapan 'ye teşekkür eden Lagarde, aynı şekilde milyonlarca göçmene kucak açtığı için de Türkiye'ye müteşekkir olduklarını söyledi. Ürdün'ün de göçmenleri kabul ettiğini dile getiren Lagarde, bu ülkelerin insanlık görevlerini yerine getirdiğini ifade etti.

Şu anda çok büyük bir insanlık trajedisinin yaşandığına dikkati çeken Lagarde, "Görsel olarak da son birkaç gün içinde korkunç bazı fotoğraflarla karşı karşıya geldik. IMF olarak biz de bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

G20 toplantıları kapsamında dünyanın ekonomik durumunu tartışma fırsatı bulduklarını anlatan Lagarde, şu anda birçok alanda belirsizliğin hakim olduğunu söyledi. Lagarde, piyasalardaki volatilite, düşen fiyatlar, bazı ülkelerdeki devalüasyon ve Çin'in büyüme hızındaki değişimin tüm resmi etkilediğine işaret etti.

Ekonomik gelişme ve büyümenin önündeki belirsizliğe değinen Lagarde, şunları kaydetti:

"Birçok şeyin yavaş ilerlediğini görüyoruz. Büyüme, verimlilik, ticaret rakamları, yatırım ve altyapı projeleri çok az fakat işsizlik çok yüksek. Tabii her şey de bu kadar kötü değil. Gerçekten kararlılıkla üzerine yürünülen bazı konular da var. Özellikle gelişmiş ekonomilerde büyüme dostu bazı stratejilerin vurgulanmaya başlanması, özellikle ABD ve Japonya'nın tekrar ekonomilerini canlandırması ve birçok ülkede ekonominin canlandırılması için yeni stratejiler uygulanması gerekmektedir."

Çin ekonomisinin daha liberal bir piyasa doğrultusunda büyük bir dönüşüm içinde olduğunu dile getiren Lagarde, böylesine devasa bir dönüşüm içinde olan her ülkede bazı duraksamaların olabileceğini ifade etti.

"İŞSİZLİK VE ÜMİT ARASINDAKİ DOĞRUDAN İLİŞKİ"

Küresel ekonomideki yavaşlama ve bunun etkilerinin G20 ülkeleri liderlerince görülmediği yönündeki eleştiri üzerine Lagarde, gerçekliğin her zaman kişileri sıkıştıracağını bildirdi.

Bodrum'da sahile vuran cansız bedeniyle dünya gündemine oturan Suriyeli Aylan Kurdi'nin fotoğrafının gerçekleri çok net bir şekilde ortaya koyduğunu aktaran Lagarde, bu gerçekliğin de işsizlik ve ümit arasındaki doğrudan ilişkiyi vurguladığını söyledi.

Lagarde, bu konuda yaşananların, hangi konumda olursa olsun herkesin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

"SON TAHMİNLERİMİZİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDECEĞİZ"

Küresel ekonominin büyümesindeki yavaşlamanın artıp artmayacağı ve IMF'nin bu konuda ne yapacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Lagarde, küresel ekonomideki büyümenin, tahminlerinden biraz daha aşağıda geldiğini ve en son tahminlerini aşağı yönlü revize edeceklerini söyledi.

Birtakım kötü senaryo risklerinin olduğunu dile getiren Lagarde, "Bunlar gerçekleşirse küresel ekonomide büyüme tahminimiz de etkilenecektir. Biz tüm ihtimalleri değerlendiriyoruz" dedi.

"FED BUNU YAPACAKSA İYİ YAPMALI. DENEYİP DE GERİ ÇEKMEMELİ"

Fed'in faiz artırımına ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine de Lagarde, faiz artırım kararının ne zaman olacağını söyleyebilecek konumda olmadığını ifade etti. Lagarde, ABD'de işsizlik rakamlarının yetkililerce iyi incelenmesi gerektiğini söyledi.

Fed'in faiz artırım kararının öneminin altını çizen Lagarde, "Fed bunu yapacaksa iyi yapmalı. Deneyip de geri çekmemeli. Veriler kesinlikle teyit edilmiş olmalı. Hem fiyat istikrarı hem de istihdam açısından herhangi bir belirsizlik olmamalı ve ancak ondan sonra Fed bu hamleyi yapmalı" diye konuştu.

"(MÜLTECİ SORUNU) BENCE BU HERKESİN SORUMLULUĞU"

Bir gazetecinin, "G20 ülkeleri mülteci sorununu çözebilir mi" sorusu üzerine de Lagarde, şöyle konuştu:

"Bence bu herkesin sorumluluğu. Yani tek bir ülkenin, coğrafi açıdan yakın olması nedeniyle tek başına sorumluluk almak zorunda kalması doğru değil. Koordineli ve yenilikçi bir çözüme ihtiyaç var. Neler yapabileceğimize ve nasıl yardımcı olabileceğimize bakmamız lazım ve biz IMF'de bunu yapmaya devam edeceğiz."

Sayfa Yükleniyor...