İnkılap Tarihi'nde 'irtica' tanımı değişti

MEB, 8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitaplarındaki "irtica" tanımının değiştirildiğini doğrularken, bunun öğrenci seviyesi dikkate alınarak yapıldığına dikkat çekti.

İnkılap Tarihi'nde 'irtica' tanımı değişti

Bugünkü gazetelerde "MEB, İnkılap Tarihi kitabındaki, irticai faaliyette bulunanlar 'Laikliği benimseyenleri din düşmanı olarak tanıtırlar' tanımını kaldırdı" yönündeki haberler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açıklama yaptı.

Talim ve Terbiye Kurulu'ndan yapılan açıklamada, 8. sınıf İnkılap Tarihi kitabındaki irtica tanımının "laiklik ve Atatürk aleyhine propaganda yaralar" şeklindeki bölümünün, Türk Dil Kurumu sözlüğü ve Atatürk'ün 1923'te yaptığı konuşması esas alınarak yenilendiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"İlköğretim T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında 'irtica' kavramı ile ilgili yapılan tanımda, Türk Dil Kurumunun 2005 tarihli Türkçe Sözlük'ün 10. baskısının 753 ve 980. sayfalarındaki tanımlar ile Atatürk'ün 20 Ocak 1923'te İzmit'te yaptığı bir konuşmada geçen '...Hayat felsefesinin garip bir belirtisidir ki, her faydalı ve yeni şeye karşı mutlaka bir kuvvet çıkar. Buna dilimizde 'gericilik' derler' şeklindeki irtica tanımı esas alınmıştır.

Belirtilen ders kitabında irtica bir kavram boyutunda ele alınmış olup konu, öğrenci düzeyi de dikkate alınarak mümkün olduğu kadar birincil kaynaklardan hareketle yapılandırılmıştır.

İrtica ile ilgili konular aynı kitabın basılı nüshasının 96, 98, 99, 118 ve 119. sayfalarda çeşitli bağlamlarla ele alınmış, ayrıca aynı kitabın 205. sayfasında Atatürk'ün dilinden 'Milletimiz çok büyük bir devrim gerçekleştirmiştir. Gerçekten yüzyıllardan beri uymaya alıştığımız bir yönetim şeklinin dışına çıkarak dünyada benzeri bulunmayan bir devlet kurduk. Fakat bu yeniliğin kesinlikle tersine bir hareketi gerektireceğini hatırımızdan çıkarmamak gerekir. Bu harekete 'gericilik' derler. Yaptığımız işler ve aldığımız sonuçlara göre, bu gibi gerici hareketler her zaman beklenebilir'  görüş ve değerlendirmelere yer verilmiştir.

Belirtilen gazete haberlerinde iddia edildiği gibi çeşitli terör örgütleri, yakın tarihe ait kimi siyasi olaylar, bazı devlet büyükleri ve kimi siyasi şahsiyetlerle ilgili konular kitaplardan çıkarılmamıştır. Bu konulara, öğrenci düzeyinin gerekleri ve pedagojik esaslar dikkate alınarak liselerde okutulan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi programında yer verilmiştir."

Sayfa Yükleniyor...