İnsan hücresinin Uzay’daki görünümü

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlar, sadece Dünya’nın birbirinden güzel fotoğraflarını çekmekle kalmıyor, aynı zamanda ‘derin uzay’ı da görüntülüyor.

İnsan hücresinin Uzay’daki görünümü

Dünya’nın tepesinde gözlem ve deneylerin gerçekleştirildiği UUİ laboratuvarında görev yapan astronotlar, bilimsel çalışmalarında bir ilke imza attı.

Bağışıklık sisteminin parçası olan monosit hücrenin fotoğrafını çeken astronotlar, ‘Goldfinger’, yani ‘altın parmak’ adını verdikleri çalışmalarında kırmızı-turuncu renge sahip, yeşil noktaların bezendiği bir gör görüntü elde etti.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (AUA) geliştirdiği Kubik inkübatörüyle ‘yerçekimi simülasyonu’ oluşturan astronotlar, hücrenin fotoğrafını sıfır yerçekimi olan ortamda yerçekimi şartlarının taklit edilmesiyle çekti.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YAVAŞLIYOR
Fotoğrafın elde edilmesi için, hücreler altın kaplama tabakaların üzerine yerleştirildi. Hücreler büyüdükçe, altın kaplama kaldırıldı, böylece hücrelerin Uzay’daki hareketleri ölçüldü. Proteinleri takip etmek için özel olarak müdahale edilen antikorların, floresan mikroskop altında parlayınca ortaya ilginç bir görüntü çıktı.

ESA, fotoğraf hakkında, “Kaslarımız ve bağışıklık sistemimizdeki kaslar hareketlidir. Kemiklerdeki hücreler ise sabittir... Uzay uçuşlarının hücreleri nasıl etkilediğini görmek astronotlar ve görev planlayıcıları için önemli bir konu” açıklamasını yaptı.

Dünya’da insan hücrelerinin hareketliliği hücre iskeletine bağlı olarak değişiyor. Uzay’da ise hücre iskeleti değişim gösteriyor ve hareketlilik azalıyor. ESA, astronotların bağışıklık sisteminin yavaşlamasını değişime bağlıyor.

İnsan hücresi üzerinde yapılan benzer deneylerle, astronotların daha uzun görevler yapmalarını sağlayacak şartların oluşturulması amaçlanıyor.

Sayfa Yükleniyor...