'İnsanlar 2 milyon yıl önce avlanıyordu'

Tanzanya’da bir sit alanında elde edilen bulgular, 400 bin yıl önce avlanmaya başladığı düşünülen insanın, tam iki milyon yıl önce hayvan sürülerine pusu kurup avlanabildiğini ortaya koydu.

'İnsanlar 2 milyon yıl önce avlanıyordu'

Yapılan en son araştırmada, iki milyon yıl önce yaşamış ilkel insanların, antilop ve ceylan gibi hayvanları tuzağa düşürüp öldürmek için karmaşık teknikler kullandığı anlaşıldı. Wisconsin Üniversitesi’nde antropoloji profesörü olan Henry Bunn tarafından yapılan keşif, ilk olarak 400 bin yıl önce avlanmaya başladığına inanılan ilkel insanların, bu tarihten 1.6 milyon yıl önce avlanmaya başlamış olduğuna dair kanıtlar sundu.

Modern insanın iki milyon yıl önce yaşamış olan ve mağara adamı olarak nitelendirilen atalarının, et yediği, ancak yedikleri eti doğal sebepler yüzünden ölmüş ya da vahşi hayvanlar tarafından öldürülmüş hayvanların artıklarından topladığı sonucuna varılmıştı. Bunn’a göre, mağara adamları ilkel ve cılız olmalarına rağmen, büyük hayvan sürülerine pusu kurup, sürüden seçtikleri hayvanları avlama yeteneğine sahipti. İnsanların bu kadar erken avlanmaya başladığı bulgusunun, insan zekasının gelişimiyle ilgili önemli fikirler vereceği öne sürüldü.

İNSANLAR İSTEDİKLERİ HAYVANI AVLIYORDU
Fransa’nın Bordeaux şehrinde gerçekleşen Avrupa İnsan Evrimi Çalışmaları Topluluğu’nun yıllık toplantısında konuşan Bunn, “İnsanların iki milyon yıl önce et yediğini biliyorduk. Ancak şimdiye kadar anlayamadığımız, insanların yedikleri eti nereden bulduğuydu. Bugün aslan ve leoparların öldürdükleri avlarla, iki milyon yıl önce mağara adamlarının yedikleri hayvanlara ait kalıntıları karşılaştırdık. Bu karşılaştırma, o çağda yaşamış erkek ve kadınların başka hayvanların artıklarını ya da buldukları ölü hayvanları yemediklerini gösterdi. Mağara adamları istedikleri hayvanı seçip öldürüyordu” açıklamasını yaptı.

Guardian’ın sitesindeki habere göre, son bulgulardan önemli çıkarımlara varılabileceğini belirten Bunn, “Bugüne kadar insanın avlandığına dair elde edilmiş en eski ve en açık kanıt, Almanya’da atların mızrakla avlanıp etlerinin yendiğini açıkça gösteren 400 bin yıllık sit alanında bulunmuştu. Biz bu tarihi 1.6 milyon geriye iten kanıtlar bulduk” dedi.

‘BEYNİN GELİŞİMİNİ BAŞTAN YORUMLAMAK GEREK’
İnsanlardaki avlanma güdüsü tartışmalı bir konu olma özelliğini koruyor. 20’nci yüzyılın ilk yarısında bilim insanları, ilkel insanlardaki avlanma ve öldürme güdüsünün onları mızrak ve balta yapmaya ittiğini, insan beyninin de daha gelişmiş silahlar yapıp kullanmalarını sağlayacak şekilde büyüdüğünü öne sürmekteydi. Bazı fosil uzmanları, aşırı şiddetin insan doğasında olduğunu iddia ederken, 1980’lere gelindiğinde, beynin, insanların birbiriyle işbirliği yapmasını kolaylaştırmak için büyüdüğü yönünde argümanlar ortaya atıldı. Bu düşünceye göre, insanlar bu sayede dil ve benzeri sosyal yetiler geliştirererek toplumsal yapılar oluşturdu.

“Bu senaryoya hiç katılmadığımı söyleyemem” diyen Bunn, “Ancak bu fikir, ilkel insanların avlanma yeteneğine yapılması gereken vurguyu azaltıyor. Şimdiye kadar leşle beslendiği düşünülen insanlar hakkındaki bu görüşlerin doğru olmadığına inanıyorum” diye ekledi.

İNSAN VE VAHŞİ HAYVANLARIN AVLARI KARŞILAŞTIRILDI
Yapılan çalışmada, Bunn ve ekibi, Tanzanya’daki Olduvai Geçidi’nde bulunan büyük bir antik kesim alanını inceledi. ‘Homo habilis’ adı verilen insan türü tarafından taşınıldığı düşünülen antilop ve ceylan iskeletlerine rastlanan alanın, en az 1.8 milyon yıllık olduğu tespit edildi. Bulgular, etin kemikten sıyrılmış ve yenmiş olduğuna işaret etti.

Bunn, araştırmayla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Oraya sürüklenmiş olan hayvanların yaşını tespit etmeye karar verdik. Kafatasları ve kalan dişleri incelediğimizde, ilkel insanların yediği etin ne olduğuna dair kesin sonuçlara ulaşabildik. Bu hayvanların öldürüldüklerinde genç mi yaşlı mı olduğunu belirleyip, vahşi etobur hayvanların avlarıyla karşılaştırdık.”

İncelenen büyük antilop iskeletleri, ilkel insanların sadece olgun hayvanları tercih ettiğini gösterdi. Buna karşın, aslan ve leoparların ise genç veya yaşlı ayrımı yapmadan avlandığı görüldü.

‘BULGULAR İNSANIN AVLANDIĞINI GÖSTERİYOR’
Bunn, “İncelediğimiz tüm hayvan türlerinde, insan ve avlanan vahşi hayvanların tercihleri arasında önemli farklılıklar olduğunu gördük. Bu bulgu, ilkel insanların, vahşi hayvanların artıklarıyla beslenmediğini gösteriyor. İki milyon yıl önce, insanlar kendi seçtikleri avı öldürüp, yiyorlardı” dedi.

Antropoloji uzmanı, ilkel insanların avlanma stratejisinin büyük ihtimalle ağaçlarda oturup, hayvan sürülerini beklemek ve yakından geçen hedeflere mızrak fırlatmak olduğunu düşündüğünü ifade etti. İnanılandan daha erken geliştiği saptanan bu becerinin birçok anlama geldiğini öne süren Bunn’a göre insan türü, protein açısından zengin bir kaynak olan eti keşfetmesinin ardından, daha zor sindirdiği sebze ve meyvelerle yetinmemeye başladı. İnsan beyni ve vucüdu da, enerji ve besin açısından daha zengin olan et sayesinde gelişti.

Bunn’a göre, ilkel insanların eti bitkilere yeğlemesi, gittikçe büyüyen kafatasları ve daha büyük beyinlere sahip insan türlerinin ve sonuç olarak ‘Homo sapiens’ adı verilen modern insanın ortaya çıkmasını sağladı.

Sayfa Yükleniyor...