İnsanoğlu: Nereden nereye?

İnsanın Afrika'dan dünyaya değil, Asya'da ortaya çıkarak Afrika'ya yayıldığı öne sürülüyor.

İnsanoğlu: Nereden nereye?

Konuyla ilgilenen çoğu kişi insana köken veren canlının Afrika düzlüklerinden ayrılarak çölleri geçtiği ve diğer kıtalara yayılmış olduğu teorisini bilir. 40 milyon yıllık fosiller üzerindeki araştırmalar, konuya farklı bakış açısı sunuyor. Buna göre maymunsu ve insansılara doğru işleyen evrimsel süreç Afrika kökenli değil, tam tersine Asya’dan Afrika’ya doğru ilerlemiş.

Libya’da bulunarak söz konusu çalışmaya kaynaklık eden, erken dönem insansılara ait fosil dişler, bir çok farklı türe ait ve 38 ila 39 milyon yaşındalar. Analizlere göre dişlerin ait olduğu canlıların hiçbiri 500 gramdan daha ağır değildi. Araştırma ekibinin başındaki Fransa Poiter Üniversitesi’nden paleontolog Jean-Jacques Jaeger’e göre bu fosiller, erken dönem insansılarının küçük olduğu ve sonradan büyük boyutlara ulaştığı yönündeki teorileri de destekler nitelikte.

Jaeger, boyutlar konusunda bir uzlaşmaya varılmış olduğunu fakat esas sorunun köken teşkil eden bölgede yattığının altını çiziyor, “Konunun uzmanları Afrika’nın kuzeyinde büyük çaplı araştırmalarda bulunmalarına karşın yeterli verilere ulaşmak mümkün olmadı. Fakat Asya kıtası incelendiğinde, 55 milyon yıllık bir geçmişe sahip olan yeterli fosil sayısına ulaşmak mümkün.”

Asya kıtasında bulunan insansı fosilleri bu bölgenin sadece köken merkezi olduğunu değil, insansıların aşağı yukarı yakın dönemlerde burada çeşitlendiğini ve dallandığını da ortaya koyuyor.

Orjinal makaleye ulaşmak için tıklayın.

Sayfa Yükleniyor...