"İnternet birilerinin koltuğunu sallıyor"

İnternetin devrimsel bir değişim olduğunu hatırlatan Mustafa Akgül, bu süreçte konumları sarsılanların sansüre başvurduğunu söylüyor.

"İnternet birilerinin koltuğunu sallıyor"

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, 'deki internet yasaklarının çocukların bile delebileceği yasaklar olduğunu belirtti.


Malatya İnönü Üniversitesi'nde (İÜ), bilgi teknolojileri altyapısının, kullanımı, eğitimi ve üretimini tüm boyutlarıyla tanıtmak ve ortak politika oluşturmak amaçlarıyla programlanan ''Akademi Bilişim 2011 Konferansı''na başkanlık eden Akgül, bugün sona eren konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İnterneti ''sanayi devrimi'' boyutunda köklü bir değişim olarak gördüğünü ifade eden Akgül, ''İnternet eskiden telefon hatlarını kullanıyordu, şimdi ise telefon internet hatlarını kullanıyor. İnsanların zaman ve mekan farkını ortadan kaldırıyor. Onlara ürün satma şansı tanıyan bir yapıya sahip. Yani satılacak bir ürününüz varsa bunu dünyanın her yanında birilerine satma olanağı ve rekabeti sağlıyor. İnsanlar globalleşen sürede birbiriyle çok hızlı temasa geçiyorlar'' dedi.

Tunus ve Mısır'da yaşanan olayların paylaşım sitelerini, dolayısıyla internetin gücünü kanıtladığını dile getiren Akgül, şöyle konuştu:

''Çok az insan iyi örgütlü olarak bütün dünyaya ulaşabiliyor. İnternetin içinde olanlar bile ileriyi göremiyorlar. İnternet devrimsel bir değişim. Bu değişim birilerini rahatsız ediyor, onları sıkıntıya sokuyor.

SANSÜR YERİNE BİLİNÇLENDİRME
"İnternette şöyle bir sınıflandırma var; (dinozorlar, göçmenler ve yerliler) 'dinozorlar' anlamayanlar, 'göçmenler' anlayanlar ancak ayak uyduramayanlar, 'yerliler' de bu ortamda doğanlar, onlar çok rahat kullanıyorlar.

"Bir de, bu değişim etkisiyle konumları sallananlar var. Onlar da karşısında direniyorlar. Sansür, işte o ekibin ortaya attığı bir şey. İnternet, insan aklıyla çok güçlü. Bu nedenle o tip şeyler başarısız oluyor. Türkiye'deki internet yasakları çocukların bile delebileceği yasaklar. Bunun yerine koruyucu tedbirleri alarak insanları bilinçlendirmek daha doğru. Fikirle mücadeleyi fikirle yapmak lazım.''

Türkiye'de çoğu 'müstehcen' sınıfında olduğu söylenen 10 bine yakın siteye erişim engeli uygulanıyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. İnternet yayınlarını düzenlediği iddia edilen 5651 sayılı yasanın da çok muğlak ve genel ifadelerle dolu olması, sansür kararlarının keyfi ve sübjektif kriterlerle alınması sonucunu doğuruyor.

Sayfa Yükleniyor...