İnternet nesli, ailesinden uzaklaşıyor

Teknolojik gelişmeler, aile ile çocuğu birbirinden ayırıyor, çocuklar ekran başında günde yaklaşık 6 saat geçiriyor.

İnternet nesli, ailesinden uzaklaşıyor

İngiltere’de ChildWise tarafından yapılan bir araştırma, çocukların bilgisayar, video oyunları ve televizyon ekranları karşısında her geçen gün daha fazla vakit harcadıklarını ortaya koydu.

5 - 16 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuçlar, çocukların 7 yaşından itibaren odalarını İnternet bağlantısı, MP3 oynatıcılar, oyun konsolları gibi teknolojik oyuncaklarla birer multimedya merkezi haline getirdiklerini ortaya koydu.

Araştırma firması ChildWise görevlilerinden Rosemary Duff, 9 - 14 yaş grubunda bulunan kız çocuklarından %38’inin yataklarında oyun konsollarıyla oynadığını, bu grubun daha önceleri okumaya en meraklı kesimi oluşturduğunu söylüyor.

Kimi aileler çocuklarının yatak odalarında televizyona yasak getiriyor ancak ev ödevlerine yardımcı olması için internet bağlantısına sahip bir bilgisayara izin genelde çıkıyor.

Ancak araştırma, yatak odalarına sokulan bilgisayarların ödev yapmaktan ziyade çevrimiçi sosyalleşme işleviyle kullanıldığını ortaya koyuyor. Araştırma çocukların %30’unun bir blog (e-günlük) sahibi olduğunu, %62’sinin ise sosyal ağ siteleri (Facebook, MySpace, Friendster, Twitter vb) üzerinde bir hesaba sahip olduğunu iddia ediyor.

İngiltere’de 15. kez yapılan, 92 farklı okuldaki 1,800 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, bu yıl çocuklar daha önceki yıllara göre çok daha özgür ve bu özgürlüklerini çevrimiçi dünyada değerlendiriyorlar. 2006 yılında zevkle kitap okuduğunu söyleyen çocukların oranı %84, 2007’de %80 iken bu oran 2008 yılı için %74’e kadar düşmüş durumda.

Çocuklar günde ortalama 1.7 saatlerini İnternet’te geçiriyor ancak, altı çocuktan biri günde 3 saatten fazlasını çevrimiçi ortama ayırıyor. Oyun konsolları başında geçirilen süre ise 1.5 saat civarında. Televizyonda harcanan süre içinse 2.7 saat kalıyor.

Çocukların İnternet kullanımına ödev yapma amacıyla başladıklarını ifade eden rapor, bu amacın zaman geçtikçe saptığını ortaya koyuyor. 5-8 yaş grubunda kalan çocukların %25’inin odasına İnternet erişimi var, bu oran 9-12 yaş aralığında %40’a çıkıyor. 13-16 yaş arasındaki çocuklarınsa %50’si İnternet’e odasından erişebiliyor ve günde ortalama 2.2 saatlerini YouTube, Bebo ve MySpace gibi İnternet sitelerinde harcıyor.

Araştırma, okul sonrası zamanın neredeyse tamamını ekran başında geçiren çocukların, gün geçtikçe ailelerine yabancılaşıp kendilerini çevrimiçi kimlikleriyle bağdaştırmaya başlayabilecekleri konusunda aileleri uyarıyor.

Sayfa Yükleniyor...