İnternetin merkezi İstanbul olacak

Superonline ile birlikte 5 ülkeden 7 operatör, dev bölgesel kablo şebekesi işbirliği anlaşmasını imzaladı.

İnternetin merkezi İstanbul olacak

Turkcell Grup şirketi Superonline'ın yer aldığı, 5 ülkeden 7 operatör işbirliğinde gerçekleştirilecek karasal internet altyapısı kurulmasına yönelik Regional Cable Network (RCN)-Bölgesel Kablo Şebekesi Projesi ile 2 milyar insana kesintisiz internet hizmeti sunacak.

Hilton Otel'de gerçekleştirilen RCN Projesi imza törenine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Proje Konsorsiyum Başkanı Ali Amiri, konsorsiyumda yer alan yabancı şirketlerin genel müdürleri, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Superonline Genel Müdürü Murat Erkan katıldı.

Ciliv, buradaki konuşmasında, RCN'nin 'yi ve bölgeyi geleceğe taşıyacağını söyledi. İnternetin yarattığı fırsat eşitliğinin bölgedeki ve Türkiye'deki insanlara yayılmasında bu projenin büyük önem taşıdığına işaret eden Ciliv, RCN'nin uzanacağı hat boyunca geçeceği ülkelerde kalkınmaya da katkı sağlayacağını anlattı.

Proje ile Türkiye üzerinden Avrupa ve Amerika ile Asya ve Uzak Doğu'nun birbirine bağlanacağını ifade eden Ciliv, RCN'nin internet hızı açısından eşsiz bir kapasiteye sahip olduğunu vurguladı. Projenin İstanbul'u bir internet merkezine dönüştüreceğini vurgulayan Ciliv, ''Projemiz sayesinde 2 milyar insana kesintisiz internet hizmeti sunacağız'' diye konuştu.

Mobil internet kullanıcı sayısının gelecekte 5-6 milyara ulaşacağını öngördüklerini ifade eden Ciliv, İstanbul-Füceyre arasında kurulacak hat boyunca kesintisiz internet imkanı sunulacağını dile getirdi. Ciliv, projenin hayata geçmesinde katkı sağlayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile RCN ortağı şirket yöneticilerine teşekkür etti.

''ROTA VE KAPASİTE KONUSUNDA EŞSİZ BİR PROJE HAZIRLADIK''
Konsorsiyum Başkanı Amiri de yaptığı sunumda, projenin internet altyapısı bakımından diğer çalışmalardan önemli farklılıklar sunduğunu belirtti. Projenin, sadece teknolojik ilerlemeyi değil aynı zamanda, içerisinde yer alan ülkelerdeki ekonomiyi de olumlu yönde etkileyeceğini ifade eden Amiri, Ortadoğu'da internete yönelik ihtiyacın gittikçe arttığını söyledi.

Genç neslin video ve oyun indirme konularındaki ihtiyaçlarını karşılamaları gerektiğini vurgulayan Amiri, ''Rota ve kapasite konusunda eşsiz bir proje hazırladık'' şeklinde konuştu.

Bölgede deniz altından ilerleyen, İngiltere'den Japonya'ya kadar uzanan 7 internet altyapı kablosu bulunduğunu anlatan Amiri, bunlardan bir kısmının kullanıldığını, bir kısmının ise henüz hizmete sunulmadığını hatırlattı.

İnternet trafiğinin büyük kısmının bu kablolardan sağlandığını belirten Amiri, ''Denizaltı kablolarla ilgili sorun olduğunda kablo tamiri zaman alıyor. Projemizde kara kabloları yer alacak. Bunların tamiri de daha kolay'' ifadelerini kullandı.

PROJE
Birleşik Arap Emirlikleri'nden Etisalat, Suudi Arabistan'dan Mobily, Ürdün'den Ürdün Telekom/Orange Jordan ve Mada-Zain ortaklığı, Suriye'den Suriye Telekom İdaresi ve Türkiye'den Superonline işbirliğinde gerçekleştirilen proje için 1 milyar TL'lik yatırım yapılacak.

Bölgedeki 2 milyar insan için internet kapısı açacak proje ile Füceyre'den başlayıp Riyad (Suudi Arabistan), Amman (Ürdün) ve Tartus'tan (Suriye) geçerek İstanbul'a ulaşacak fiber optik kablo hattı, Ortadoğu'da ilk defa Körfez bölgesinin tamamını kapsayacak.

Geçtiği ülkelerin internet ihtiyacını karşılayacağı ve hattın yol aldığı tüm ülkelerde tercih edilen transit trafik rotası olacağı öngörülen hat, 2011'in ikinci yarısında kullanıma açılacak.

Kuş uçuşu 3 bin 875 kilometre olan ve yedekli yapısıyla toplam 7 bin 750 kilometreyi bulan RCN Projesi, su altı ve fiber kabloların en yoğun birleşme noktalarından biri olan Füceyre ve Batı arasında en uzun karasal fiber optik altyapısını getirecek. Bulgaristan sınırında hazır durumda olan yaklaşık 15 bağlantı noktası üzerinden Avrupa'ya ulaşma fırsatı da yaratacak RCN altyapısı, saniyede 12,8 terabit veri taşıma kapasitesine sahip olacak.

Fiber optik kabloların izleyeceği iki farklı rotada ilk aşamada saniyede 2,4 terabit kapasite aktif hale getirilecek.

Benzerlerinden farklı olarak RCN'de yer alan tüm operatörler ilk günden itibaren her iki fiber optik kabloyu da yalnızca bu iş için ayıracak ve bu sayede hem bir hatta çıkan sorun diğerine yansımayacak, hem de altyapının gerektiğinde güncellenmesi çok daha kolay hale gelecek.

Sayfa Yükleniyor...