İşgalci balıklar sularımızda

İklim değişikliğinin etkisiyle işgalci balık türleri Akdeniz sularına geldi...

İşgalci balıklar sularımızda

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz kökenli ''apogon fasciatus'' ve ''pomadasys stridens'' gibi balık türlerinin küresel ısınmanın etkisiyle Akdeniz'de de görülmeye başladığını belirterek, ''Yeni gelen türler işgalci türler olarak adlandırılıyor. Bunlar diğer balıkların üzerine de baskı kuruyorlar'' dedi.

Prof. Dr. Gökoğlu, son dönemde Kızıldeniz'den Akdeniz'e yeni balık türlerinin geldiğini tespit ettiklerini ifade etti. Son tespitlerine göre ''kardinal balıkları'' diye adlandırılan, denizlerin renkli balıkları apogon fasciatusun Akdeniz'e geldiğini anlatan Gökoğlu, pomadasys stridens adlı balığın da bölgeye göç ettiğini belirlediklerini söyledi.

Balıkların Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç etmesinin çeşitli nedenleri olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, başlıca nedenin ise küresel ısınma olduğunu öne sürdü. Küresel ısınmanın ardından Akdeniz ile Kızıldeniz arasındaki bariyerin kalkmaya başladığına değinen Mehmet Gökoğlu, ''Su parametreleri birbirine paralel olmaya başladı. Bu nedenle Kızıldeniz'den Akdeniz'e sürekli göçler oluşmaya başladı. Yeni gelen türler işgalci türler olarak adlandırılıyor. Bunlar diğer balıkların üzerine de baskı kuruyorlar'' diye konuştu.

Besin zincirinde yeni gelen türlerin, yerli türlere yaşam şansı vermediğini vurgulayan Gökoğlu, kılkuyruk mercan balığı olarak adlandırılan Kızıldeniz kökenli balığın gelişiyle Akdeniz'in yerli mercan balıklarının sayısında azalma olduğunu söyledi.

Balıkların göçünde Nil Nehri'nin de etkisine dikkati çeken Doç. Dr. Gökoğlu, Nil Nehri üzerine yapılan Asvan Barajı nedeniyle suyun akışında azalma meydana geldiğini vurguladı. Gökoğlu, ''Nil eskisi kadar Akdeniz'e su akıtmıyor. Bundan balıklar da etkilendi'' dedi.

Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'e gelen yeni türler kadar, bölgede popülasyonu azalan balıkların da olduğunu bildirdi. Antalya yöresinde Lut balığı, İzmir'de Sarıağız, Mersin ve Adana bölgesinde Halili olarak bilinen argyrosomus regiusun, levrek balığı gibi tatlı su ağızlarına girip çıkan balık türleri olduğunu anlatan Gökoğlu, bu balıkların neslinin giderek azaldığına dikkati çekti.

Gökoğlu, aşırı avcılık, zirai ilaç kullanımı, kıyıların bozulması, kirletilmesi ve ışıklandırılması nedeniyle çok sayıda balığın neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...