İstanbul Barosu'ndan 'olağanüstü karar'

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Baro'nun olağanüstü genel kurul kararı aldığını açıkladı.

İstanbul Barosu'ndan 'olağanüstü karar'

İstanbul Barosu'nda sürpriz bir şekilde olağanüstü genel kurul kararı alındı.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, olağanüstü genel kurul kararı alınmasına ilişkin, ''Mesleğe, meslektaşa, baroya yönelik saldırılara, tasfiye girişimlerine ve tezgahlarına en iyi cevabı genel kurulumuz verecektir'' diye konuştu.

BARO BAŞKANI'NDAN ÇAĞRI
Kocasakal, Hukuk Fakültesi dekanlarından, Barolar Birliği yönetim kuruluna kadar tüm kurumlara genel kurula katılma çağrısında bulundu.

Baro Başkanı, olağanüstü genel kurul kararı aldıklarını açıkladığı basın toplantısında, 12 Eylül darbesinden sonra haklarında ceza davası açılan baro başkanı ve baro yönetimi olduğunu belirterek, bunun, İstanbul Barosu'nun kurumsal kimliğine yapılan saldırıların bir parçası olduğunu savundu.

'de artık hiçbir kişi ve kurumun herhangi bir hukuk güvencesi bulunmadığını ileri süren Kocasakal, ''Artık muhaliflerin ve yurtseverlerin susturulması ve tasfiyesi yargı organı aracılığıyla gerçekleştirilmekte. Bunun için her derde deva örgüt iddiası ve isnadıyla, gizli tanıklarla, birtakım virüs ve dijital delillerle bu tasfiye gerçekleştirilmekte'' diye konuştu.

Kocasakal, yargının bu şekilde ''ele geçirilmesinden'' sonra sıranın avukatlara ve barolara geldiğinin çok net görüldüğünü savunarak, şöyle devam etti:

''Siyasi iktidarın yeni hedefi baro ve avukatlar. Çünkü hukuksuzluklara boyun eğmeyen, biat etmeyen, mücadele eden, hukuku savunan avukatlar ve barolar, yani savunma kaldı. Bunun örneklerini görüyoruz. Belirli bir senaryo var. Soyut bir örgüt iddiası, önceden ve sonradan verilen dinleme ve gözaltı kararları, sabaha karşı baskınlar, ev ve büro baskınları, tutuklamalar ve davalar... Avukatlara karşı da bu senaryo yürürlüğe konulmuştur. Birtakım meslektaşlarımız, aldıkları davalar sorgulanarak gözaltına alınıp tutuklandı. Geçtiğimiz günlerde yine bazı meslektaşlarımız mesleki faaliyetleri sebebiyle terörist ilan edildi. İsimleri birtakım terör örgütleri ile anılarak süreç kriminalize edildi.''

BARO YÖNETİCİLERİ HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI
''Balyoz Planı'' davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi ve Konya Barosu Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma sonucunda 30 Ocak tarihli iddianameyle İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal ve 8 Baro yöneticisi hakkında ''yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs'' suçu kapsamında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle kamu davası açılmıştı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, açılan davayı hatırlatarak Avukatlık Yasası gereği İstanbul Barosu yönetiminin düştüğünü ileri sürmüştü.

İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, baro yönetiminin düştüğü yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, “Bunun bir sindirme, gözdağı, yıldırma olduğu çok net anlaşılıyor” demişti.

İstanbul Barosu Başkanlığı'ndan 2 gün önce yapılan yazılı açıklamada ise, “Görevimizin başındayız. Davalar, baskılar bizi yıldıramaz. Hukukun üstünlüğüne, hukuk devletine, demokrasiye, savunmaya, meslek onuruna, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaya aynı kararlılıkla devam edeceğiz” ifadeleri kullanılmıştı.

İstanbul Barosu geçtiğimiz yıl Ekim ayında kongreye gitmiş ve Ümit Kocasakal 12 bin 836 oyla yeniden Baro Başkanlığı'na seçilmişti.

Sayfa Yükleniyor...