İstanbul Film Festivali sona erdi
İki hafta boyunca 7 sinemada, 455 seansta 200 filmin gösterildiği Festivali biletli ve davetiyeli olarak toplam 162 bin kişi izledi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından AKBANK sponsorluğunda düzenlenen 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali 19 Nisan Pazar günü sona erdi.
EN ÇOK İLGİ ÇEKEN SEANSLAR
Festivalde özellikle hafta içi 3,50 TL olan gündüz seansları sinemaseverlerden büyük ilgi gördü. Festivalin yeni sinemaları Beyoğlu’nda Yeni Rüya ve Nişantaşı Citylife (City’s) de festival izleyicisi tarafından benimsendi. Festival programında bu yıl yer alan “Asiler, Azizler, Âşıklar” ve Arjantin Sineması bölümlerindeki filmler de “Akbank Galaları”, “NTV Belgesel Kuşağı”, “Dünya Festivallerinden”, “Yıllara Meydan Okuyanlar”, Genç Ustalar”, “Mayınlı Bölge”, “Canlandırma Sineması” ve “Geceyarısı Çılgınlığı” kadar ilgiyle takip edildi.
Festivalde bu yıl Türk sinemasının ağırlığı dikkat çekti. EFES PİLSEN’in sponsorluğunu üstlendiği Türk Sineması bölümünde Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 40’ı aşkın kurmaca ve belgesel film yer aldı. Festival programında yer alan çok sayıda Türk filmi, yurtdışındaki festivallerin temsilcilerinden davet aldı.
Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin bu seneki yeniliklerinden biri de ikiye katlanan Altın Lale heyecanı oldu. Festivalin büyük ödülü “Altın Lale”, Uluslararası Yarışma’nın yanı sıra Ulusal Yarışma kapsamında da verilmeye başlandı. Ayrıca Ulusal Yarışma’da geçen yıllarda verilen En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine bu yıl En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Müzik ödülleri de eklendi.
YÖNETMENLERİYLE ÖNE ÇIKTI
Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu sene İstanbul’da ağırladığı yönetmenleriyle öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 16 günlük süre içinde İstanbul’u Peter Greenaway, Jerzy Skolimowski, François Ozon, Heddy Honigmann, Bill Plympton gibi tanınmış yönetmenlerin yanı sıra, ilk filmlerini yöneten Cameron Labine, Thomas Sieben, Jukka Pekka Valkeapää gibi genç yönetmenler de ziyaret etti. Uluslararası Altın Lale yarışmasında filmleri gösterilen Andrey Khrzhanovsky, Ventura Pons, Javor Gardev, Dominique Abel ve Fiona Gordon, Şarkı Söylemenin Keyfi adlı filmin oyuncusu Julian Baumgartner ve Altın Lale Jüri Özel Ödülü’nü kazanan Ian Fitzgibbon filmlerini sunmak için İstanbul’daydı. İnsan Hakları yarışmasında filmleri gösterilen Hint sinemasının en tanınmış kadın oyuncularından Nandita Das, Jean-Stéphane Sauvaire, Sıddık Barmak, Jean Mach da festivale katılanlar arasındaydı. Ayrıca Francesco Cordio (Inti İllimani), Panos Koutras (Kadının Fendi), Fotos Lamprimos (Kaptan Kemal), oyuncu Thure Lindhardt (Ateş ve Citroen) da filmlerini sunmak için İstanbul’a geldiler. Dünyaca ünlü Sırp yönetmen Goran Paskaljevic festivalde Uluslararası Yarışma Jürisinin başkanlığını üstlenirken Altın Palmiyeli yönetmen Cristian Mungiu da jüri üyeleri arasında yer aldı. Festivalde 70 filmin gösterimi, yönetmen, oyuncu ve yapım ekibinin katılımıyla gerçekleştirildi. İzleyiciler, gösterimlerin ardından filmlerin yaratıcılarına soru sorma fırsatı da buldular.
Festivalin “Sinema Onur Ödülleri”, Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş eleştirmen, arşivci, yazar Agâh Özgüç; oyuncu Hale Soygazi ve yönetmen Erdoğan Tokatlı’ya festivalin açılış töreninde verildi.
JOHN MALKOVICH'E ÖDÜL
Festivalin yıldız konuklarından bir diğeri ise beyazperdenin ünlü karakter oyuncusu, yapımcı ve yönetmen John Malkovich oldu. Malkovich festivalin “Sinema Onur Ödülü”nü alırken kapanış galasında ise çağdaş Polonya sinemasının en önemli yönetmenlerinden Jerzy Skolimowski’ye “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” takdim edildi.
Sinemaseverler, “Türk Klasikleri Yeniden” bölümünde Lütfi Akad’ın Başak Groupama ve Groupama Gan Sinema Vakfı sponsorluğunda restore edilen 1949 yapımı VURUN KAHPEYE filmini özel bir gösterimde yeniden beyazperdede izleme şansını buldular.
Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle festivalin “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde yer alan bir filme verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE’i Şilili yönetmen Marco Bechis’in “Kırmızı Adamların Toprağı” adlı filmi kazandı. FACE Jürisinin “Özel Ödülü” ise Nandita Das’ın “Firaaq” adlı filmine verildi. Bu ödülü vermek üzere Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio İstanbul Film Festivali’nin Kapanış Töreni’ndeydi.
İstanbul Film Festivali’ni izlemek için yurtdışından gelen 200’e yakın konuğun arasında Berlin, Selanik, Locarno, Belgrad, La Rochelle, Hamburg, Tiflis, Paris-Cinema, Montpellier, Göteburg, Palm Springs, Saraybosna ve Amiens gibi dünyanın sayılı film festivallerinin temsilcileri de vardı.
Festival’in“Köprüde Buluşmalar” seminerleri bu yıl da ACE’den Ronan Gire, Eurimages’dan Iris Cadoux, Berlin Film Festivali Ortak Yapım Marketi’nden Sonja Heinen ve ARTE France’dan Michel Reilhac, The Match Factory’den Michael Weber gibi Avrupalı film kurumlarının yanı sıra Türkiye-Ermenistan Sinema Platformu’nu temsilen Ermenistan’dan da konuklar ağırladı. Seminerler kapsamında ikinci kez düzenlenen Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi’nde 12 proje arasından seçilen Hüseyin Karabey’in “Sesime Gel!” adlı projesi birinci oldu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği 10.000 Dolarlık ödüle layık görüldü.
Uluslararası İstanbul Film Festivali, Yekhan Pınarlıgil küratörlüğünde son dönem Türk sanatçıların yapıtlarından oluşan bir programla bu yıl ilk kez video sanatına açıldı. “Düzende (çok) Küçük Bozukluklar” başlığı altında 37 yapıt bir araya getirildi. Ayrıca yine bu başlık altında genç sanatçı Ozan Adam’ı misafir eden ve altı saatlik bir döngüden oluşan Açık Kapı da festival izleyicisinden ilgi gördü.
Festival kapsamında gerçekleştirilen partiler de film gösterimleri kadar ilgi gördü. Londra merkezli kısa film markası Future Shorts’un Ghetto’da gerçekleşen Türkiye’deki ilk gösterimi; Gökhan Akçura’nın hazırladığı “İstanbul’da Oryantal Bir Gece” partisi özellikle festivalin yabancı konuklarından büyük ilgi gördü.
Dünya basını her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Film Festivali’ne büyük ilgi gösterdi. Festivale yurtdışından 80’in üzerinde basın mensubu katıldı. Festival haberleri Variety, Screen International, Sight and Sound, Cahiers du Cinema, Film New Europe ve Positif gibi dünyanın önde gelen sektör dergilerinin yanı sıra The Guardian, Tageszeitung gibi önemli ve saygın gazetelerin temsilcileri tarafından da izlendi. Ayrıca RAI (İtalya) televizyonu da İstanbul Film Festivali’ni takip etti.
Festival, Akbank’ın yanı sıra Tema Sponsorları Efes Pilsen, Nokia NSeries, Sabah Gazetesi, NTV, 1000 Volt Post Prodüksiyon, Colin’s, Dole, Ben&Jerry’s, Jameson Irish Whiskey, Malaysia Airlines ve TV5MONDE’un katkılarıyla gerçekleştirildi. 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne teknoloji desteği veren Teknosa aynı zamanda Festival Merkezi Akbank Sanat’ta yer alan Festival Basın Merkezi’nin donanımına da katkıda bulundu.
Uluslararası İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine Nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak.
- Etiketler :
- Haberler