İstanbul'da "leopar" toplantısı

Kafkas ülkelerinden gelen temsilciler İstanbul'da "leopar" için toplandı...

İstanbul'da "leopar" toplantısı

Kafkasya Ekolojik Bölgesi, WWF tarafından belirlenmiş küresel ölçekte biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu 200 ekolojik bölgeden ve Conservation International (CI) tarafından tanımlanmış 43 Sıcak Nokta’dan birisi.

Bu özelliğini sahip olduğu 6.500’den fazla bitki türü ile dağ keçisi, ceylan, bizon ve yaban koyunu gibi büyük otçullar ile bozayı, sırtlan ve leopar (Panthera pardus saxicolor) gibi tehlike altındaki büyük etçil türlerin varlığı nedeniyle aldı.

Leopar, Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin sahip olduğu en nadir türlerden. Geçmişte ’nin tamamı dahil Kafkaslarda ve Asya’da geniş yayılış gösteren leopar, günümüzde kaçak avlanma nedeniyle çoğu yerde yok oldu veya yayılış alanları daralarak sayısı azaldı. WWF, Kafkasya’da leopar türünün korunması amacıyla bir girişim başlatmış ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği IUCN/SSC Kedi Uzman Grubu işbirliğinde 30 Mayıs – 1 Haziran 2007’de Tiflis’te, “Kafkasya’da Leopar Koruma Stratejik Planlama Çalıştayı” düzenleyerek bölgesel bir strateji hazırladı. Kafkasya Leopar Stratejisi’nin en önemli amacı, Kafkasya ülkelerinde leopar ve beslendiği türlerin sağlıklı popülasyonlarının doğal yaşam alanlarında varlığını sürdürmesidir.

7-8 Mart 2011 tarihlerinde İstanbul’da WWF ve IUCN/SSC Kedi Uzman Grubu 2007 yılında hazırlanan Kafkasya Leopar Stratejisi’ni güncellemek, türün korunmasına yönelik olarak Kafkasya ülkelerinde uygulanan faaliyetleri ve karşılaşılan zorlukları değerlendirmek ve ortak bir izleme programı geliştirmek amacıyla “Kafkasya’da Leopar Korunma” çalıştayı düzenlendi. Bu çalıştayda Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya, İran ve Türkiye’den hükümet kuruluşu temsilcileri, araştırmacılar ile WWF, IUCN/SSC Kedi Uzman Grubu ve Uluslararası Flora Fauna Derneği (FFI) uzmanları biraraya geldi...


Sayfa Yükleniyor...