İstanbul’un sulak alanları belirleniyor
İstanbul'da, uluslararası öneme sahip Terkos, Büyükçekmece ve Küçükçekmece gölleriyle ilgili koruma bölgelerinin belirlenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.
Yaz aylarıyla birklikte baraj göllerinde ve sulak alanalarda yaşanması olası susuzluk sorununa karşı, Türkiye’nin sulak alanaları belirleniyor. İstanbul’da Terkoz, Büyükçekmece, ve Küçükçekme gölleriyle ilgili koruma bölgelerinin belirlenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.
Bursa'da, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından düzenlenen ''Türkiye Sulak Alanlar Kongresi''ne katılan İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan sunuma göre, Türkiye'de bugüne kadar uluslararası öneme sahip 135 sulak alan belirlendi.
Bu alanlardan Terkos, Büyükçekmece ve Küçükçekmece gölleri ise İstanbul'da bulunuyor.
Sulak alanlarla ilgili üniversite, yerel yönetimler, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerince yapılan çalışmaların biraraya getirilmesi ve koordineli şekilde çalışılması amacıyla İstanbul'da da kurulan ''Yerel Sulak Alan Komisyonu''nun şubat ayı toplantısında, koruma bölgesi çalışması başlatılması kararı alındı.
İstanbul'da, çalışma yapılacak uluslararası öneme sahip göllerin bazı sorunları şunlar:
''Büyükçekmece: Gölün birkaç kilometre ötesinde görülen konutsal ve endüstriyel yapılaşmanın, suyun kalitesini tehdit etmesi. Göl çevresinde yapılan izinsiz ve koruma-kullanma dengesi gözetilmeden yapılan rekreatif faaliyetler sonucu oluşan kirlenme.
İnşa edilen barajla göl derinleştirildiği için bataklık ve sazlıkların ancak kuşların üreme mevsiminde oluşması.
Su toplama havzası içinde kurulmuş ve kurulmakta olan (özellikle Çatalca Organize Sanayi Bölgesi) çeşitli endüstri tesisleri ve çoğunda arıtma tesisi olmayan binalardan oluşan yerleşim alanlarının, kontrolsüz olarak genişlemesi.
Küçükçekmece: Giderek artan biçimde evsel ve endüstriyel atıkların neden olduğu kirlilik.
Yerleşim alanları içerisinde kalması nedeniyle gölün doğal yapısının büyük ölçüde bozulması.
Terkos: İstanbul'un İçme Suyu Koruma Havzası olarak koruma altında olmasına karşın, su rejimini değiştiren çalışmalar, meralar ve kumul alanların ağaçlandırılması ve konut yapımı gibi ciddi tehditlerle karşı karşıya bulunması.''
Yetkililer, büyük ölçüde yapılaşmanın içinde kalmaları nedeniyle, koruma bölgelerinin belirlenmesinde Büyükçekmece ve Küçükçekmece göllerinin özel statü kapsamına alınabileceğini kaydetti.
- Etiketler :
- Haberler