İz bırakmayan füze uçağı nasıl düşürdü?

Askeri savcılık Türk jetinin füze ile düşürüldüğünü açıkladı. Açıklamada daha önce neden enkazda füzeye dair bulguya rastlanmadığına da açıklık getirildi.

İz bırakmayan füze uçağı nasıl düşürdü?

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait RF-4 keşif uçağının 22 Haziran'da düşmesinin ardından ortaya birçok iddia atılmıştı.


Suriye tarafından gelen ilk bilgilere göre, Türk jeti uçaksavar ile düşürülmüştü. Hatta internette yayınlanan ve nerede ne zaman çekildiği anlaşılmayan bir video ile bu iddia güçlendirilmeye çalışıldı.

Ancak daha sonra Genelkurmay Başkanlığı jetin radar görüntüleri ve enkazın bulunduğu yeri gerekçe göstererek uçaksavar ateşi ile düşme ihtimalinin olmadığını vurgulamıştı.

Bugün askeri savcılıktan gelen açıklamadaki şu ifadeler uçağın nasıl düştüğü konusunu aydınlatmış görünüyor:

"Suriye hava savunma unsurları tarafından atılan füzenin uçağın sol arka tarafında patlayarak 'blast etkisi' yaratması sonucunda, uçağın ve pilotların uçuş şartlarını sağlayamayacak şekilde etkilenmesi nedeniyle uçağın sola dönüşle irtifa kaybedip, sola hafif yatışlı ve burun yukarı pozisyonda suya çarptığı kanaati belirtilmiştir..."

Genelkurmay böylece, uçağın düştüğü dönemde bazı uzmanların gündeme getirdiği ihtimali doğrulamış oldu. Bu açıklama jetin enkazında bulunamayan barut ve patlama izlerinin nedenini de açıklamış oluyor.

Blast etkili füzeler, Rus hava savunmasının en önemli unsurlarından. Bu füzeler Suriye'nin de envanterinde bulunuyor.

Uçağın enkazına ait parçaların fotoğraflarını 6 Temmuz'daki NTV canlı yayınında yorumlayan Modern Hava Sistemleri Ansiklopedisi'nin yazarı Sami Atalan da RF-4'ün bu tür bir füze ile düşürüldüğünü öne sürmüştü.

Atalan, uçağa ait parçalara bakıldığında yakında şok yaratan bir patlamaya maruz kaldığı izlenimini verdiğini söylemişti.

İZ BIRAKMAYAN FÜZELER
Bu tür füzeler hedefine temas etmeden yakın mesafede kendisini patlatarak basınçla uçakları düşürmeyi hedefliyor. Proximity fuse yani uzaklık sensörlü fünyeye sahip füzeler, uçağı parçalamak için belli bir mesafeye yaklaşınca kendisini otomatik olarak patlatıyor.

Bu patlamanın ardından ortaya çıkan şok dalgası, uçağın dengesini bozuyor ve parçalanmasına neden oluyor.

Bu tür füzelerin izlerini uçak enkazlarında bulmak da çok zor. Çünkü enkaz üzerinde herhangi bir patlama ve barut izi bırakmıyor. Ancak füzenin yakıt kalıntıları ipucu olabiliyor.

Genelkurmay açıklamasındaki "füze yakıtlarında oksitleyici ve harp başlıklarında ana malzeme olarak kullanılan potasyumklorat bileşiğine ait olduğu değerlendirilen partiküller" ayrıntısı da bu yüzden önemli.

Benzer teknolojiye sahip Rus füzelerini kullanan Sırplar, Kosova'nın bombardımanı sırasında ABD'ye ait bir F-117'yi düşürmeyi başarmıştı. Hatta askeri uzmanlara göre, F-117, radara yakalanmayan teknolojisi nedeniyle aynı anda fırlatılan iki füze ile düşürülebildiği yorumunu yapmıştı.

Sayfa Yükleniyor...