İzmir'de cemevi açılımı

İzmir İl Genel Meclisi, il genelindeki cemevlerinin bakım, onarım, elektrik, su, çöp ve atık su giderlerinin İzmir İl Özel İdaresi bütçesinden tarafından karşılanmasını oy çokluğuyla kabul etti.

İzmir İl Genel Meclisi toplantısında CHP'li Elvan Çelen tarafından verilen önerge hakkında Hukuk, Plan ve Bütçe ile Kültür ve Turizm komisyonları tarafından hazırlanan ortak rapor görüşüldü. Raporda, cemevlerinin de kültür merkezi statüsünde kabul edildiği, müracaat eden cemevlerinin bu tür ihtiyaçlarının Özel İdare tarafından karşılanmasında bir sakınca olmadığı ifadeleri yer aldı.

Sosyal Hizmetler Komisyonunun raporunda ise cemevlerinin bu tür ihtiyaçlarının Özel İdare bütçesinden ödenememesi durumunda ihtiyacı olan vakıf, dernek gibi kurumlara yardım için Vali'nin yetkisinde bulunan ödenekten yararlanılabileceği vurgulandı.

AK Parti'li Meclis Üyesi Mehmet İlkbahar, komisyon raporlarının dayandırıldığı 5302 sayılı kanunun 6. maddesi A fıkrasının yanlış yorumlandığını, bu maddenin okul yapımlarıyla ilgili bir madde olduğunu dile getirdi.

Meclis'in 2009 yılında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için temenni kararı aldığını hatırlatan İlkbahar, şöyle konuştu:

''Eğer bu komisyon raporlarına dayanarak bir karar alırsak yanlış yapmış olacağız. Biz Meclis olarak bir temenni kararı aldık, ancak komisyon üyeleri sanki biz kesin bir karar almışız gibi rapor hazırlamışlar. Biz bu önergenin geri çekilmesini ve düzeltilmesini istiyoruz aksi halde ret oyu kullanacağız.''

CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Mumcuoğlu, ülkenin önemli sosyal konularından birinin cemevlerinin statüsü olduğunu belirterek, ''Sayın İlkbahar'ın görüşlerine katıldığım tek nokta var o da kanun maddesindeki durumdur. Orada haklı, çünkü o madde sadece okul yapımlarına yönelik. Ancak önergede bakım ve onarım diyor. Üç komisyonun ortak raporu da buna göre hazırlanmış bir rapor. Dördüncü rapor ise 'eğer bu yolla olmazsa Vali'nin özel ödeneğinden karşılanmasını' istiyor'' dedi. Mumcuoğlu, AK Parti'nin bu sorunu bir gecede çıkaracağı kanunla çözebileceğini söyledi.

AK Parti grubu adına konuşan Mahmut Öztaş ise komisyonların temenni kararını yanlış yorumladığını belirterek, ''Tamam bu işin çözüm yeri Ankara, 9 yıldır biz çözmedik ama çabalıyoruz. Ancak 80 yıldır çözmeyenlerin dönüp kendilerine bakması lazım. Grup olarak şerh koyup ret oyu vereceğiz'' dedi. MHP Grubu adına konuşan Ahmet İncesu ise daha önce cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin temenni kararına ret oyu verdiklerini hatırlatarak, ''Temenni kararına ret oyu kullanmıştık ancak madem ileri demokrasi, madem gayrimüslimlerin ibadethaneleri onarılıp ibadet etmeleri sağlanıyor, toplumun büyükçe bir kesimini oluşturan Alevilerin de bu isteklerinin kabul edilmesi gerekiyor, onların ibadetlerini yaptıkları yerlere de bakmamız gerekiyor. Bu yüzden bu önergeye evet oyu vereceğim'' diye konuştu.

Oturumu yöneten Meclis 1. Başkan Vekili Vedat Aksoy konuşmaların ardından komisyon raporlarını oyladı. CHP ve MHP'nin kabul AK Parti'nin ise ret oyu verdiği raporlar oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis'te alınan karar onaylanmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderilecek.

Öte yandan meclis başında gündem dışı söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Nazmi Kalyoncu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP'li 8 ilçe belediye başkanı arasında yaşanan çatışma yüzünden yapılacak hizmetlerin aksama olasılığı bulunduğunu belirtti.

Kalyoncu, ''İzmir'de yatırımların aksamaması için eğer ilçe belediye başkanları bakanlarımızla görüşme talep ederse iki bakanımızdan da kısa sürede randevu alma konusunda gereğini yapacağımızı ifade etmek istiyorum'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...