'Jamestown halkı yamyamlıkla hayatta kaldı'

Bilim insanları, Yeni Dünya’daki ilk yerleşimlerden biri olan Jamestown’da, halkın ağır kış şartlarında hayatta kalabilmek için yamyamlığa başvurduğunu ortaya çıkardı.

'Jamestown halkı yamyamlıkla hayatta kaldı'

İngilizlerin 17’inci yüzyılın başında modern Virginia eyaletinde kurdukları Jamestown kasabasının, yüzyıllar sonra korkunç bir sırrı ortaya çıktı. Virginia’da 16’ıncı yüzyıl sonunda kurulan ve tarihe ’Kayıp Şehir’ olarak geçen Roanoke kolonisinin yok olmasının ardından kurulan Jamestown halkının, ağır yaşam şartları nedeniyle yamyamlığa başvurduğu anlaşıldı.

Besin kaynaklarını ağırlıklı olarak yerel kabilelerden alan ve temiz suya erişim sıkıntısı çeken İngiliz yerleşimcilerin, 1609-1610 kışında yaşanan ve ‘açlık zamanı’ olarak tarihe geçen dönemde, çaresizlikten yamyamlık yaptıkları, hatta evcil hayvanlarını yedikleri ortaya çıktı.

Ağır kış şartlarında gıda stokları bulunmayan ve tarım yapamayan Avrupalı 300 göçmenden sadece 60’ı hayatta kalmıştı.

ÇARESİZLİK VAHŞETE DÖNÜŞTÜ
James Fort olarak da bilinen yerleşimden geriye kalan alanda yapılan araştırmalarda, kemiklerinde büyük kesikler ve doğrama izleri bulunan 14 yaşındaki bir kızın kalıntıları bulundu. Genç kızın ağır kesik izleri taşıyan kaval kemiği ve kafatasının yanı sıra, çok sayıda kesilmiş at ve köpeğe ait izler kalıntılara ulaşıldı.

Discovery News’in haberine göre, araştırmacılar genç kızın kafatasını açmak için dikkatsizce yapılmış dört balta darbesi tespit etti.

Washington D.C’de buluann Smithsonian Ulusal Doğal Tarih Müzesi’nde adli tıp antropoloğu  Doug Owsley, “Kemik kalıntıları, oldukça özensiz ve beceriksiz bir kesme işlemi yapıldığını gösteriyor... Ancak amacın açıkça vücutları parçalamak olduğu, beyni ve eti ayırmak olduğu anlaşışıyor” dedi.

National Geographic’in verdiği bilgiye göre, İngiltere’den geldiği ve adının ‘Jane’ olduğu belirtilen kızın kalıntıları, James Fort’ta 1608’de inşa edilen bir binanın kilerindeki çöplükte, yaklaşık 1 metre derinlikte bulundu.

TEK KURBAN O DEĞİL
Analizler, genç kızın korkunç bir şekilde öldürüldüğünü gösterdi. Balta darbeleri kafatasını açarken, bir bıçakla yüzündeki et yüzüldü, çene kemiği üzerindeki et sert kesiklerle ayrıldı. Genç kızın kesinm olarak hangi darbeyle öldüğü kesin değilken, bilgisayar analizleri, Jane’in yüzünü yüzyıllar sonra yeniden canlandırdı.

Owsley, ellerindeki bilgilere sayanarak, Jane’in Ağustos 1609’da, yani kışla bastıran kıtlık dönemi başlamadan üç ay önce Jamestown’da geldiğini düşündüklerini belirtti.

Jamestown tarihi uzmanı Jim Horn, kolonide yaşanan kırlık ve korkunç yamyamlığın, 1607’de kurulduktan sonra yaşanan bir dizi olumsuzluktan kaynaklandığını belirtti. Horn, hastalıklar, stok yetersizliği ve yerel kabilelerden Powhatan’ın düzenlediği kuşatmalar nedeniyle çok zor günler yaşadığını söyledi. Horn, “Yamyamlığa başvurmak son direnişti. Koloni yıkılmanın eşiğine geldiğin hayatta kalmak için başka çareleri kalmadı” dedi.

Araştırmacılar, yamyamlığa kurban giden tek kişinin Jane olmadığını düşünüyor. Korkunç bir şekilde ölen kızı anmak için hazırlanan herkeli, Ulusal Doğal Tarih Müzesi’nde yarın başlayacak exhibition “Written in Bone: Forensic Files of the 17th Century Chesapeake” adlı sergide yer alacak.

'Jamestown halkı yamyamlıkla hayatta kaldı' - 1

Sayfa Yükleniyor...