Jet-lag, beyni kalıcı olarak etkiliyor

Sıklıkla değişen saatlerde çalışmanın ya da jet-lag etkisine maruz kalmanın beynin işleyişine kalıcı etki yaptığı belirlendi.

Jet-lag, beyni kalıcı olarak etkiliyor

Amerikan "PloS One" dergisinde yayımlanan araştırma, değişen saatlerde çalışanların ya da sık sık jet-lag (uzun uçuşlar sonrasında saat farkına dayalı sersemlik) olanlarda konsantrasyon ve hafıza sorunlarının yanısıra şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kanser ve kısırlık riskinin artabileceğini öne sürüyor.

ABD'nin Berkeley Üniversitesi'nden Erin M. Gibson ve arkadaşları, gündüz /gece düzenini üç günde bir 6 saat ileri alarak dişi fareleri bir ay boyunca jet-lag etkisine maruz bıraktı. Böylece üç günde bir New York'tan Paris'e uçma etkisi yaratıldı. Son iki hafta farelerin öğrenme ve hafıza becerilerini ölçen bilimciler, jet-lag olan farelerin normal düzende yaşayanlara göre en basit görevleri bile yerine getirmekte zorlandıklarını gördü.

Bilimciler, normal düzene geçilmesinden bir ay sonra da bu olumsuz etkilerin devam ettiğine dikkat çekiyor. Dahası, beynin özellikle hafızada önemli rol oynayan hipokampüs bölümünde kalıcı bozulmalar olduğu belirlendi.

Makalede, sıklıkla jet-lag etkisine maruz kalan farelerin hipokampüsünde yeni sinir hücresi oluşumunun yüzde 50 azaldığı belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...