JİTEM dosyası hem askeri hem sivil yargıda

Güneydoğu'daki faili meçhul olaylar nedeniyle adı sık sık gündeme gelen JİTEM'le ilgili iddialar bir kez daha yargıya taşındı. İddiaları bu kez hem askeri, hem sivil mahkeme soruşturacak.

Diyarbakır ve çevresinde, 1990'lı yıllarda 8 kişi kaçırılarak öldürüldü.

Bu ölümlerle ilgili açılan soruşturmalarda, ocak ayında evinde ölü bulunan emekli albay ve dönemin Diyarbakır JİTEM Grup Komutanı Abdülkerim Kırca, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın aralarında bulunduğu 8 kişi suçlandı.

1992 yılında başlatılan bu hazırlık soruşturmaları tam 13 yıl sürdü. Ve 2005 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 8 dosyayı birleştirerek dava açtı.

İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava görevsizlik kararı verilerek askeri mahkemeye gönderildi.

Askeri Mahkeme ise, asker ve sivil sanıkları ayırarak 5 siville iilgili dosyayı yeniden Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Dosya 4 yıl boyunca askeri ve sivil mahkemeler arasında gidip geldi. Sonunda sivil sanıklarla ilgili dosyalara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakmasına karar verildi.

Askeri mahkemedeki dosyanın akıbeti ise şöyle gelişti:
3 asker sanıkla ilgili dosyalar, yıllarca askeri mahkemeleri dolaştı. Son olarak görevsizlik kararına yapılan itiraz nedeniyle dosyalar Askeri Yargıtay'a gitti.

Askeri Yargıtay eksik soruşturdma yapıldığı gerekçesiyle, görevsizlik kararını bozdu ve dosyayları bir kez daha Diyarbakır 7'Nci Kolordu Askeri Mahkemesine gönderdi.

Askeri Yargıtay, soruşturmada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kriterlerine dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Bu arada asker zanlılardan birinin dosyasının kaybolduğu da ortaya çıktı.

Haklarında 8'er kez müebbet hapis cezası istenen 8 sanıktan 3'ünün askeri, 5'inin de sivil mahkemede yargılanması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...