Jurassic Park'a bir adım daha

Bilimciler soyu tükenen bazı kuş türlerinin fosilleşmiş yumurta kabuklarından DNA elde etmeyi başardı.

Avustralyalı bilimadamları, aralarında dev koşucu devekuşu ve filkuşunun da bulunduğu soyu tükenmiş bazı kuşların fosilleşmiş yumurta kabuklarından DNA'larını elde etti.

Perth kentindeki Murdoch Üniversitesinden Michael Bunce ve meslektaşları, fosilleşmiş yumurta kabuklarının şimdiye dek bilinmeyen eski DNA kaynağı olabileceğini gösterdiklerini belirtti. DNA'sı çıkarılabilen yumurtanın sahibi, Avrupalıların yerleşmesinin ardından Madakaskar'da 1700'lere doğru ortadan kaybolan filkuşu (aepyornis).

İngiliz Proceedings of the Royal Society B. bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, bilimadamları ayrıca, Yeni Zelanda ve Avustralya'da yaklaşık 19 bin yıl önce ortadan kalkan dev devekuşlarına ait mitokondriyal DNA'ları yumurta kabuklarından elde ettiler.

Fosilleşmiş yumurtalar, çevrebilimin yeniden inşası, geçmişteki beslenmenin incelenmesi, kronoloji oluşturmak için kullanılırken, ilk kez DNA elde edilmesi amacıyla faydalanılıyor. Ayrıca bu yöntemle DNA elde edilebilmesi, çok daha eski dinozor fosillerinden üretilecek DNA'larla o türlerin yeniden canlandırılması ihtimalini artırıyor.

Sayfa Yükleniyor...