"Kadınların Davos'u"na geri sayım

Türkiye, "Kadınların Davos'u"yla dünya kamuoyunun gündemine giriyor. Küresel Kadın Zirvesi'nin 21. toplantısı, 5-7 Mayıs tarihlerinde İstanbul Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

"Kadınların Davos'u"na geri sayım

Zirvenin bu yılki teması, 'nin iki kıtayı birbirine bağlayan özgün konumundan esinlenilerek, "21. Yüzyılda Çözümlere Köprü Olan Kadınlar" olarak belirlendi.

Binin üzerinde kadının katılması beklenen zirvenin başkanı Irene Natividad'ın ifade ettiği gibi, etkinlik "şikayet etme seansı değil, bire bir iş üretme ve değer yaratma zirvesi" olmasıyla, benzer toplantılardan farklılaşıyor.

Natividad, zirve için 'nin seçilmesiyle sonuçlanan süreci anlatırken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in adeta "Türkiye'nin tanıtımını başarıyla yürüten bir elçi" gibi çalışarak, kendisini ikna ettiğini belirtti.

Zirveye katılacak Şimşek, Türk ekonomisini anlatmak ve Türk pazarına girmek isteyenlere tavsiyelerde bulunmak amacıyla özel bir oturum düzenleyecek. Zirve dahilindeki bir diğer özel oturum olan "First Lady'ler Forumu" ise Emine Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Hedefleri arasında dünya ekonomilerini geliştirmek, yeşil bir gelecek yaratmak, yeni bir liderlik anlayışı yerleştirmek, teknolojiyi herkes için erişilebilir kılmak ve evrensel barışı inşa etmek bulunan zirvenin, öncelikli gündem maddelerinden biri de "eşitlik" olacak. Bu kapsamda zirveye katılacak Eşitlikten Sorumlu Bakanlar arasında; İspanya'dan Bibiana Aido, Güney Kore'den Hee Young Paik ve Yunanistan'dan Maria Stratigaki de yer alacak.

BAKANLAR YUVARLAK MASA TOPLANTISI
Suudi Arabistan Eğitimden Sorumlu Devlet Bakan Vekili Norah Al Faiz, Yunanistan Çalışma Bakanı Loula Katseli ve Meksika Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Patricia Espinosa Torres'in de aralarında bulunduğu 30 kadın bakanın katılımıyla düzenlenecek "Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı" ise zirveden hemen önce gerçekleştirilecek.

HER OTURUMDA, TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN İŞKADINLARINDAN BİRİ VAR
Toplantı için Türkiye'nin tercih edilmesiyle ilgili bilgi veren Zirve Başkanı Irene Natividad,  "Türkiye, sahip olduğu dinamik büyüme hızı ve bölgenin yükselen ekonomik gücü olmasıyla, iş dünyası ve ekonomi zirvesi için kusursuz bir seçim." dedi. Natividad, yurtdışında Türkiye'yle ilgili yanlış bir algı olduğunu belirterek, "Türkiye'de kadınlar ülkedeki büyümenin ve istikrarın yapıtaşı konumunda. Dışarıdaki pek çok insanın bildiğinin aksine, Türkiye'de çok sayıda kadın yönetici var. Ülkede üretim ve hizmet sektörü bazında girişimcilik hızla artıyor ve girişimci bir kadro yetişiyor. Zirve boyunca her oturumda, Türkiye'nin önde gelen işkadınlarından biri yer alacak" dedi.

Zirve kapsamında ayrıca, gençlik, sivil toplum örgütü liderliği, girişimcilik gibi konularda oturumlar düzenlenecek. 20 senedir kadınların ekonomik ilerlemesini hızlandıracak, "işe yarar" stratejiler geliştiren bir platform olmayı sürdüren zirve, ekonominin ideolojiler üstü, birleştirici etkisini de arkasına alarak, bu yıl yine disiplinler ve iktidarlar arasında köprü kuracak.

6 kıtadan kadınları temsil eden 50 uluslararası üye ve kuruluşun Mayıs ayındaki buluşma için Türkiye'ye gelişiyle beraber, Türkiye bir kez daha, dünya siyasi otoritelerinin ve kamuoyunun gündemine girecek.

KATILIMCI BAKANLARIN LİSTESİ ŞÖYLE:

ARNAVUTLUK: Edith Harxhi, Dışişleri Bakan Yardımcısı
BANGLADEŞ: Dr. Shirin Sharmin Chaudhury, Kadın ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı
BULGARİSTAN: Lilyana Pavlova, Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı
ÇİN: Meng Xiaosi, Çin Kadın Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Bakan
ENDONEZYA: Linda Amalia Sari Agum Gumelar, Kadının Güçlendirilmesi ve Çocuğun Korunmasından sorumlu Devlet Bakanı
ERMENİSTAN: Hranush Hakobian, Diaspora Bakanı
FAS: Nouzha Skalli, Sosyal Gelişme, Aile ve Dayanışma Bakanı
GÜNEY AFRİKA: Elizabeth Thabethe, Ticaret ve Sanayiden sorumlu Bakan Yardımcısı, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, Islah İşleri Bakanı
GÜNEY KORE: Hee Young Paik, Eşitlik ve Aile Bakanı
HIRVATİSTAN: Tihana Kraljc, Ekonomi, Çalışma ve Girişimcilikten sorumlu Devlet Bakanı
İSPANYA: Bibiana Aido, Eşitlik Bakanı
KAMERUN: Marie Therese Abena Ondoa, Kadının Güçlendirilmesi ve Aileden Sorumlu Bakan
KONGO: Marie Ludovic Manoka, Cinsiyet Bakanı
MALEZYA: Shahrizat Abdul Jalil, Kadın, Aile ve Toplum Gelişiminden sorumlu Bakan
MEKSIKA: Patricia Espinosa Torres, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı, Dr. Maki Esther Ortíz Dominguez, Sağlık Bakanı Yardımcısı, Beatriz Herrera del Rincon, Tarım Politikaları Bakan Yardımcısı
MOĞOLİSTAN: Udval Vaanchig, Adalet ve İçişleri Bakan Yardımcısı
NİJERYA: Iyom Josephine Anenih, Kadın ve Sosyal Gelişmeden Sorumlu Bakan
SIRBİSTAN: Jasna Matic, Telekomünikasyon ve Enformasyon Bakanı, Irena Posin, Avupa Entegrasyonundan sorumlu Bakan Yardımcısı
SRI LANKA: Sumeedha Jayasena, Çocuk Gelişimi ve Kadından Sorumlu Bakan
UGANDA: Jennifer Namuyangu, Sudan Sorumlu Devlet Bakanı
UMMAN: Dr. Yahya bin Badr Al Maawali, Sosyal Gelişim Müsteşarı
VIETNAM: Pham Thi Hoe, Parti İnceleme Komitesi Asbaşkanı, Doan Xuan Hung, Dışışleri Bakan Yardımcısı, Nguyen thi Xuan Thu, Tarım Bakanı Yardımcısı, Nguyen Thi Kim Thuy, Vitenam Kadınlar Birliği Asbaşkanı
YENİ ZELANDA: Amanda Ellis, Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Gelişmeden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı
YUNANİSTAN: Maria Strategaki, Eşitlikten Sorumlu Devlet Bakanı

http://globewomen.org/summit/Summit.htm


Sayfa Yükleniyor...