Kafkasya leoparı tehlikede

Kafkasya leoparı (Panthera pardus ciscaucasica), Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin sahip olduğu en nadir türlerden.

Kafkasya leoparı tehlikede

Kafkasya Ekolojik Bölgesi, WWF tarafından belirlenmiş küresel ölçekte biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu 200 ekolojik bölgeden ve Conservation International (CI) tarafından tanımlanmış 34 Sıcak Nokta’dan birisidir. Bu özelliğini sahip olduğu 6.500’den fazla bitki türü ile dağ keçisi, ceylan, bizon ve yaban koyunu gibi büyük otçullar ile bozayı, sırtlan ve leopar (Panthera pardus saxicolor) gibi tehlike altındaki büyük etçil türlerin varlığı nedeniyle almıştır. Leopar, Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin sahip olduğu en nadir türlerdendir.

’nin kuzeydoğusunu da içine alan Kafkasya bölgesinde yaşayan ve nesli tehlike altında bulunan bir türdür. Son zamanlarda yapılan araştırmalarla, İran ve Ermenistan’ın Türkiye sınırına yakın kesimlerinde bazı bireylerin fotoğrafı çekildi.

İnsan etkisinin giderek artması ve kaçak avcılık bu canlı türü üzerinde baskı oluşturmaktadır.
WWF Kafkasya Program Ofisi; IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) uzmanlarının teknik desteği, bölge ülkelerinden resmi yetkililer ve önde gelen STK temsilcilerinin katılımı ile leoparın Kafkasya’da varlığını sürdürebilmesi için bölgesel bir stratejinin hazırlanmasına öncülük etti. Strateji, nesli tehlike altında olan bu türün korunması için av yasaklarıyla ilgili yasaların etkin uygulanmasından türün evcil hayvanlara verebileceği zararların giderilmesine; insanların bilinçlendirilmesinden, leoparın doğal yaşam alanlarının restorasyonuna varıncaya kadar kısa, orta ve uzun vadeli eylemleri içeriyor.

Sayfa Yükleniyor...