Kalabalık şehirde nasıl yaşanır?

Bu yıl, modern mimarinin öncülerinden olan Le Corbusier’nin Doğu Gezisinin 100. yılını kutluyoruz. Bu vesileyle santralistanbul’da açılan “Görsel Kayıt: Le Corbusier Yapıtdökümüne Bir Bakış” isimli sergiyi görmek için son 5 gün...

Kalabalık şehirde nasıl yaşanır?

13 yaşında okulu bırakıp saat kadranı ustası olan babasının yanında çalışmaya başlayan Le Corbusier, daha sonra eğitim aldığı Sanat Okulu’nda mimarlığa merak saldı. İsviçre asıllı Fransız mimar Le Corbusier’i yıllar sonra modernizme yaptığı katkılarıyla anar olduk. Le Corbusier, bundan 100 yıl önce Doğu Gezisini tamamladı ve şimdi bu vesileyle İstanbullularla buluşuyor. Yaptığı tasarımlarda, kalabalık şehirlerde yaşayan insanlar için daha iyi yaşama koşulları üzerine kafa yoran mimar bir asır önce Türk kentlerine de uğramıştı. “Görsel Kayıt: Le Corbusier Yapıtdökümüne Bir Bakış” isimli sergi, Le Corbusier’nin 1905 yılında İsviçre’de tasarladığı ilk yapısından 1965’te projelendirdiği ve inşası 2006’da tamamlanan son kilisesine kadar uzanan işlerini içeriyor.

Serginin hazırlıklarıyla ilgili bilgi veren mimarlık fotoğrafçısı Cemal Emden sergideki işleri nasıl seçtiğini şöyle anlatıyor: “Le Corbusier, dünyanın birçok yerinde binaları bulunan bir mimar. Bu sergi için İsviçre, Fransa, Almanya ve Hindistan’da olabildiğince çok yapısını ziyaret ederek, en önemli yapıtlarından bir seçki oluşturmak istedim”.

Kalebodur’un destek verdiği sergiye paralel olarak düzenlenen “Le Corbusier Doğu Gezisi 1911: Mimarın Formasyonunda Seyahatin Rolü” isimli konferans sayesinde Le Corbusier’nin tartışılabilmesi ve gençlere tanıtılması açısından iyi olduğu görüşü hakimdi. Bu konferans, Ekim ve Kasım aylarında Atina ve Napoli’de aynı tema çerçevesinde düzenlenecek konferanslar dizisinin de ilk ayağını oluşturdu.

santralistanbul Ana Galeri
Emniyettepe Mh., Kazım Karabekir Caddesi No:2
27 Kasım’a kadar görülebilir.

Sayfa Yükleniyor...