Kamil Sönmez yaşamını yitirdi

Karadeniz müziğinde önemli bir yere sahip olan Türk halk müziği sanatçısı Kamil Sönmez, 65 yaşında hayatını kaybetti.

Kamil Sönmez yaşamını yitirdi

Türk Halk Müziği Sanatçısı Kamil Sönmez, 65 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Böbrek yetmezliği nedeniyle iki yıldır tedavi gören Sönmez, geçtiğimiz günlerde beyin kanaması geçirmişti. Sanatçı, o günden beri yoğun bakım ünitesinde bulunuyordu.

Hastaneden yapılan açıklamada şöyle denildi: ''Çekilen tomografide ağır bir beyin kanaması saptanmıştı. Kendisine cerrahi müdahalede de yapılmıştı. Ancak geçen süre içerisinde durumunda bir düzelme kaydedilmedi. 18 Aralık'ta da beyin ölümü gerçekleşti. Kamil Sönmez'i saat 02.35'te kaybettik. Kendisi şeker hastalığına bağlı olarak kronik böbrek hastalığı nedeniyle 2010'dan beri hastanemizde haftada üç gün diyalize giriyordu.''

Sönmez'in cenazesi, yarın Şakirin Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından 22 Aralık Cumartesi günü Ordu'nun Perşembe ilçesinde toprağa verilecek.

Kamil Sönmez'in kardeşi Remzi Sönmez, ''Şu anda sözün bittiği yerdeyiz. Herkese başsağlığı diliyoruz'' dedi.

Remzi Sönmez, bir gazetecinin ''En son ne zaman görüştünüz '' sorusuna, ''En son dün gece öptüm'' cevabını verdi.

Karadeniz'in usta sesi Kamil Sönmez, Ordu'nun Perşembe ilçesinde, 1947 yılında doğdu.

Sanatçı, ilk ve orta öğretimini Giresun'da tamamladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü'nü kazanan sanatçı, askerlik sonrasında Avni Dilligil Tiyatrosu'nda profesyonel tiyatro oyuncusu oldu. Sanatçı, Ankara Sahnesi ve Ankara Kardeş Oyuncular Tiyatrosu'nda da çeşitli rollerde oynadı.

İLK PLAĞINI LİVANELİ'YLE YAPTI
Sanatçı Kamil Sönmez ilk plağını Zülfü Livaneli'nin yapımcılığında yaptı. Sönmez, 45'lik plağın bir yüzünde Ordu türküsü olan ''Hekimoğlu''nu, diğer yüzünde Zülfü Livaneli'nin Çukurova'dan derlediği sözlerle bestelediği ''İnce Memed'' isimli türküyü söyledi.

Kamil Sönmez, ilk 45'liğinin ardından, ''Yaylanın soğuk suyu'', ''Çift Jandarma'', ''Maçka'da buluşalım'' gibi bugün çok bilinen Karadeniz türkülerini, ''Merhaba'' isimli Long Play'e okudu.

Sanatçı, 1980'li yıllarda da Süreyya Davulcuoğlu ile Karadeniz türküleri denince ilk akla gelen iki isimden biri oldu.

EN SON 'GÜNEŞİ GÖRDÜM' DE OYNADI
Oyunculuk yaşamına da adım atan Kamil Sönmez, 1979 yılından itibaren ''Düşman'', ''Eşek Şakası'', ''Deli Kan'' gibi birçok filmde rol aldı. Son olarak 2009 yılında, Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği ''Güneşi Gördüm'' filminde oynadı.

Gençliğinde Osman Yağmurdereli ve Faruk Tınaz ile aynı evi paylaşan Kamil Sönmez, sanat camiasında da en sevilen isimlerden biri oldu.

Sönmez, türküleri başarıyla seslendirmesinin yanı sıra nüktedan kişiliği ile geniş kesimlerin beğenisini kazanmıştı.

Kamil Sönmez yaşamını yitirdi - 1

'BENİM İKİ AİLEM VAR'
Sönmez'in sanat yaşamının 45. yılı anısına, sanatçı arkadaşları kendisine destek vermek üzere Kasım ayında bir gece düzenlemişti.

Geceye Sönmez'in sanatçı dostlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılmıştı.

Sönmez, gecede yaptığı konuşmada ''Beni bu akşam onurlandırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Benim iki ailem var. Biri Sönmez ailesi, diğeri Türk Halk Müziği ve sanat ailesidir'' demişti.

Kamil Sönmez'e 1998 yılında ''Devlet Sanatçısı'' unvanı verildi.

Sayfa Yükleniyor...