Kamyoncuların edebiyatı bitiyor

'Düzde geçme beni, yokuşta mahcup ederim seni', 'İstanbul Ankara 4 saat, sana sevgim 24 saat', 'Tek rakibim THY' kamyonların arkasında okumaya alışık olduğumuz bu sözler yeni yasayla birlikte kaldırılacak.

Kamyoncuların edebiyatı bitiyor

TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın yasalaşması halinde, özellikle kamyonlarda görmeye alıştığımız, şoförlerin duygularını, düşüncelerini ifade ettikleri yazılar kaldırılacak.

''Yolların fatihi, rahmetli de sollardı'', ''İsyan etme yağmur, benim gibi ağlayamazsın'', ''Sana sevdanın yolları bana kara yolları'', ''Baba parası değil, 4 yıl lisans, 2 yıl master ve doktora teri'', ''Baba yorgun, dalaşma'', ''Benim gibisini Google'de arasan bulamazsın'' gibi birbirinden yaratıcı sözleri kamyonlarından silmeye hazırlanan şoförler, tasarının yasalaşması halinde ''gereği neyse yaparız'' diyorlar.

Edirne Taşıyıcılar Kooperatifi Kamyon Garajı'nda iş bekleyen kamyonculardan Remzi Terzi yaptığı açıklamada, 22 yıldır direksiyon salladığını ve aracına tek kelime yazı yazdırmadığını söyledi. Terzi, yazı yazana da, yazdırana da karşı olduğunu belirterek, ''Yasanın çıkması iyi olacak. Kamyonun arkası reklam panosu mu? Orijinal neyse o olsun. Trakyalı şoförde pek yazı yoktur. Biz kurallara uyarız'' dedi.

Kamyonunda ''Can yolda, canan uykuda'' yazısı bulunan Adem Uludağ ise bu tür yazıların kazaya sebebiyet verdiğini savunarak, kendi aracındaki yazının küçük ve çok dikkat çekmediğini ileri sürdü.

Kamyoncuların edebiyatı bitiyor - 1

Osman Azseli ise, yazıların yanı sıra gürültü çıkaran egzoz ve kornalara da önlem alınması, yasaklanması gerektiğini söyledi.

Psikolog Gökhun İnan Yücel, kamyon yazılarını bakıldığında, kişinin kendini var etmesi yorumunun yapılabileceğini belirterek, bazı insanların entelektüel birikime ve konuma göre, bazen yazı, bazen sözle kendisini ifade ettiğini söyledi.

Yücel, ''Kamyoncu yazılarıyla kendini ifade eder. Sonradan görme bir adam ise ünlü filozofların sözlerinden alıntı yaparak ifade eder. Bu entelektüel duruma göre değişir. Kamyoncunun jargonu neyse kamyoncu da onu yansıtıyor. Bunlar bir espri anlayışıdır, kişinin iç dünyası ile ilgili bir ipucu vermez. Argonun teşvikinin önlenmesi amacıyla yasak gelmesi güzel, ancak argo teşviki konusunda kamyon yazılarına varıncaya kadar neler var. Küçüklerin gırgırı, şamatası neyse, kamyoncunun gırgırı da kamyon yazılarıdır'' diye konuştu.

İşte kamyon yazılarından örnekler:

Sayfa Yükleniyor...