Kaosun derinlerinden gelen bir kitap

Çağdaş edebiyatın müthiş dahisi Dave Eggers’dan sarsıcı, çarpıcı ve unutulmayacak bir roman daha: 'Ne Nedir'.

Kaosun derinlerinden gelen bir kitap

Yazar, dergici, yayıncı ve editör kişiliği ve sıradışı projeleriyle tanınan, çağdaş edebiyatın en parlak yıldızlarından Dave Eggers, 'Ne Nedir'’de gerçek bir yaşam ve mücadele öyküsünden yola çıkarak aynayı bu kez bizlere ve yaşadığımız çağın gerçeklerine tutuyor. 'Ne Nedir', içinde yaşadığımız karanlık dünyanın kaosunun derinlerinden bir yerlerden yükselen, hazmı zor, etkisi güçlü, sessiz bir çığlık niteliğinde, unutulmayacak bir roman.

Bir şeyler tam karşınızda duruyorken onları yok saymanız mümkün mü?
Küçük bir çocuğun Afrika topraklarında tek başına hayatta kalma mücadelesini, Amerika’da oyunu kurallarıyla oynamayı öğrenmeye çabalayan bir mültecinin tosladığı duvarları ve bizler bakmazken dünyada olup biten kimi felaketleri Valentino Achak Deng’in üzerinden anlatan Eggers; 'Ne Nedir'’de gerçekle kurguyu, biyografiyle romanı birbirine katarak alışılmış formlar dışında bir ‘roman’ yaratıyor. Pulitzer adayı Dave Eggers’ın Amazon ve New York Times ve Times (İngiltere) çok satanlar listelerinde uzun zaman kalan 'Ne Nedir'’i prestijli NBCC (National Book Critics Circle) ödülüne de aday gösterilmiştir.

Bir kısmı ülkemiz topraklarında, Datça’da yazılmış olan 'Ne Nedir'; geçtiğimiz yıl yayımlandığı Fransa’da da Prix Medicis ödülüne layık bulunmuştu.

FİLMİ GELİYOR
Parfüm ve Koş Lola Koş filmleriyle tanıdığımız yönetmen Tom Tykwer, 'Ne Nedir'’i sinemaya uyarlamakta olduğunu açıklamıştır.

Kaosun derinlerinden gelen bir kitap - 1

“Bu kitap, yazarın ve benim insanlara Sudan’da iç savaş öncesinde ve sırasında gerçekleşen korkunç olayları anlatma ihtiyacımızdan doğdu. Bu nedenle öykümü yazara anlattım. O da anlattıklarımdan yola çıkarak bu romanı yarattı. Kısmen kurgu olduğu için sonuç olarak ortaya çıkan şey bir romana dönüştü. Sudan’daki iç savaşın, Sudan halkının, ya da dahil olduğum Kayıp Çocukların öyküsü olarak görmeyin anlatılanları. Bu, yalnızca, bir adamın kendi gözünden anlattığı yaşam öyküsü… Ve kurgulanmış olsa da, benim bildiğim dünya bu sayfalardakinden pek de farklı sayılmaz. Bu kitaptaki en korkunç şeylerin meydana gelebileceği, çoğu zaman da geldiği bir dünyada yaşıyoruz.” – Valentino Achak Deng

“Son zamanlarda okuduğum en etkileyici roman.” – Khaled Housseini

“Yılın en dokunaklı romanlarından biri.” - TIME

“Ne Nedir, insanın türlü felaket ve yıkım karşısında bile zorlukları aşabilme gücünü ve umudun zaferini ortaya koyuyor.” –NY Times

“Dokunaklı, ürkütücü ve şaşırtıcı güzellikte bir roman.” – Lev Grossman, TIME

“Dave Eggers’ın Ne Nedir’i tüm yıl okuduğum kitapların en sıra dışı ve kışkırtıcı olanı.” – D. Donahue, USA TODAY

“Kitabın sonunda ne olacağını öğrenmek için sayfaları çevirip duracaksınız… Eggers, hikaye anlatma sanatının ne denli güçlü ve dokunaklı olabileceğini Ne Nedir ile kanıtlıyor bizlere. Son satırların güçlü etkisi romanın içindeki kelimelerin toplamından kaynaklanıyor.” – NY Times Review of Books

“Dave Eggers, gerçek bir yaşam öyküsünü olduğu gibi sayfalara akıtarak; korkutucu, çarpıcı, hayatlarımızı değiştirebilecek bir kitap çıkartmış ortaya. Sizleri omuzlarınızdan tutup sarsmak istiyorum çünkü başka türlü nasıl ifade edilir bilmiyorum: Bu kitabı okuyun.” – Erik Henriksen, Portland Mercury

DÜNYAYI DEĞİŞTİREN İSİMLERDEN
1970 doğumlu Amerikalı yazar Dave Eggers, ayrıca McSweeney’s adlı bağımsız yayınevinin kurucusu olduğu gibi, çağdaş edebiyatın en çok öne çıkan ve üretken isimlerinden biri. Dergici, yayıncı ve editör kimliklerinin yanı sıra Dave Eggers, senelik Okumanız Gerekmeyenlerin En İyileri antolojilerinin de arkasındaki isim.

Kendi hayat hikayesinden yola çıkarak yazdığı 'Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser' (Siren Yayınları'ndan çıktı) adlı kitabıyla satış rekorları kırmış ve Pulitzer’e aday olmuştu. Her kitabıyla edebiyat sahnesindeki sıradışı duruşunu ve çarpıcı sesini beklenmedik biçimlerde ortaya koyan Eggers, zamanımızın en fazla iştahla takip edilesi figürlerinden biri sayılıyor.

Utne Reader’ın ‘Dünyayı Değiştiren 50 İleri Görüşlü Kişi’ listesinde yer alan Eggers, ayrıca The Believer, McSweeney’s Quarterly Concern, The Wholpin dergilerini çıkartmakta, The New Yorker ve Ocean Navigator gibi mecralarda yazılar yazmakta. Sam Mendes filmi 'Away We Go' ve Spike Jonze projesi 'Where The Wild Things Are’ın senaryo yazarı da olan Eggers, 2008 yılında kendi kurduğu 826 National adlı vakfın yenilikçi projelerinden ötürü TED ödülüne de layık görülmüştür.

Sayfa Yükleniyor...