Karanlıktan “Diyalog Şehri” doğuyor!

Dünyanın önde gelen sosyal girişim Projesi “Dialogue in the Dark”, İstanbul Gayrettepe Metro İstasyonu’nda 1.500 metrekarelik bir alanda hayata geçiyor!

Karanlıktan “Diyalog Şehri” doğuyor!

Dünya üzerinde 130 kentte 7 milyondan fazla insana ulaşan Dialogue in the Dark (Karanlıkta Diyalog) deneyimi, TTNET ana sponsorluğunda ve İBB ev sahipliğinde 20 Aralık’tan itibaren Gayrettepe metro istasyonundaki Diyalog Sergi Alanı’nda ziyaretçilerle buluşuyor. Ziyaretçilerin, görme duyularını kullanmadan tamamen karanlık bir ortamda günlük yaşamlarını deneyimleten proje, görme engelli rehberler eşliğinde “hayatı başka açılardan görmeye” davet ediyor.

Birçok ülkede düzenlenen Karanlıkta Diyalog (Dialogue in the Dark) sosyal girişim projesi 20 Aralık’ta 1500 metrekarelik geniş bir alanda, İstanbul Gayrettepe metro istasyonundaki Diyalog Sergi Alanı’nda start veriyor. İstanbul’da hayatımızın günlük akışından kesitlerin yer aldığı Diyalog Sergi Alanı, İstanbullular’ı daha aydınlık bir dünyaya davet edecek. 1988 yılından bu yana 7 milyondan fazla insanın deneyimlediği proje, ’de ilk kez S360 ve HE Projects işbirliği ile hayata geçiriliyor.

Sesli betimleme sistemi kullanılarak görme engellilere uygun bir şekilde hazırlanmış ev sinema odası, tekne ve bot odası, TAV ve THY’nin geliştirdiği Havalimanı ve müziklerinin Radyo Voyage tarafından hazırlandığı Cafe alanı gibi bölümler tamamen görme engelli rehberin liderliğinde keşfediliyor. Bugüne kadar 6 binden fazla engelliye istihdam yaratan proje kapsamında İstanbul’da ise 30 kadar görme engelli çalışacak. Proje bu açıdan dünyanın önde gelen sosyal girişimcilik örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Ana hedefimiz ise İstanbul’da kalıcı Diyalog Müzesi’ni açmak” şeklinde konuştu.

‘Karanlıkta eğitim projeleri’ hayata geçirilecek
Projenin çocuklar üzerindeki etkilerini de önemsediklerini belirten Elbir, “Geçtiğimiz on yıllarla karşılaştırıldığında tamamen farklı bir yerde olan çocukların dünyası, diğer pek çok şeyin yanı sıra “Duyuların Zayıflaması” tehdidi ile de karşı karşıya kalıyor. Televizyon, video ve internet tüm dünyayı çocuğun odasına getiriyor fakat bu, sadece tek bir perspektiften gözlemlenebilen bir dünya. İnsanın algılama becerisinin müthiş potansiyeli giderek ihmal ediliyor ve tamamen yitirilme tehlikesiyle karşı karşıya. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde sağlıklı bir gelişim için tüm duyuların kullanılması son derece önemli. Bizim projemizle hâkim konumdaki duyu olan görme duyusunun kaybolması halinde, ihmal edilmiş diğer duyular harekete geçecek ve böylece çocuklar işitme, dokunma, koku alma ve tat alma duyularını büyük ölçüde aktif hale getirecektir” dedi.

Karanlıkta Diyalog Sergisi’ne 9 yaş (4. Sınıf ) üstü tüm öğrencilerimiz katılabileceğini aktaran Elbir, “Sergimizde 4., 5., 6., 7. ve 8. Sınıf öğrencilerimiz için ayrıca, uzman eğitmenlerce programları hazırlanan duyu eğitimi ve farkındalığına yönelik “Atölye Çalışmaları” ücretsiz olarak yapılmaktadır’’ şeklinde konuştu.

İş dünyası da karanlıkta öğrenecek
Projenin iş dünyasına da etkilerini fark eden bir çok firmaya özel modüller sunduklarını aktaran Elbir, “Sergi alanında bulunan ve Allianz’ın desteği ile hazırlanan ‘’Allianz Training Center’’da İstanbul Business School ile birlikte iş dünyasına yönelik karanlıkta workshop’lar düzenleyeceğiz. Bu süreçte Secret CV’ de en büyük destekçilerimizden. Dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticileri de dahil iş dünyasından önemli isimlerin katıldığı deneyimlerden Türkiye’den de üst ve orta düzey 1.500 yöneticinin faydalanmasını sağlayacağız. Projenin işe alımlardan ekip oluşturmaya ve karar verme aşamalarına kadar bir çok alanda Türk firmaları için önemli açılımlar sağlayacağı düşüncesindeyiz” dedi.

Unutulmaz bir deneyim sunuyor
Görme engelli rehberler, ziyaretçilerin dokunarak, koklayarak ve duyarak “yeni ve farklı” bir biçimde görmelerini sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre 5 yıl sonra dahi Karanlıkta Diyalog deneyimi hakkında soru sorulan ziyaretçilerin/katılımcılarım %100’ü halen bu deneyimi tümüyle hatırlıyor. %90’ı görme engellilere ve onların dünyasına karşı duyarlılığının arttığını, %52’si Karanlıkta Diyalog’u dostlarına ve ailelerine tavsiye ettiklerini, %34’ü ise bu deneyimi yeniden yaşamak istediklerini belirtiyor. Türkiye’de ilk defa hayata geçirilecek Karanlıkta Diyalog deneyiminin biletlerine biletix.com üzerinden ulaşmak mümkün.

Proje Nasıl Başladı?
Dialogue Social Enterprise’ın kurucusu Andreas Heinecke,Almanyada bir radyo istasyonunda çalışırken, ilk defa bir görme engelliyle karşılaşır. Kısa sürede, görmeyen insanların, görenlerin sahip olmadığı birçok özelliğe sahip olduklarını farkeder. Andreas, görme engelli genç meslektaşını iyi bir radyocu olması üzere eğitirken, kendisi de onun tarafından hayata dair eğitildiğini farkeder. Görme engelli insan, Andreas’ın “gözlerini açar” ve onun farklılıkların ötesine geçerek neler yapabileceğimiz konusunda düşünmesine sebep olur. Bu deneyimin olağanüstü değerinin farkına varan Andreas, 1995’te ilk sosyal girişimini başlatmaya ve bu deneyimi diğer insanlarla paylaşmaya karar verir. O günden beri kendini, insan karşılaşmalarında oluşan boşluklar/iletişimsizlikler arasında köprüler kurmak için yeni yollar bulmaya adar ve “Dialogue in the Dark” projesini Hamburg’da 1988yılında hayata geçirir. Kalıcı ‘’Diyalog in the Dark’’ sergisi ise 2000 yılında Hamburg’ta açıldı.

Detaylar için: http://www.dialogistanbul.com/

Bilet satış: biletix.com

Sayfa Yükleniyor...