Kardelenlerin coşkusu

Rivayet e göre Dumlugöze, bir kaç yüzyıl önce , kaçıp gizlenenlerin kurduğu,yıllarca  adı  ve yeri bilinmeyen bir dağ köyüydü.  Son yıllarda ise insanların kardelen vesilesiyle  duyduğu, gidip gördüğü ve tekrar tekrar  gitmek istediği bir köy oldu.

Kardelenlerin coşkusu

Karaman il sınırları içinde, Sarıveliler ilçesine bağlı. Alanya’ya  80 km uzaklıkta olmasına rağmen Toros Dağlarının sarp yollarından 3 saate gidilebiliyor.

Göksu Çayı ‘nın kollarından birinin geçtiği  bir çukur yamaca kurulmuş, Toros göknarı, sedir, karaçam ve meşelerin arasına gizlenmiş  utangaç bir köy….

Yaklaşık 2500 nüfusu  var.
Köy halkı çok göç veriyor, köyde yaşayan erkeklerin büyük bir kısmı mevsimlik işçi olarak çalışıyor, bir kısmı  ise kiraz, elma ve ceviz  yetiştirerek pazarlıyor…Geçim zor, alternatif gelir kaynakları  kısıtlı bir köy…

Kardelen, bir süredir köy halkının hayatında önemli bir rol üstlenmiş durumda. Dumlugöze Köyü 1990’lı yılların başlarında kardelen üretmeye ve 1996 yılından beri de hasat ettiği kardelenleri ihraç etmeye başladı.

Kardelenlerin coşkusu - 1

1993 yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) ve merkezi İngiltere’de bulunan Fauna & Flora International  (FFI) bir kırsal kalkınma ve doğa koruma projesinde köyü pilot bölge olarak seçmişler:  ”Soğanlı Bitkiler Yerli Üretim Projesi”.
DHKD Proje Müdürü Sema ATAY  Dumlugöze Köyünden İbrahim Palaz ve eşi Gülpaz Palaz’ın yardımıyla kardelen üretimi çalışmalarını başlattı. Birkaç gönüllü üretici ile başlanan bu çalışmalar özellikle ilk kardelen hasadının yapıldığı 1996 yılından sonra hız kazandı. O yıl aynı zamanda bu hasadı  kutlamak üzere, Dumlugöze köyünde ve ’de ilk defa “Kardelen Hasat Festivali” düzenlendi.

“Kardelen Hasat Festivali”, Dumlugöze Köyünde 1996 yılından günümüze her yıl Haziran ayında yapılan geleneksel  bir törene dönüştü. Buna paralel olarak, DHKD’nin öncülüğünde başlanan kardelen üretim çalışmalarında da, Üreticiler Temsilcisi olarak çalışan İbrahim Palaz’ın ve Dumlugözelilerin gayretleriyle yerel sistemini kurdu. 

Bu  sistemde, Dumlugöze kardelen üreticilerine Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Karaman Tarım İl Müdürlüğü, Sarıveliler Tarım İlçe Müdürlüğü, MARLA İhracat Şirketi ve İngiltere’deki  ithalatçılar katkı vermektedir. Bu örnek sistemde ayrıca çok sayıda kişi ve kuruluş da Dumlugöze üreticilerini ve kardelen üretimini desteklemekte.

Kardelenlerin coşkusu - 2

Bu yıl Dumlugöze köyünde 13.Kardelen Hasat Festivali düzenlendi. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Matra Programı tarafından desteklenen bu projeden merkezi Hollanda olan RUBICON Vakfı yetkilileri, ÖBANET Antalya Koordinatörleri ve Doğal Hayatı Koruma Derneği uzmanlarının festivale katılarak destek verdi.

Törene katılan herkesin ortak dileği, kardelenin  Dumlugöze köyünün gelişmesine ve diğer sosyo-ekonomik ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmesiydi. Her yıl Haziran ayında  Dumlugöze köyünde Kardelen Hasat Festivalinde buluşmak üzere…  

Sayfa Yükleniyor...