KCK davasında sanık avukatları çekildi

KCK davasında sanık avukatları davadan çekildiklerini açıkladılar.

PKK'nın şehir yapılanması KCK ile ilgili Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık avukatları Kürtçe savunma yapılmasına izin verilmemesi nedeniyle davadan çekildi.

Davaya, mahkemenin kararı gereği 8 sanık getirildi. Sanıklar, mahkemeye Kürtçe savunmaları içeren dilekçelerini verdi.

Mahkeme, dilekçede kullanılan dili Türkçe dışında bir dil olarak kayıtlara geçti. Mahkemenin dilekçeleri kabul etmemesi ise salonda gerginliğe neden oldu. Avukatlar savunma hakkının kısıtlandığını savundu. Avukatlar ayrıca, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasını içeren taleplerini Anayasa Mahkemesi'ne sunulmak üzere mahkeme heyetine iletti.

Tutuklu sanıklar adına söz alan sanık Nizamettin Onar, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), BDP'nin desteklediği 6 kişi dahil 12 bağımsız milletvekili adayının başvurularının iptaline ilişkin kararını kınadıklarını ifade ederek, ''YSK'nın kararı halkların kardeşliğine, barışa karşı bir suikasttır. Ahlaki değildir. Kürt halkı parlamentoya mahkum değildir. Kendi çözümünü yaratacak güçtedir. Bu kararı kınıyoruz. YSK'nın kararı ile ana dilde savunma hakkına karşı verilen karar aynı zihniyeti taşımaktadır'' dedi.

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, bunun üzerine ''YSK'ya dilekçe göndersen daha iyi olur'' diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Adnan Bayram da hazırladığı Kürtçe yazılı savunmayı okumak istedi.Buna izin vermeyen Mahkeme Başkanı Yılmaz, görevlilere mikrofonun sesinin kapatılması talimatını verdi.

Daha sonra sanık avukatlarından Danış, müvekkilinin Kürtçe hazırladığı yazılı savunmanın Türkçe çevirisini okuyarak, tutanağa geçirilmesini istedi. Danış, ayrıca, yazılı savunmanın hem Türkçe hem de Kürtçe olarak dava dosyasına konulmasını talep etti.

Mahkeme Başkanı Yılmaz da Türkçe yazılı savunmayı, altında sanığın imzası olması halinde kabul edip dosyaya koyabileceğini söyledi.

Söz alan Avukat Mehmet Emin Aktar, mahkeme heyetine, ''Devletin Kürtlere karşı refleksinin temsilcisi olarak burada bulunuyorsunuz. Biz de bundan sonra sizin tutumunuza karşı tutum takınacağız'' dedi.

Sanık avukatlarından Cihan Aydın da mahkemeye, müvekkillerinin yazılı savunmalarının Türkçe ve Kürtçe olarak dosyaya konulmasını, görevsizlik kararı verilerek dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesini ve tutuklu sanıkların topluca duruşma salonuna getirilip yargılamanın toplu olarak yapılması talebinde bulundu.

Mahkeme sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sayfa Yükleniyor...