'KDV iade rejiminin değişmesi gerekiyor'

Maliye Bakanı Şimşek'in konut satışlarına yeni KDV düzenlemesine ilişkin açıklamasını değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, 'KDV iade rejiminin değişmesi gerekiyor' dedi.

'KDV iade rejiminin değişmesi gerekiyor'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önceki gün açıkladığı konut satışlarına yeni KDV düzenlemesine ilişkin olarak inşaat sektöründen farklı tepkiler geldi.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, açıklamaya göre yeni düzenlemenin ruhsat verilmiş bitmiş projelerde mi, yoksa yeni başlanacak projelerde mi uygulanacağının net olmadığını söyledi. Dumankaya, ''Eğer yeni başlayacak projelerde düşünülüyorsa, şu anki mevcut projelerin satış hızı biraz daha artar, şu an için uygulanırsa, gayrimenkul geliştiricilerini mağdur eder'' dedi.

KDV konusunun konsensüs içerisinde çözülebileceğine inandığını belirten Dumankaya, ''KDV iade almada rejiminin de değişmesi gerekiyor, çok büyük problemler yaşıyoruz'' diye konuştu.

Gayrimenkul geliştiricilerinin bir numaralı sorununun KDV olduğunu, herkesin biriken KDV alacaklarının çoğaldığını belirten Dumankaya, bu sorunların birlikte çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Projenin ilk satışında yüzde 1 ödeyen kişinin bir yıl sonra aynı proje için yüzde 18 KDV ödemesinin dezavantaj oluşturabileceğini söyleyen Dumankaya, satılan konutların çoğunluğunun 150 metrekarenin altında olduğunu belirtti.

KURUM: CARİ AÇIK AÇISINDAN DOĞRU
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da yüzde 1 KDV'den yararlanmak için konutların genellikle 150 metrekarenin altında 149 metrekare olduğunu, müteahhitlerin ise inşaat malzemelerinde yüzde 18 oranında KDV ödedikleri için KDV alacağının oluştuğunu belirterek, ''Devletle mahsuplaşmaya gidiliyor, yüzde 15-17 KDV alacağını biraz geç alıyor, bu durum müteahhitlerin işine gelmiyor''dedi.

KDV oranlarının kademeli olarak, örneğin 100 metrekareye kadar yüzde 1, 150 metrekareye kadar yüzde 5-10, 200 metrekareden sonra yüzde 18 gibi metrekare bazında ayarlanabileceğini ifade eden Kurum, bu şekilde bir düzenleme ile devletin ortalama KDV alacaklarının artabileceği ve müteahhitlerin KDV girdilerinin dengelenebileceğini söyledi.

Bunun konut sektörüne yansıtılabilmesinin hemen olamayacağını, örnek olarak yüzde 10'luk bir KDV artışında 130 metrekarelik bir dairede yüzde 10 düzeyinde bir zam yapılarak alıcıya fiyat artışının yansıtılacağını belirten Kurum, ''Bunu zaman içinde yapmak lazım. Burada KDV alacağını hızlandırmak ve yüklenicilerin KDV alacağına yönelik bir düzenleme yapmak lazım'' dedi.

KDV'nin kademelendirilmesinin zaman içinde doğru olacağını, bir anda yapılmasının sektöre zarar vereceğini savunan Murat Kurum, fiyatı yüksek olandan yüksek, düşük olandan düşük vergi almanın doğru olduğunu, bu uygulamanın motorlu araçlarda uygulandığını belirtti.

Kurum, ''Cari açığa fayda getireceğini düşünüyorum. Çoğu malzeme ithal, ithal seramik kullanılıyor, dolayısıyla bu cari açığı artıran bir şey. Burada vergi oranının artması da cari açık açısından devlet adına sevindirici bir durum'' diye konuştu.

Yüklenicilerin yeni bir proje aldıklarında belli bir maliyetlerinin oluştuğunu, satış fiyatlarının belli olduğunu, KDV artışlarının süreç dahilinde yapılması gerektiğini dile getiren Kurum, ''Lüks konuttan yüksek KDV almayı, cari açık açısından doğru buluyorum'' dedi.

ASMALI: ARA KADEMELİ VERGİLEME OLABİLİR
MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı ise konutun değerine göre vergilemede değerleme yapılırken bazı sorunlarla karşılaşabileceğini ifade ederek, ''Değerlemenin daha somut ve net verilere dayandırılması, yüzde 1 ile yüzde 18 arasında bir ara kademe vergileme yapılabilir'' dedi.

Konutlarda 149 metrekareden 151 metrekareye geçişte yüzde 18 değil, yüzde 1-10-18 gibi ara kademelerin yapılmasının daha uygun olabileceği yönünde görüş bildiren Asmalı, ''KDV'nin konutun değerine göre belirlenmesi, açıkçası yoruma açık bir madde olduğu için istismar edilebilir ve sistem çok karışık hale gelebilir'' diye konuştu.

Asmalı, konut değerinin belirlenmesinde satıcının, alıcının, emlakçının ve ekspertizin kendi açılarından farklı görüşler bildirmesinin mümkün olduğunu ve bu nedenle değerlemenin daha sistematik bir şekilde yapılmasının uygun olacağını ifade etti. Var olan sistemde, yüzde 1 KDV ödeyenlerin yoğunlukta olduğunu söyleyen Asmalı, yüzde 18 KDV ödeyenlerin yüzde 5 civarında bir kısım olduğunu belirtti.

KDV'nin metrekareye göre kademelendirilmesi ve 100 metreye kadar yüzde 1, 120-130 metrekareye yüzde 10, 150 ve üzeri metrekareye yüzde 18 gibi oranların uygulanması durumunda bunun fiyatlara yansıtılacağını ifade eden Asmalı, ayrıca 150 metrekare üzerindeki konutlara da kademeli KDV artışının getirilmesinin adaletli olacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...