Kelepçe takılmasını reddeden Demirtaş, duruşmaya katılmadı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden Ankara'ya kelepçeli getirilmek istenmesi üzerine duruşmaya katılmayı kabul etmedi.

Kelepçe takılmasını reddeden Demirtaş, duruşmaya katılmadı

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın, yaptığı konuşmada "Türk milletini, Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle yargılanmasına başlandı.

Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka bir suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Demirtaş katılmadı.

Demirtaş'ı savunmak için çok sayıda avukatın yer aldığı salonda görülen duruşmayı, Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, bazı HDP milletvekilleri ve partililer de izledi.

35. Asliye Ceza Hakimi Dilek Bengi, Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden Ankara'daki duruşmaya katılma isteğini kabul ettiklerini ve gerekli yazıların cezaevine yazıldığını belirterek, cezaevinden gelen, "Demirtaş'ın sevk işlemleri için jandarma görevlilerine teslim edilmek üzere saat 03.40'te hazır edildiği ancak hala milletvekili olduğu, dokunulmazlığı bulunduğu, halkın iradesiyle seçilmiş biri olarak kelepçe takarak gitmeyeceğini beyan ettiği, jandarma görevlilerinin de bunu kabul etmemesi üzerine saat 04.10'da odasına geri götürüldüğü"ne ilişkin dilekçeyi okudu.

Demirtaş'ın davaya konu olan 28 Temmuz 2015 tarihli TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmaya ilişkin kaydın mahkemeye gönderildiğini belirten Bengi, avukatlara söz verdi.

Avukat Mahsuni Karaman, Selahattin Demirtaş'ın bir partinin eş genel başkanı ve seçilmiş milletvekili olduğunu belirterek, "Demirtaş'a yapılanları protesto ediyor ve tüm avukatlar olarak salondan çıkıyoruz" dedi. Karaman'ın sözleri üzerine salondaki avukatlar ve izleyiciler, alkışlar ve sloganlarla duruşma salonundan çıktı.

Hakim Dilek Bengi, yaşananları, "Avukat Mahsuni Karaman, Demirtaş'ın duruşma salonuna getirilmemesiyle ilgili durumu protesto etmek amacıyla salonu terk edeceklerini belirtmiş, salonda bulunan seyirciler de alkışlarla salonu terk etmişlerdir" şeklinde tutanağa yazdırdı.

24 KASIM'A ERTELENDİ

Bengi, 28 Temmuz 2015 tarihli grup toplantısına ilişkin DVD'nin bilirkişi incelemesi için Ankara, Gazi, Hacettepe, Bilkent, Ufuk, Başkent ve Atılım üniversitelerinin hukuk fakültesi dekanlıklarına yazı yazılarak, ceza ve anayasa konusunda uzman akademisyenlerin bilirkişi olarak görevlendirilmesinin istenmesine karar verildiğini açıkladı. Duruşma, 24 Kasım'a bırakıldı.

KEMALBAY: DEMİRTAŞ’IN HALA DOKUNULMAZLIĞI VAR

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Türkiye halklarının kalbinde taht kurmuş olan ve dünyada saygın bir siyasetçi olarak değer gören Demirtaş'a kelepçe takılmak istendiğini ifade eden Kemalbay, bunu bir "sivil darbe uygulaması" olduğunu savundu.

Kemalbay, şunları kaydetti:

"Demirtaş, HDP'nin Eş Genel Başkanıdır, milletvekilidir, hala dokunulmazlığı mevcuttur. 20 Mayıs'ta dokunulmazlıklar kaldırılmıştır. Ama bu 20 Mayıs'tan önceki dosyalarla, fezlekelerle ilgilidir. Halihazırda Demirtaş, Adalet Bakanı kadar, İçişleri Bakanı kadar dokunulmazdır. Bizler bu uygulamayı protesto ediyoruz. Vekillerimize, eş başkanlarımıza, belediye eş başkanlarımıza ve partililerimize özgürlük diyoruz. Demirtaş'ın hukuk skandalı olan bir fezlekeyle bu mahkemesi sürmektedir."
"Elbette Demirtaş ve arkadaşları bir siyasi parti lideridirler ve siyaset, siyasi konuşmalar yapacaklardır. Bu yapılan konuşmaların hiçbiri suç sayılamaz" görüşünü öne süren Kemalbay, mahkemelerde, adliyelerde adaletin olmadığı iddiasında bulundu.
Kemalbay, "Bu yapılana mahkeme, duruşma, adalet diyemeyiz. Bizler Demirtaş'ın her zaman yanındayız, dayanışma içerisinde bu mücadeleyi bundan sonra da sürdüreceğiz" dedi.

Öte yandan, Kemalbay'ın konuşması sırasında, güvenlik güçleri açıklamayı dinleyenleri uzaklaşmaları konusunda uyardı.

Grup ise bu durumu, alkışlarla protesto etti, Kemalbay da müdahaleyi kınadıklarını söyledi.

BAYDEMİR: 6 MİLYONUN SEÇME VE SEÇİLME HAKKI YARGILANIYOR

HDP Sözcüsü Osman Baydemir de duruşma öncesi yaptığı açıklamada, Demirtaş'ın 2015'te yapmış olduğu bir konuşmadan dolayı yargılandığını ifade ederek, "Bugün sadece Demirtaş değil, 6 milyon insanın seçme ve seçilme hakkı yargılanıyor" görüşünü dile getirdi.

Bu arada adliye önünde yoğun güvenlik önlemi alındı.

HDP'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan, HDP’den konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Selahattin Demirtaş, bu sabaha karşı saat 03.40’ta Edirne Cezaevinde, yola çıkmak için geldiği servis aracında kendisine kelepçe takılmasının istenmesi üzerine Jandarma Bölük Komutanı ve nöbetçi müdür ile bir görüşme yapmıştır. Görüşmede halen milletvekili olduğunu, dokunulmazlığının devam ettiğini, kelepçe takılması halinde duruşmaya gitmeyeceğini ifade etmiştir. Jandarma Bölük Komutanının kelepçesiz götüremeyeceklerini ifade etmesi üzerine Demirtaş, kendisinin halk iradesiyle seçilmiş bir milletvekili olduğunu belirtmiştir. Kelepçe takılması konusundaki dayatma üzerine Demirtaş, saat 04.10’da kaldığı odaya geri dönmüştür.”

İddianamede, Selahattin Demirtaş'ın, 2015'te TBMM'deki grup toplantısındaki konuşması nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağıladığı belirtilerek, TCK'nın 301. maddesinden cezalandırılması istenmişti.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Polis Adliye
  • Siyaset
  • Selahattin Demirtaş
  • hdp

Sayfa Yükleniyor...