Kendi antibiyotiğini üreten karınca

İstilacı karıncalar dünyanın birçok bölgesinde insanlara büyük sorunlar çıkarabiliyor.

Kendi antibiyotiğini üreten karınca

Beyaz karıncalar, her yıl dünya genelinde 40 milyar dolar zarara neden oluyor. Bilim insanları, dışkılarından kendi antibiyotiklerini üretmeyi başaran beyaz karıncaların, böcek ilaçlarına karşı dirençlerini artırdığı uyarısında bulundu.

Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, beyaz karıncalar doğal antibiyotik üretmek için kendi dışkılarından yararlanacak şekilde evrim geçirdi. Dışkılarını temel yapı taşlarıyla entegre eden beyaz karıncalar, kolonilerini antibiyotiklere dirençli kaleler haline getirirken, taşıdıkları hastalıkları da daha fazla yayma riskini taşıyor.

Ortalama boyu sadece 0.9 cm olan beyaz karıncılar, yüzyıllardır insanları rahatsız eden bir canlı olmayı başarıyor.

YERALTINDA SAKLI TEHLİKE
Discovery News sitesine konuşan araştırmanın baş yazarı Thomas Chouvenc, “Tek bir beyaz karıncayı öldürmek sorun değil... Tüm koloniyi ortadan kaldırmak bir sorun” yorumunu yaptı.

ABD’nin Florida Üniversitesi’nde araştırmacı olan Chouvenc, “Formozo yeraltı termitlerinin (Coptotermes formosanus) kolonileri, yeraltında birçok kanala uzanan 150 metre derinliğe ulaşabilir... Bu kolonileri tespit etmek çok zor. Birçok insan evlerini kurduktan sonra oluşan hasar nedeniyle yaşadıkları terk etmek zorunda kalıyor” dedi.

Beyaz karıncaların tespit edilmiş yaklaşık 3000 bin türü var. Ancak sadece 80 tanesinin böcek ilaçlarından etkilendiği biliniyor.

Chouvenc, tropik ve sıcak bölgelerin yanı sıra, ABD’ye özgü olan Reticulitermes flavipes türünün de sayısız ev için tehdit oluşturan karıncalar arasında yer aldığını belirtti.

Karınca kolonilerinde dışkı katkılı materyalin Streptomyces adı verilen bir bakterinin çoğalmasını sağladığı ifade edildi. Karşılığında, bakteri diğer mikropların gelişmesini önlüyor.

Sayfa Yükleniyor...