Kılıçdaroğlu tamam söz Sav'da!

CHP'de, genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultay maratonun ilk günü tamamalandı. İsa Gök arbedesinin dikkat çektiği günde yeni tüzük kabul edilirken, Kemal Kılıçdaroğlu delegeleri muhalefetin yarınki kurultayına çağırdı.

Kılıçdaroğlu tamam söz Sav'da!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı.


Genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultayda, 87 maddelik tüzük değişikliği kabul edildi. İsa Gök arbedesinin yaşandığı günün sonunda teşekkür konuşması için kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, muhaliflerin çağrısı üzerine yarın yapılacak 17. Olağanüstü Kurultay'a tüm delegelerin katılmasısnı istedi.

Gelip gelmeyecekleri merak konusu olan muhaliflerin ağırlıklı olarak katılmadıkları kurultaya, eski Genel Başkanlardan Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen gelirken, Deniz Baykal sürpriz yapmadı ve kurultaya katılmadı.

Genel merkezin hazırladığı tüzüğün kabul edilmesinin ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, "Tüzüğün hazırlanmasında büyük emeği geçen bütün arkadaşlarıma, başta emektar Atilla Sav’a teşekkürü borç bilirim...

Tüm delege arkadaşlardan isteğim, yarınki kurultaya katılmaları ve hiçbir provokasyona yol açılmaması. Yapanlar olursa da sessiz kalınarak kurultayın bitirilmesi. Ayrıca yarınki kurultayın başka salonda olma nedeni, bu salonun uygun olmayışındandır...

Bu tüzük, sadece CHP açısından değil Türk siyasal yaşamı ve demokrasi tarihi açısından da dönüm noktasıdır. Bunu beraber kurduk, sağolun varolun...” şeklinde konuştu.

YENİ TÜZÜKTE NELER VAR?
Tüzükte muhaliflerin 9 isteğinden 7’si yerine getirildi.

Hazırlanan taslakta muhaliflerin isteklerinde yer alan ve Genel Merkez'in ilk etapta soğuk baktığı 'örgütlere hazine yardımından yüzde 40 pay verilmesi' karara bağlandı.

Milletvekili adaylarını belirleme konusunda da tüzük taslağında yenilikler yapıldı. 550 milletvekili adayını belirlemede yüzde 10'un altında oy alınan iller hariç yüzde 15'lik merkez yoklaması ile adaylar belirlenecek. Böylece 63 milletvekilini Genel Merkez belirleyebilecek. Geri kalan bölgelerde ise milletvekili adayları için ön seçim yapılacak.

Parti Meclisi sayısı ise 80'den 60'a düşürüldü. Üzerinde tartışma yaşanan bir başka konu olan kadın kotası ise yüzde 25'den yüzde 33'e çıkarıldı.

KURULTAYDA NELER YAŞANDI?
Kurultaya kaç delegenin katıldığı tartışmaları yaşandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, kongreye katılan delege sayısını 946 olarak açıkladı. Ancak muhalifler sayının çok daha az olduğunu iddia etti. Muhalif kanattan Mersin milletvekili İsa Gök, kurultay için yeterli delege sayısı olmadığını iddia ederek kurultay divanına bir dilekçe verdi. İsa Gök ile partililer arasında gerginlik yaşandı.

300'E YAKIN FİRE VERİLDİ
Divan, 1247 delegenin 948'inin kurultaya geldiği açıklandı. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 624'ün bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi. Bu sonuç yaklaşık 300 delegenin kurultaya gelmediğini gösteriyor.

Bu arada muhalifler ise kurultaya 583 delegenin katıldığını öne sürdü ve salona noter getirerek delegelerin imzalarını tespit ettirmek istedi.

SALONDAN NOTLAR
Salon, CHP'nin kırmızı ve beyaz renklerinin dışında, demokrasi ve barışın rengi olarak anılan mavi ile süslendi.

Atatürk'ün göğsünde CHP rozeti taşıyan fotoğrafı ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kravatsız fotoğrafı salonun en görünür yerine asıldı.

Onuncu Yıl Marşı salonda en çok söylenen marşlardandı. Ayrıca, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Cem Karaca ve Selda Bağcan’ın şarkıları da çalınıyordı.

Dışarıya konulan dev ekranla da halkın kurultayı an be an izlemesi sağlandı.




CHP'nin 47 maddede değişiklik getiren yeni tüzüğü, PM ve MYK'nın oluşumunu düzenleyen maddeler hariç, 1 Mart 2012'de, bu iki madde ise 34. olağan kurultayın toplandığı gün yürürlüğe girecek.

Değiştirilen tüzüğe göre, CHP'nin ilkeleri ve değerleri, programda yer alan biçimiyle sayılarak yeniden düzenlendi.

İnsan hakları, kadın-erkek eşitliği, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkeleriyle geliştirilen tüzüğün ''Amaç'' başlıklı üçüncü maddesi, ''Demokratik ve laik hukuk devleti, bireylerin hak ve özgürlükleri, kadın ve çocukların korunması, engelli haklarının gözetilmesinin'' yanı sıra aralarında ''Çevre ve hayvan hakları, teknolojik gelişmeye, yeniliğe ve değişime açık özgür ve eleştirel düşünceye sahip toplum bireylerinin yetiştirilmesi'' gibi konuların da tanımlanmasıyla oluşturuldu. ''Emperyalizmin önlenmesi için mücadele etmek'' de amaçlar arasında sayıldı.

Parti üyelerinin görev ve hakları bölümündeki düzenleme ile parti üyelerinin bağlı oldukları ilçe başkanlıklarına yılda 12–120 lira arasında aidat verecekler. İlçe başkanlıkları, bu ödentinin yüzde 15'ini il başkanlığına aktaracak. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyeleri, parti içi seçme ve seçilme haklarını kullanamayacak.

Tüzüğün üyelik başlıklı maddelerinde de düzenlemeye ve sadeleştirilmeye gidildi. Üyelik başvurularının kolaylaştırılması için internet üzerinden ön başvuru olanağı getirildi.

Tüzükte ''Aday üyelik'' başlıklı 9. madde, ''üyelik başvurusunun askıya çıkarılması'' başlığı ile yeniden düzenlendi. Aday üyelikle ilgili düzenleme kaldırılırken, üyelik için yapılan başvurulara 15 günlük askı süresi içerisinde itiraz edilmediğinde başvuru sahibinin üye yazılması benimsendi.

MYK kararı ile üyelik
Yeni tüzükte MYK kararı ile üye yazımı da yeniden düzenlendi.

''Yığma üye'' tartışmalarına neden olan bu maddede ''amacına uygun kullanılmasını sağlamak gerekçesiyle'' düzenlendi. Buna göre ''Nitelikleri gereği, üyeliğe bu madde hükmü uyarınca alınanlar, 3 ay süreyle yalnız seçilme hakkından yararlanacaktır'' şeklinde değiştirildi. MYK kararı ile partiye üye yazılanların 3 ay boyunca seçme hakkını kullanması durumu ortadan kaldırıldı.

Tüzükte yapılan değişiklikle parti üyelerinin eğitim almaları ve üyenin aldığı eğitimlerin üye defteri ve üye kütüğüne işlenmesi kuralı getirildi.

İl ve ilçelerde yönetim kurulu üyelerinin, il, ilçe sekreteri, sayman ve bilişim sorumlusu seçmeleri öngörülüyor. İl başkanlarının görevleri de daha ayrıntılı olarak tanımlandı.

PM üye sayısı 60, MYK üye sayısı 17 oldu
PM'nin 80 olan üye sayısı, 60'a indirildi.

Tüzükte MYK'nın üye sayısı da rakamsal olarak ifade edildi ve 17 olarak belirlendi. Kadın ve gençlik kolları başkanları PM ve MYK toplantılarına katılabilecek ancak oy kullanamayacak.

Ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olmak kaydıyla Avrupa Birliği üyesi ülkelerle İsviçre, Norveç, Rusya, ABD, Kanada, Avustralya ve KKTC'de, Avrasya ve Kafkasya ülkeleriyle bu ülkelerdeki uluslararası kuruluşlar nezdinde yurtdışı temsilcilikleri kurulabilecek.

Yeni tüzükte il ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerinin üye tam sayısının üçte ikisinin altına inmesi halinde düşmüş sayılacağı, asıl üyeliklerde aynı gün içinde yarıdan fazla boşalma olması haliyle birlikte, her iki durumda da ilçelerde 45 gün, illerde ise 30 gün içinde olağanüstü kongreye gitme zorunluluğu getirildi. Ayrıca il ve ilçe kongrelerinin toplanmalarıyla ilgili sayı, üye tam sayısının salt çoğunluğu olarak benimsendi.

Yeni tüzükte olağanüstü genel çağrılarının birden fazla olduğu durumlarda, Genel Başkana bu çağrıları birleştirme yetkisi verildi.

Birleştirilerek yapılacak olağanüstü kurultay gündeminin, her gündemin ayrı ayrı oylanarak görüşülmesine olanak tanıyacak biçimde belirlenmesi kuralı getirildi.

Genel Başkan seçimi
CHP tüzüğünün en çok eleştirilen maddelerinden biri olan Genel Başkan adayı önerme ile ilgili madde de yeniden düzenlendi. Aday önerme ile ilgili yüzde 20 olan oran yüzde 10'a indirilirken, ''Başkanlık Divanı öneriyi ve imza sahiplerinin adlarını okur ve varsa itirazları karara bağlar. Bir delege, adaylardan sadece biri için imza verir'' ifadesi yer aldı.

Kurultayda organ seçimlerinde kural olarak tek ve ortak liste (çarşaf liste) benimsendi. Ancak gu¨ndemin çalışma raporu ve göru¨şmeler maddesine geçilmeden önce Kurultay u¨yelerinin onda birinin önerisi ve Kurultaya katılan u¨yelerin salt çoğunluğuyla blok liste usulüyle seçimlerin yapılmasına karar verilebileceği belirtildi.

Milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde ve parti organları üyeliklerinde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanması kararlaştırıldı. Milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde ve parti organları üyeliklerinde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde gençlik kotası ise yüzde 10 olarak uygulanacak.

''Onur kurulu oluşturuldu''
Partinin eski genel başkanları, TBMM Başkanlığı, Başkanvekilliği ve bakanlık yapmış üyelerin yer aldığı ''Onur Kurulu'' oluşturulacak. Kurul üyeleri, aynı zamanda kurultayın doğal üyeleri olacak.

Milletvekilliği adaylığı için ön seçim ve aday yoklaması öncelikli olarak belirlendi. Hangi seçim çevrelerinde ön seçim, aday yoklaması ya da merkez yoklamasının uygulanacağına PM karar verecek.

Adayların toplam sayısı, Genel Merkezce Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na sunulan partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15'inden fazla olamayacak.

Değişikliğe göre partinin aldığı Hazine yardımının yüzde 40'ı il ve ilçe örgütlerine gönderilecek.

Parti içi eğitim de ayrıntılı olarak düzenlendi. Etkin üyelik için her üyenin sürekli eğitimi temel alındı.

Bundan böyle parti programının ve tu¨zu¨ğu¨n değişiklik yapılması yetkisi kurultayda olacak. Değişiklik önerilerini, Genel Başkan, Parti Meclisi veya Kurultay u¨yelerinin yirmide birinin yazılı olarak vermesi gerekecek. Program ve tu¨zu¨k değişikliklerinde karar yeter sayısı, Kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğu olacak.

Sayfa Yükleniyor...