Kılıçdaroğlu: Vekillik için gelmeyin

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partiye katılma isteyen “sosyal demokratlar”a şart koştu. Kılıçdaroğlu, ”Milletvekili listesinde olacağım diye gelecekseniz hiç gelmeyin'' dedi.

Kılıçdaroğlu: Vekillik için gelmeyin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Kahvaltı sırasında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Fikri Sağlar, Mustafa Sarıgül gibi isimlerin CHP'ye dönmesi ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

''Kılıçdaroğlu, bizim sosyal demokrat ve yurtsever kişilerin 'partiye, CHP'ye gelmesin' diye bir söylem geliştirme lüksümüz yok. Herkesi kucaklamak istiyoruz. Ama bir koşulumuz var oda şu; 'biz geleceğiz ama milletvekili listesinde adımız olmazsa, kıyameti koparırız' anlayışıyla kimseyi kabul etmiyoruz. Geliyorsanız gelin CHP'nin iktidar olması için sade bir yurttaş gibi çaba harcayacaksanız, başımızın üzerinde yeriniz var. Ama milletvekili olacağım diye gelecekseniz hiç gelmeyin. Çünkü CHP'nin kavgaya değil, büyümeye ihtiyacı var. Bu herkes için geçerli bir nefer gibi çalışacak, herkesi kabul ederiz. Ama milletvekili listesinde adını görmeyince kıyamet kopartacaksa baştan gelmesin çünkü bizim kimseye böyle taahhüdümüz yok. “

Kahvaltı sırasında ağırlıklı olarak dış politika ile ilgili soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümetine dış politika açısından not vermesi gerekse, kaç vereceğinin sorulması üzerine, ekonomik açıdan bakıldığında Türk işadamlarının Afrika ve Ortadoğu ülkelerine açılımını doğal gördüğünü söyleyerek, bu açıdan 7 puan verebileceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, ''Ama marjım var o da şu; demokrasisi gelişmemiş, özgürlüklerin kısıtlandığı baskıcı rejimlerin olduğu yerlerde siz ekonomik istikrarı rahat bulamayabilirsiniz, beklentilerinizi karşılayamayan ülke konumuna gelebilirsiniz'' diye konuştu.

Roj TV'nin Nobel Barış ödülüne aday gösterileceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Eğer PKK bir terör örgütü ise ve Nobel'e de Nobel Barış Ödülü diyorsak, ikisi arasında ciddi bir çelişki var. Ben bu teklifin çok ciddiye alınacağı kanısında değilim ama bir barış ödülü verilsin diye bir teklif yapılmış olabilir. Ama Nobel'i verenler tarafından ciddiye alınacağı kanısında değilim'' dedi.

'KORUTÜRK ABD'DE CHP'Yİ ANLATACAK'
Kılıçdaroğlu, CHP'nin ABD'ye bakışına ilişkin soruya karşılık da, ABD'deki bazı düşünce kuruluşlarından ziyaret yapması ile ilgili teklifler geldiğini ancak böyle bir ziyaret için zaman açısından uygun bir ortam bulamadığını söyledi. 'deki iç gündemin uygun ortam yaratmadığını belirten Kılıçdaroğlu, önümüzdeki süreçte ABD'ye CHP Genel Başkan Yardımcısı Büyükelçi Osman Korutürk başkanlığında bir heyetin giderek, CHP'yi anlatmak amacıyla temaslarda bulunacağını bildirdi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

''ABD, dünyanın saygın devletlerinden birisidir. ile stratejik ortaklığı var, bu ortaklık bu ilişkisi yeni bir ilişki de değil, tarihsel kökleri olan bir ilişki ve biz bunun karşılıklı çıkar dengesi içinde sürdürülmesini isteriz. Çünkü bizim ABD'den beklentilerimiz olabilir, onların da bizden olabilir. Bu beklentilerin, ülkelerin karşılıklı çıkarları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.''

'BAŞBAKAN'IN ÇAĞRISINI DOĞAL KARŞILIYORUM'
Kılıçdaroğlu, Mısır'daki olaylar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hüsnü Mübarek'e çağrısı ile ilgili olarak da konuştu.

Türkiye'den Mısır ve diğer Ortadoğu ülkelerine ciddi yatırımlar yapıldığını, şimdi de olayların ardından Mısır'ı terkedenler arasında Türk iş adamlarının da bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, özgürlüklerin ve demokrasinin olmadığı bir yerde ekonomik istikrarın da olamayacağını bildirdi. Kılıçdaroğlu, bu nedenle iş adamlarının, özellikle ekonomik açıdan istikrarsız bir ortamın kurbanı olabileceği uyarısında bulunarak, ekonomisi ve demokrasisi iyi gelişmiş ülkelerde yapılan yatırımlarda iş adamlarının daha iyi kararlar alabildiğine dikkat çekti.

Mısır'ın kendi bölgesinin en güçlü ülkelerinden birisi olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, ancak ekonomik olarak ciddi sorunlar yaşandığını, nüfusun yüzde 50'sinin 2 doların altında gelire sahip olduğunu ve bunun da uzun yıllardır sürdüğünü anlattı. Mevcut siyaset kurumunun Mısır halkına bekleneni veremediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, yolsuzluklar ve baskının bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

''Bu baskılara karşı bir noktada patlama olacağı kesindi. Bunun Tunus'ta başlayıp Mısır'a sıçramasını da belki olağan kabul etmek gerekiyor. Sayın Başbakanın çağrısını doğal karşılıyorum, halkın taleplerinin bir siyasetçi tarafından gözardı edilmesi veya dikkate alınmaması söz konusu olamaz. Hele bir milyon kişinin eylem yaptığı ortamda hiçbir yöneticinin duyarsız kalması söz konusu olamaz. ABD'nin de devreye girmesi ile bir an önce seçim yapılması ve Mübarek'in aday olmayacağını açıklaması kamuoyunu tatmin eder mi, önümüzdeki günler gösterecek. Ama ilk izlenimler bu açıklamanın yeterli olmadığı şeklinde. Tabi isteriz ki Sayın Başbakan aynı çağrıyı Sudan Devlet Başkanına da yapmış olsun.''

'TÜRKİYE İSLAM ÜLKELERİ İÇİN ROL MODELİ OLABİLİR'
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine bir örnek ya da model olduğu görüşlerinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

''Müslüman laik bir ülke olarak Türkiye, ne kadar şikayet etsek de demokrasisini Ortadoğu ülkelerine göre daha geliştirmiş bir ülke. Özgürlükler, insan hakları alanlarında daha önemli adımlar atmış bir ülke, kadın erkek eşitliğini büyük ölçüde sağlamış bir ülke. Dolayısıyla Türkiye aslında bütün İslam ülkeleri için rol modeli olabilir. Ben eminim Ortadoğu halklarının büyük bir kısmı Türkiye'yi örnek almak ister. Türkiye Arap ülkelerine, Ortadoğu ülkelerine benzemek değil, onlar bize benzemek istiyorlar. Ama bizim şöyle bir sorunumuz var, bizim yöneticilerimiz onlara benzemek istiyor, onların da halkları bize benzemek istiyor, arada böyle bir paradoks var.''

Mısır'da, sonuçta halkın dediğinin olacağını çünkü artık bilgiyi saklamanın mümkün olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, önümüzdeki sürece bakıldığında Başbakan Erdoğan'ın çağrısını bir açıdan önemli bulduğunu, onun da Mübarek'in çekilmesini istemek ve halka destek vermekle bir anlamda halkın Türkiye özlemine destek veren bir söylemin geliştirilmiş olduğunu, Mısır halkı için bunun çok önemli olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, ''Eğer diğer Ortadoğu ülkeleri de demokrasi ve özgürlükleri geliştirirlerse, Türkiye ile ilişkileri daha sağlıklı bir zemine oturacaktır. Tarihsel ve kültürel açıdan ciddi birliktelikler var, onların demokrasiye özlem duymaları bizdeki demokrasinin de güçlenmesine yol açacaktır. Biz onlara benzemek gibi bir arayış içine girmeyeceğiz, yani siyasal olarak AKP böyle bir arayış içine girmeyecek tam tersine o halkların Türkiye'ye benzemesi ile Türkiye daha farklı bir yere gelmiş olacaktır'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, eksen kayması tartışmaları ile ilgili olarak da Ortadoğu halklarının Türkiye için olduğu iddia edilen eksen kaymasını ortadan kaldıracağını belirterek, Ortadoğu halklarının demokrasi ve özgürlüğü getirerek ekseni yerine oturtacaklarını bildirdi. Eksen kaymasının daha çok İran'daki gelişmeler ile ilgili ortaya çıktığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, ''Eğer başlayan bu özgürleşme talepleri yayılır ve bölgede sonuç alınır noktaya gelinirse, Türkiye'de kaydığı söylenen eksenin kaymasına engel olunan sosyolojik ve siyasal bir yapının ortaya çıkacağına inanıyorum'' dedi.

CHP'nin, Türkiye'nin AB sürecine desteğini yineleyen Kılıçdaroğlu, Brüksel ofisini güçlendirmek istediklerini, yeni CHP'nin AB üyelik sürecine önemli katkıları olduğunu artık AB'li yetkililerin de kabul ettiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da BM'nin bu sürece daha güçlü şekilde katkı vermesi gerektiğini dile getirerek, Türkiye'nin, BM'nin daha etkin devreye girmesi için çaba harcaması gerektiğini belirtti. Hükümetin, limanların Rum kesimine açılması ile ilgili imzaladığı Ek Protokol'ün gereğini ''iç politikada ters teper'' diye yapamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''O zaman sormak gerekiyor; yerine getiremeyeceğiniz bir vaadin altına neden imza attınız? Eğer bunun altına bir imza atıldıysa kamuoyunun karşısına çıkıp açık yüreklilikle anlatılması ve riskleri varsa bunların göğüslenmesi gerekiyor. Hükümet Kıbrıs konusunda ikili bir tavır izliyor, iç politikadaki olası olumsuz yankıları gidermek için AB ile uyum sürecini de askıya almaya, yavaşlatmaya kararlı gibi görünüyor.''

Bir gazetecinin AK Parti hükümetinin dış politikada neyi iyi, neyi kötü yaptığını sormasına karşılık da Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Çok kötü yaptığı, keşke yapmasaydı dediğimiz olayların başında, aklıma Mavi Marmara geliyor. Bile bile bir olay nasıl sorun haline getirilir, içinden çıkılmaz hale getirilir, ilişkiler nasıl derin ve köklü yerinden sarsılır, bu olayda görüldü. Tam bir beceriksizlik. Çok iyi yaptı dediğim bir olay da Suriye ile vizelerin kalkması, çok iyi bir olaydır.''

Sayfa Yükleniyor...