Kim bu gazeteciler

Ergenekon operasyonunun Odatv ile başlayan medyaya yönelik gözaltıları bu gün Ankara ve İstanbul'da devam etti. İşte gözaltına alınanların hikayeleri...

Kim bu gazeteciler

Yalçın Küçük:


27 MAYIS EYLEMLERİNDE LİDERDİ
İskenderun'da doğan Yalçın Küçük, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudu. Öğrencilik hayatı boyunca; Fikir Kulüpleri Federasyonu, ardından Sosyalist Fikir Kulüpleri Federasyonu, Dev-Genç ve Halk Kurtuluş Partisi olan Fikir Kulübü Başkanlığı'nı yaptı.
Siyasal Bilgiler'i 1960 senesinde birincilikle bitiren Küçük, 27 Mayıs Darbesinde, büyük öğrenci eylemlerinin başında yeraldı. 27 Mayıs 1960 Darbesi sonrasında Devlet Planlama Teşkilatı'nda görev aldı.Bir süre sonra Uzun Vadeli Planlar Dairesi Müdürlüğüne getirildi, ardından istifa etti.

SOVYET ARAŞTIRMALARINDAN MAHKUM OLDU    
Yalçın Küçük, buradan ayrılınca Amerika'ya gitti, Yale Üniversitesi'nde lisans eğitimi aldı. Ardından mülakatı kazanarak dört ay boyunca da Dünya Bankası'nda staj yaptı.
1966'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başladı. Yön, Emek, Ant dergilerinde, Sosyalist Devrim yanlısı yazılar yazdı.
1968-70 yılları arasında Birmingham Üniversitesi Rus ve Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi'nde bulundu. Sovyetoloji araştırmalarını kitaplaştırdı. Bu kitaptan dolayı sekiz yıla mahkûm edildi.
1971'de doçent oldu. 12 Mart 1971 Muhtırası'ndan sonra görevden alındı. 1973-76 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin ekonomi servisini yönetti. 1970'lerde, Türkiye İşçi Partisi'nin ikinci kez kuruluşu için çalışmalara katıldı, 1973 yılı sonlarında askere alındı.

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ İHRAÇ ETTİ
1978'de TİP'ten ihraç edildi. 1979'da kendisiyle beraber TİP'ten ihraç edilenlerle birlikte Sosyalist İktidar dergisi'ni çıkarmaya başladı. Aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğretim üyesi oldu. 12 Eylül Darbesi'nden sonra üniversiteden uzaklaştırıldı. 1983'te Bir Yeni Cumhuriyet İçin adlı yapıtından ötürü tutuklanarak cezaevine girdi; daha sonra aklandı. 1987'de Gazi Üniversitesi'nde profesör oldu ve 1994'te emekli oldu.

ÖCALAN İLE GÖRÜŞTÜ
1993 yılında Suriye'de Bekaa Vadisi'ne giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Bu görüşmeyi "söyleşi" adıyla kitaplaştırdı. Çeşitli sol dergiler çıkarttı. Bu arada PKK'nın medya organı olan MED-TV'de programlar yaptı.
Bu dönemde dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından emredilen Abdullah Öcalan'ın yok edilmesi istihbaratını, dönemin muhalefet lideri Mesut Yılmaz'dan öğrenerek PKK'yı bilgilendirdiği ve olayı engellediği iddia edilmektedir.

28 ŞUBAT'TA ŞİKAYET DİLEKÇESİ VERDİ
28 Şubat sürecinde, 16 Eylül 1996'da yurtdışından Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na Refah Partisi'nin kapatılması için harekete geçmenin zorunluluğunu ifade eden bir dilekçe sundu. 29 Ekim 1998'de Türkiye'ye geri döndü ve "Kürtçülük Propagandası" yapmaktan suçlu bulunarak iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2000 yılında tahliye oldu.
2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin yakın tarihiyle ilgili iddialar ve eserler sunarak isimbilim araştırmalarına yöneldi. "Avdeti" kültürü, Sabetayizm, İbraniyet, kripto yahudilik (Crypto-Judaism), gizli din taşıma, çift dinlilik konuları ile ilgilendi.
7 Ocak 2009 tarihinde, Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılmak üzere İstanbul'a sevk edilen Yalçın Küçük 11 Ocak 2009 tarihinde tutuklandı. 12 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Nedim Şener:

DİNK CİNAYETİNİN ÜZERİNE GİTTİ

1966'da Almanya'da doğdu. Gazeteciliğe 1991 yılında, İlk Haber adlı gazetede adım attı.
1992-1994 arasında Dünya gazetesinde çalıştıktan sonra aynı yılın Kasım ayında Milliyet gazetesinde muhabir olarak görev yapmaya başladı.
1999'da "Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü"nü kazandı.

"Kod Adı Atilla" ile Alaattin Çakıcı'nın bilinmeyen yönlerini açığa çıkartırken yolsuzlukları da ortaya serdi.

"Dink Cinayeti Ve İstihbarat Yalanları" kitabı yazdı. Kitapta öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in davasındaki ilginçlikleri biraraya getirdi. Bu kitap nedeniyle iki ayrı dava kapsamında 28 yıl hapis istemiyle yargılandı ve beraat etti.
Özellikle Dink cinayeti haberleriyle kamuoyunda çokça kişi tarafından taktir edildi.

"Ergenekon Belgelerinde Fethullah Gülen Ve Cemaat" kitabını yazmıştır.

Ahmet Şık:
GÜLEN KİTABI ODATV'DE ÇIKTI
Yeni Yüzyıl gazetesinde ardından Radikal gazetesinde çalıştı. Gazeteye açtığı davanın ardından “performans düşüklüğü” sebebiyle işten atıldı.
Nokta dergisinde yaptığı “İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları” isimli haberlerle "Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü"nü kazandı.
Ahmet Şık aynı zamanda Nokta dergisinde darbe günlüklerini ortaya çıkaran gazeteci olarak biliniyor.

Basında özellikle askeriyeye karşı yaptığı haberlerle bilinen Şık, Bilgi Üniversitesi’nde dersler veriyordu.
Şık’ın Fethullah Gülen  ve cemaatiyle ilgili henüz basılmamış olan kitabı Odatv baskınında ele geçirilmişti.

İklim Bayraktar:
'CHP'Lİ İNCE KAPIMA DAYANDI'
Odatv'nin Ankara Muhabiri İklim Ayfer Kaleli (Bayraktar), bir süre önce Odatv'nin sahibi Soner Yalçın ile yaptığı bir telefon görüşmesinin basına yansıması ile gündeme gelmişti.
Bir süre İstanbul'da gazetecilik yapan İklim Ayfer Kaleli (Bayraktar), 6 ay önce Ankara'da Odatv'nin muhabirlik görevini üstlenmişti.

Bayraktar, Soner Yalçın'ın telefon görüşmesinde, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile ilgili bazı iddialarda ileri sürülmüştü. Bayraktar'ın, "'Geç saatte evime gelip, CHP'deki gizli toplantıları aktardı"dediği İnce ise bu iddiaları yalanlamıştı.


Sayfa Yükleniyor...