Kırkayağı taklit eden robot

GoQBot adlı süper hızlı robot kırkayakların balistik dönüş tekniğinden esinlenerek tasarlandı.

Kırkayağı taklit eden robot

Bir çok robot tasarımı özünde doğadan esinlense de ortaya çıkan sonuç genellikle metal veya plastikten yapılma hantal makineler oluyor. Esnek, dar alanlarda rahatlıkla eğilip bükülen, kıvrak robot tasarımlarıysa yeterince hızlı hareket edemiyorlar.

Ancak yeni tasarlanan, yumuşak yapılı, silikon gövdeli bir robot hem en dar yerlerde bile esnek ve hızlı bir şekilde ilerliyor, hem de uzun mesafeleri göz açıp kapayana kadar katedebiliyor. Uzmanların onu tasarlarken esinlendikleri şeyse tehlikeyi hissettiği anda kendini çok hızlı bir şekilde döndürüp ileriye doğru fırlatan kırkayak.

Tufts Üniversitesi’nde geliştirilen GoQBot süper hızlı hareket edebilmek için balistik dönüş tekniğinden faydalanıyor. Tasarımcı Huai-Tin Lin’e göre bu doğadaki en hızlı kendinden itişli dönüş hareketlerinden biri. İsmindeki Q harfiyse havada dönerken oluşturduğu şekilden kaynaklanıyor.

Sadece 10 santimetre uzunluğundaki silikon robotun hareketi şekil-hafıza özellikli alaşım bobinlerle sağlanıyor. 250 milisaniye gibi kısa bir sürede kendini döndürerek fırlatan robot dönüşü sırasında 300 rpm’lik açısal hıza ulaşıyor. Yan tarafında bulunan kızıl ötesi emitörler sayesinde hareket takip özelliği de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından desteklenen projenin ileride hızlı hareket eden keşif ve kurtarma robotlarının önünü açabileceği belirtiliyor. Tasarımcı Tin’e göre GoQbot, Japonya’da en son yaşanan felaket gibi durumlarda enkazın içindeki hızlı keşif ve kurtarma görevlerinde kullanılabilir. Hızından dolayı hareket halindeki fotoğrafının dahi çekilemediği robotun ne kadar hızlı ve ilginç bir hareket yeteneğine sahip olduğunu görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...