'Kırmızı Kitap' askere sormadan değişir mi?

Başbakan Erdoğan'ın değiştirileceğini söylediği Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, MGK'da görüşülerek kabul ediliyor. Tehditler değiştikçe 'Kırmızı Kitabın' yeni baskıları çıkıyor. Ancak belgenin detaylarını Genelkurmay Başkanlığı belirliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın EMASYA Protokolü ve Milli Güvenlik Siyaset Belgesi ile verdiği mesajlar Ankara'nın gündemini değiştirdi.

Erdoğan, ''2003 yılında Başbakan olarak göreve başladığınızda Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni gördünüz. Belgede, sizin de mensubu olduğunuz siyaset akımı ve şahsınızı içeren vatandaş kitlesi 'iç düşman, tehdit' olarak yorumlanabileceği şeklinde ifadeler vardı. Bunu görünce ne hissettiniz?'' sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Belgenin bütünü tüyler ürpertici tablo ortaya koyuyordu. Özellikle 12 Eylül sürecinden sonraki yapılanma içerisinde çok farklı yaklaşımlar oldu. Bunlar sivil irade ile uyumlu yaklaşım tarzları değildi. Salı günü yaptığım konuşmada halkını dışlayan, halkını tehdit unsuru olarak görenlere yönelik ifadem var, onun çağ dışı olduğunu ifade eden bir yaklaşımım var. Siyaset belgesinin aslında kanuni geçerliliği yok, bir genelge. Göreve geldiğimiz dönemdeki siyaset belgesi ile şu andaki siyaset belgesi çok farklı. Bu yıl siyaset belgesi yeniden ele alınacak. Ele alırken, endişeleri de  tamamen ortadan kaldırmaya yönelik adımları atmakta hükümetimiz kararlıdır. Bunun MGK'da tekrar müzakeresini yapacağız. MGK, karar merci değildir, bize tavsiyede bulunur. Bunları ya Bakanlar Kurulu kararına dönüştürürüz ya da yasa çıkarmak gerekirse adımını atarız. Siyaset belgesi ile ilgili eksiklikler üzerinde çalıştık ve 2010 için atacağımız adımda da demokratik sürecin gereği neyse bunu yapacağız."

"Bundan sonra iç tehdit olmayacak diyebilir miyiz?" sorusuna Erdoğan, "Asla. Böyle bir şeyi asla düşünemeyiz ve bu tür yapılanmalara müsaade edecek, bu tür zemini oluşturmaya müsaade edecek imkanlara fırsat vermeyecek şekilde bir düzenleme yapılacak" diye konuşmuştu.

Erdoğan'ın hafta sonu verdiği röportajda değiştirileceğini söylediği Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, 'Kırmızı Kitap' olarak da biliniyor.

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, 'nin içinde, yakın çevresinde ve dünyada meydana gelen gelişmelere göre belirli aralıklarla güncelleniyor.

Belgenin Türkiye'ye yönelik iç ve dış tehdit bölümleri var. Son kapsamlı güncelleme yaklaşık beş yıl önce yapıldı. Daha önce ekleriyle birlikte yüzlerce sayfayı bulan belge, ilk kez 25 sayfa olarak sınırlandırıldı

İÇ TEHDİT
Belgede, iç tehditler irtica, bölücülük ve aşırı sol olarak belirleniyor. Ülkenin bütünlüğüne, ulusal birliğine ve rejimin devamlılığına yönelik tehditlere karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanıyor.

Ayrıca, işsizlik, gelir dağılımındaki uçurum, bölgesel gelişmişler farkları gibi ekonomiden kaynaklanan sorunların da asayişe yönelik tehdit yaratabileceği vurgulanıyor.

Beş yıl önce değiştirilen belgede ilk kez asimetrik tehditler başlığı altında da bir bölüme yer verildi. Bu bölümde, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı, uluslararası terörizm, insan kaçakçılığı gibi tehditlere yer verildi. "Uluslararası yeni risk ve asimetrik tehditlerin ve özellikle uluslararası terörün ülkemizdeki faaliyetlerinin ve ülke dışındaki menfaatlerimize zarar vermesinin önlenmesi gerekir" denildi.

DIŞ TEHDİT
Belgenin dış tehdit bölümünde ise eski belgelerden farklı olarak ülkelere "Bir numaralı tehdit, iki numaralı tehdit" gibi tanımlamalar yapılmıyor. Belgede örneğin Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarmasıyla bir tehdit ortaya çıkarabileceği vurgusuna yer veriliyor.

Simetrik tehditlere karşı mevcut dengeleri ve ulusal çıkarları korumak için caydırıcı bir askeri gücün varlığına dikkat çekildi.

Kıbrıs'ta, her iki tarafın kabul edebileceği, adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözümün mutlaka sağlanması gerektiğine işaret edilirken, Kıbrıs'ın Türkiye'nin güvenliği için birinci derecede önemli olduğu ve buradaki haklarından asla vazgeçemeyeceği belirtildi. Belgede, Türkiye için belirsizlik yaratan risk bölgeleri arasında Irak ve İran sayıldı.

Siyaset belgesi, çok genel ifadeler içeriyor. Burada çizilen çerçeveye göre asıl tehdit planlamaları Genelkurmay Başkanlığı tarafından Milli Askeri Stratejik Konsept çerçevesinde belirleniyor. Kırmızı Kitap'ta genel esasları belirlenen politikaların ayrıntılarını Genelkurmay Başkanlığı Milli Askeri Stratejik Konsept altında belirliyor.

Sayfa Yükleniyor...