Kısa filmin kalbi İstanbul’da atıyor

22. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali başladı. Programda 182 film yer alıyor.

Kısa filmin kalbi İstanbul’da atıyor

Yıllardan beri, farklı kıtalardan, farklı dillerden, farklı sesleri bir araya getirmeyi başaran İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali, kısa film alanında, ülkemizdeki en uzun soluklu organizasyonu olarak öne çıkıyor. ’yi uluslararası boyutta başarı ile temsil ediyor.

Bugüne kadar gösterdiği özenli ve disiplinli çalışmaları sonucu, nitelik ve nicelik olarak Avrupa’nın önde gelen organizasyonları arasında yer almayı başarmış olan İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali'ne bu yıl Türkiye, Tunus, İtalya, İngiltere, Brezilya, Hindistan, Avustralya, Rusya, Azerbaycan, Avusturya, İspanya, Belçika, Kanada, Almanya, Macaristan, Fransa, Hollanda, İran, Singapur, Yunanistan, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg, Kamerun, İsviçre, Bosna Hersek, Suudi Arabistan, Japonya, İsveç, Romanya, Meksika, Arjantin, Yeni Zelanda, Kırgızistan, Slovenya, İsrail, gibi ülkelerden büyük sayıda film başvurdu. Bu filmler arasında yapılan özenli seçim sonucunda, programa toplam 182 adet film alındı.

2010 Cannes film festivalinde en iyi kısa film ödülünü alan Serge Avédikian’ı seyircimiz İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali aracılığı ile yıllar önce tanımış ve onunla söyleşiler yapma şansını yakalamıştı. Bu yılki programda da onun ödüllü filmi 'BARKING ISLAND” festival kapsamında seyirci ile buluşuyor.

“THE TRANSIT”,“AWAY”, “WAX WINGS”, “ARANCELES”, “HYMEN”, “BAD LYRICS”, “BURNING CITIES”,” ANNIE DE FRANCIA”,” GOOD BYE, DOLL”,”HAIR”,“ATOMS NEVER DIE”, “IT IS FREE FOR GIRLS”, “TRINKLER”, “MADAGASCAR, A JOURNEY DIARY”, “MEI LING”, “MY POOR HEAD”, “THE STORYMAKER”, “TUESDAY MORNING” isimli kısa filmler festival programında yer alan ve birçok festivalden büyük ödüllerle dönmüş dünyaca ünlü çalışmalardan sadece bir kaçı.

Programda ayrıca bu yıl Adana Altın Koza Film Festivali Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışmasında en iyi kurmaca ödülünü alan “RITA” ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Kısa Film Yarışması’nda en iyi film ödülünü alan “THE POSTCARD” da yer alıyor.

Bu yılki festivali çerçevesinde, “ALMANYA '09” isimli başlık altında, 13 ayrı yönetmenin kısa filmlerinden oluşan bir bölüm var. Bu bölümde Fatih Akın, Wolfgang Becker, Sylke Enders, Dominik Graf/Martin Gressmann, Christoph Hochhaeusler, Romuald Karmakar, Nicolette Krebitz, Dani Levy, Angela Schanelec, Hans Steinbichler, Isabelle Stever, Tom Tykwer, Hans Weingartner gibi yönetmenlerin çalışmaları yer alıyor. Yönetmenler, bugünün Almanya’sını kendi algılamalarından ve kendi sinemasal bakış açılarından yola çıkarak somut ya da soyut olarak ve kendi seçtikleri türde çektikleri kısa filmlerle yorumluyorlar.

Festival, film gösterimleri yanı sıra, birçok yerli ve yabancı yönetmeni bir araya getirme konusunda da önemli bir görev üstleniyor. Konuk yönetmenler, hem filmlerinin gösterimlerinde hazır bulunuyorlar, hem de katıldıkları toplantılarda izleyicilerden gelen soruları yanıtlıyorlar. Söyleşi ve panellerde yer alıyorlar.

Program dört ana başlıktan oluşuyor:
”Kurmaca Filmler”, “Canlandırma Filmler”, “Belgesel Filmler” ve “Deneysel Filmler”

Ağırlığı kurmaca filmler oluşturuyor. Bireysel sorunları, yalnızlık temasını, çevre kirliliği ve küreselleşmenin getirdiği problemleri, gençliğin beklentilerini yansıtan filmlerin yanı sıra, gerilim, komedi ve fantastik içerikli filmler dikkat çekiyor.

Canlandırma filmler bu yıl da festivalimizin en renkli ve hareketli bölümü. İzlemeye doyamayacağımız, tekrar tekrar izlemek isteyeceğimiz filmler bunlar.

Belgeseller bölümünde, ayrımcılık ve insan hakları konusunda gerçekleştirilmiş çalışmalar, yaşlılık teması dikkat çekiyor.

Deneysel filmler ise programın çok özel bir bölümü. Bu bölümde, ele aldığı konuyu, değişik görsel yöntemler ve kurgu teknikleri kullanarak seyirciye aktaran kısa filmler yer alıyor.

Bu yıl, başlangıcından günümüze festivalin yürütücülüğünü üstlenen Hilmi Etikan yönetiminde “ Türkiye’de Kısa Film” başlıklı bir form düzenleniyor. Dileyen herkesin kürsüye çıkıp söz alabileceği bu forum sırasında kayda alınacak konuşmalar, yazılı hale dönüştürülerek geniş kitlelere ulaştırılacak.

Festival “Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması” ile paralel olarak sürdürülüyor. Türkiye'de üretilen kısa filmlerin başvurduğu bu yarışmalı bölümde, Mahmut Fazıl Coşkun (Yönetmen), Selen Uçer (Oyuncu), Veli Kahraman (Sanat Yönetmeni), Ercan Özkan (Görüntü Yönetmeni), Sadık Aslankara (Yazar/ Belgesel Film Yönetmeni), Esin Küçüktepepınar (Sinema Yazarı) ve Ceyda Aşar (Yazar/ Sinema Yazarı) dan oluşan seçici kurul, tüm filmleri izleyerek hem ön elemeyi gerçekleştirdiler hem de her dalın en iyi filmini belirlediler.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ana sponsorluğunda gerçekleştirilen gösterimler, Fransız Kültür Merkezi, Alman Kültür Merkezi ve Hollanda Dutch Chapel salonlarında ücretsiz olarak izlenebilir.

Sayfa Yükleniyor...