Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yangın

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, Samsun'un 19 Mayıs ilçesindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde çıkan yangın kontrol altına alındı.19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, "Burası biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir alan" açıklamasında bulundu.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yangın

’da Kuş Cenneti’nde yangın çıktı. Sazlık alanda çıkan yangın orman arazilerini de etkiledi. Öğle saatlerinden itibaren yangına iş makineleri ve arazözlerle müdahale edildi.

Çalışmalara Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Bafra Orman İşletme Şefliği, Samsun İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve 19 Mayıs Belediyesi personeli katkı sağladı. Yangın geride kalan 8 saatin ardından kontrol altına alındı. Ekipler alandaki soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Yangından 200 hektar alan etkilendi

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, “Yangın şu an itibarıyla kontrol altına alındı. Tedbir amaçlı bölgede ekip bekletiyoruz. Yanan alan daha çok sazlık ancak orman alanı da zarar gördü” dedi.

SABOTAJ İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Yangının çıkış sebebi araştırılırken, jandarma ekipleri de yangın çıkaran şüpheliler hakkında çalışma başlattı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, basın mensuplarına, yangının saat 11.30 sıralarında çıktığını hatırlattı.

Samsun'daki ilçe belediyelerinin ve iş makinelerinin desteğiyle yangına müdahale ettiklerini aktaran Zengin, "Gerçekten burası 20 bin dönümlük alan. Kuş Cenneti'nin yan parçası. Canlı varlıkların yok olması bizi derinden üzmüştür. Bu tür orman yangınlarına müdahale sıkıntılı. Çünkü bizim itfaiye araçlarımız şehir içi yangınlarına uygun olduğu için arazi şartları nedeniyle ulaşımda sıkıntı çektik ama tüm ekipler olarak canla başla yoğun bir mücadele ile kısmı olarak yangını kontrol altına aldık." dedi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yangın - 1

Zengin, alanın doğal bir yaşam alanı olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yangının sebebi doğal mıdır değil midir araştırıyoruz. Ama biliyoruz ki, yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklı oluyor. Böyle bir yeşil alanda yangının doğal nedenlerle çıkması zayıf bir ihtimal. İnsanlarımızın daha duyarlı olması gerekiyor. Burada orman da yok oluyor ve diğer canlı varlığı da yok oluyor. Canlı varlıkların yaşam alanını da yok etmiş oluyoruz."

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ise yangının bulunduğu alanda biyoçeşitliliğin zengin olduğunu söyledi.

"İnsanlar 'Burası çalılık' diyor ama aslında burası biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir alan." diyen Topaloğlu, "Yılandan kaplumbağasından, kertenkelesinden kuş türünün her türlüsüne kadar var. Biz alanda gezerken ceylanlara rastladık. Onların olması demek ceylanın olduğu yerde çakal, tilki gibi hayvan türleri de var. Köyün içine doğru yangının gitmesini engelleyebilirsek biçim için avantajdır. Bundan sonra ortaya çıkan zarara yapacak bir şeyimiz yok." ifadesinde bulundu.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yangın - 2

ÜLKENİN ÖNEMLİ SULAK ALANLARINDAN

Samsun'un Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, 'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve 359 kuş türüne ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için hayati öneme sahip olmasıyla öne çıkıyor


Deltada balaban, erguvani balıkçıl, kara leylek, kaşıkçı, boz ördek, çıkrıkcın, Macar ördeği, elmabaş patka, pasbaş patka, küçük orman kartalı, turna, sazhorozu, uzunbacak, kocagöz, bataklıkkırlangıcı, çizgili ötleğen, küçük karabatak, küçük akbalıkçıl, çeltikçi, dikkuyruk, küçük martı ve akkanatlı sumru gibi türler izlenebiliyor


Türkiye'deki nadir subasar ormanlardan biri olan ve biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkan Galeriç Ormanı'nda 35 ötücü kuş türünün kuluçkaya yattığı biliniyor.

Sayfa Yükleniyor...