Komisyonda tek uzlaşı '1 Temmuz'

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bugün 6 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıdan çıkan tek uzlaşı komisyonun süresinin 1 Temmuz'a uzatılması oldu. İktidar partisi komisyonun süresini takvime bağlamak istiyor, başta CHP olmak üzere muhalefet ise buna karşı.

Komisyonda tek uzlaşı '1 Temmuz'

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığı'nda toplandı.

Yaklaşık 6 saat süren toplantıdan çıkan tek uzlaşı, komisyonun süresinin 1 Temmuz'a kadar uzatılması oldu.

Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, toplantıda komisyonun devam etmesi isteniyorsa bir takvim olması gerektiğini söylediklerini kaydetti.

Yazım aşamasının ne zaman biteceğinin bir takvime bağlanması gerektiğini ifade eden Şentop, komisyonda buna karşı çıkıldığını söyledi.

Meclis'in tatile gireceği döneme kadar yazım aşamasına devam edebileceklerini söyleyen Şentop, "Temmuz içerisinde de olabilir. Ucu açık olmasın diyorlar ama bir takvime karşı çıkıyorlar. Diğer partiler, başta CHP olmak üzere" ifadelerini kullandı.

'AK PARTİ SAMİMİ DEĞİL'
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise bu sürenin sonunda uzlaşma sağlanamayacağına işaret etti.

Kart, "AK Parti'nin toplumsal uzlaşmaya dayalı Anayasa yapmak konusunda samimi olmadığını, siyaseten dürüst olmadığını ilk günden beri ifade ediyoruz. Gelişmeler bunu doğrulamıştır" diye konuştu.

Komisyon müzakere ve değerlendirmelerine 7 Mayıs Salı günü saat 15.30'da yapacağı toplantıyla devam edecek.

Komisyonda tek uzlaşı '1 Temmuz' - 1

'GÜNEŞ BATMAK ÜZERE'
Toplantı öncesinde ise Meclis Başkanı Cemil Çiçek, bazı açıklamalarda bulundu. Komisyon üyelerine tarihi bir görev düştüğünü söyleyen Çiçek, "Güneş batmak üzeredir, karanlığa kalmadan ne yapacaksak bir an evvel kararını vermemiz lazım" dedi.

Çiçek, çalışmalara ilişkin şunları söyledi:

"19 Ekim 2011'den beri anayasa çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2012 yılını hedeflemiştik. Çünkü; 2013’ten itibaren seçim atmosferine giriyor, seçim atmosferinde anayasa yapmanın zor olduğunu hepimiz biliriz. Parti kongreleri çalışmaları aksattı, 2012 yılında yetişmedi. Şimdi işi geciktirme imkanı yok, olumlu bir şekilde sonuçlandırmamız lazım. Çalışıyormuş gibi yapıp işi daha fazla gündemde tutamayız o zaman vatanadaşın da Meclis'e güveni yara alır. Zaten son zamanlarda yaşadığımız üzücü durumlar var.

Yeri gelmişken ifade edeyim; Başbakan dün benim yazıma cevabi bir yazı yazdı. Başbakan hassasiyet gösterdi, teşekkür ediyorum. Meclis hepimizin, meclisler demokrasinin mabetleridir. Mabetlerde kırıcı hakaretamiz sözcükler olmaması gerekiyor. Kimse yanlışların arkasında durmamalı, bu hususlarla değil anayasayı yapmış bir Meclis olarak toplumun önüne çıkmayı tercih ederim.

Komisyon üyelerine tarihi bir görev düşüyor, görüşme sonrası açıklama yaparız. Güneş batmak üzeredir, karanlığa kalmadan ne yapacaksak bir an evvel kararını vermemiz lazım."

130 MADDEDE UZLAŞI YOK
Komisyonda bugüne kadar yaklaşık 170 madde müzakere edildi. Ancak sadece 40 maddede tam uzlaşı sağlandı. Geri kalan 130 maddede ise partiler anlaşamadı.

Sayfa Yükleniyor...