Komutanın kızına esrarengiz Facebook mesajı

İkinci “Balyoz” davasında hakkında yakalama kararı bulunan Tümgeriral Beyazıt Karataş, kızının Facebook adresine gelen ''Başarılı subayı karalamak istiyorlar'' başlıklı bir linke dikkat çekti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İkinci "Balyoz" davasının duruşmasında Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Emin Hakan Özbek, Tülay Delibaş ve Ali Cengiz Şirin katıldı.

Hakkında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Beyazıt Karataş'ın da hazır bulunduğu duruşmaya, diğer yakalamalı sanık Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul ise gelmedi.

Tümgeneral Beyazıt Karataş, duruşmada hakkındaki yakalama kararına karşı beyanı soruldu.

İddianamede yer alan ''Ek-I lahika-4'' isimli belgede ''Balyoz Güvenlik Harekat Planı'' kapsamında Hava Kuvvetleri unsurlarınca hazırlanan ''Oraj Hava Harekat Planı'nda'' özel personel olarak sınıflandırılarak tali bölge komutan yardımcısı olarak belirlenmesi, ''devirteslim.doc'' isimli belgede yer alan ''ihtimalat planı'' kapsamında mevcut bilgi ve belgeleri Kasım 2003 tarihi itibariyle sanıklardan Nedim Güngör Kurubaş'a teslim ettiği iddialarına değindi.

Kimlik tespiti sırasında Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı olduğunu söyleyen Karataş, mahkeme heyetine bir dosya sundu.

Karataş, 28 Mart 2011'de kızının bir sosyal paylaşım sitesindeki adresine ''Başarılı subayı karalamak istiyorlar'' diyerek bir link gönderildiğini, bu linkte general karikatürü ve “Balyoz'' yazısının bulunduğunu, bu karikatürün de ekranı kitlediğini söyledi.

''Balyoz'' kapsamında kendisiyle ilgili hiçbir şey yokken bu mesajı dikkat çektiği için mahkemeye sunduğunu ifade eden Karataş, 25 Ağustos 2003 ile 2 Eylül 2005 tarihleri arasında Washington'da silahlı kuvvetler ataşesi olarak görev yaptığını dile getirdi.

Görev nedeniyle 17 Ağustos 2003'te yola çıktığına ve Genelkurmay Başkanlığında gerçekleştirdiği işlemlere ait belgeler ile kendisi, eşi ve kızının pasaportunun fotokopilerini mahkemeye sunan Karataş, pasaportu incelendiğinde 4 Eylül 2005'te yurda döndüğünü, bu süre içinde de yurda hiç giriş yapmadığının görüleceğini anlattı.

Ataşeliğe atanması, Washington Büyükelçiliğinin resmi belgeleri ile görev nedeniyle katıldığı resepsiyonda çekilen fotoğrafları da mahkemeye veren Karataş, 15 Kasım 2003'te İstanbul'daki bombalı saldırılar nedeniyle, ADB Savunma Bakan Yardımcısı ve Genelkurmay 2. Başkanın gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında kendisinin de yer aldığını söyledi.

Bu kapsamda çekilen fotoğrafları da mahkemeye veren Karataş, iddianamede, Kasım 2003 tarihi itibarıyla sanıklardan Nedim Güngör Kurubaş'a belge teslim ettiği iddialarına ilişkin de şunları söyledi:

''Kasım ayında ABD'de olduğum, 4 Eylül 2005'e kadar Türkiye'ye dönmediğim belgelerden anlaşılacaktır. Kurubaş 2001-2003 tarihleri arasında İtalya'da ataşe olarak görevliydi. Ben ABD'den ayrıldıktan sonra, benim görevime atanan Kurubaş, 15 Eylül'de Washington'a gitmiş. Kurubaş ile 4 yıl boyunca hiç görüşmedik. Birbirimize devir teslim yapmadık.''

İddianamede, Oraj Harekat Planı'nda tali bölge komutan yardımcısı olarak, 1. Ordu Komutanlığında sıkıyönetimde görev verilecekler arasında adının bulunduğunu belirten Karataş, belgelerin teknik olarak hatalı olduğunu ve tutarsızlıklar bulunduğunu söyledi.

Böyle bir görevde yer almasının, konumu itibariyle mümkün olmadığını ifade eden Karataş, ''Size sunduğum belgelerle, iddiaların yer aldığı belgelerin doğru olmadığını, düzenlenmiş olduğunu göstermeye çalıştım'' diye konuştu.

Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün 24 Ocak 2004'te Washington'u ziyareti sırasında çekilen kendisinin de yer aldığı fotoğrafları da mahkemeye sunan Karataş, bu gezinin ardından Gönül'ün kendisine yolladığı teşekkür mektubunu da mahkemeye verdi.

Karataş, Milli Savunma Bakanlığında müsteşar yardımcılığı da yaptığını sözlerine ekledi

20 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Sanıkların, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs'' suçunu işledikleri belirtilen iddianamede, Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, tümgeneraller İsmail Taş, Nedim Güngör Kurubaş, Bülent Kocababuç, Tuğgeneraller Mehmet Eldem, Mustafa Erhan Pamuk'un da aralarında bulunduğu 28 sanığın, eylemlerine uyan ve lehlerine olan eski TCK'nın 147 ve 61/1. maddeleri uyarınca 15 ile 20'şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...