Kontör çetesi profesör de dolandırmış

Türkiye genelinde ''kontör dolandırıcılığı''na yönelik başlatılan operasyon kapsamında 122 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin profesör ve iş adamlarını da dolandırdığı ortaya çıktı.

Kontör dolandırıcılığına yönelik uzun süren takibin ardından yurt genelinde başlatılan operasyonlar kapsamında Şanlıurfa merkezli olarak 48 ilde yürütülen operasyonlarda 122 kişi gözaltına alındı.

Son olarak İzmir'de 8 firmaya ait 22 iş yerine, polis, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ve SGK İzmir Bölge Müdürlüğü görevlilerinin katılımıyla eş zamanlı baskın yapıldı.

Vergi Dairesi ve SGK görevlilerinin denetimleri sonucu iş yerlerine, eksiklik ve usulsüzlükler nedeniyle toplam 130 bin lira para cezası uygulandığı belirtildi.

İş yerlerinde bazı suçlardan yakalanan 15 kişiden 13'ünün savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı, 2 kişinin ise gözaltına alındığı öğrenildi.

Gözaltına alınan Y.T. ile cep telefonu bayisi N.Y'nin, sahte kimliklerle GSM hattı çıkardıkları, bu hatlardan aradıkları kişilere kendilerini bir meşrubat firması yetkilisi gibi tanıtıp ''ödül kazandınız'' ya da savcı, polis gibi tanıtıp ''Ergenekon operasyonunda tutuklanan zanlılarla telefon görüşmeleriniz tespit edildi'' diyerek para veya kontör göndermelerini istedikleri, böylelikle dolandırıcılık yaptıkları iddia edildi.

Sorguları tamamlanan N.Y. ile Y.T. ''Kişisel verilerin usulsüz kullanılması'', ''Suç uydurma'', ''Sahtecilik ve dolandırıcılık'' suçlamasıyla adliyeye sevk edildi.

2006'DA BAŞLADI
Soruşturmada, kontör dolandırıcılığının ilk olarak, 2006 yılında GSM operatörlerinin arandıkça kazan kampanyasından faydalanmak amacıyla aranıp çeşitli bahanelerle telefonda oyalayarak kontör kazanma isteği ile başladığı belirlendi.

PROFESÖR 148 BİN LİRA DOLANDIRILDI
Çete üyelerine kanan Antalya’da bir işadamının 153 bin TL, Ankara’da bulunan bir üniversitenin öğretim görevlisi bir profesörün 148 bin TL, İstanbul’da bir işadamının 118 bin TL’lik kontör gönderdiği belirlendi. Dolandırılan kişiler arasında, çok sayıda polis, asker, doktor, öğretim görevlisi ve işadamları da bulunuyor.

KULLANILAN YÖNTEMLER
- Emniyet Genel Müdürlüğü'nden arıyoruz. Sizin telefonunuzdan valiye (savcı, genelkurmay başkanı, general) ve eşine küfürlü mesaj gönderilmiş. Şahısları takip etmemiz ve yakalamamız için kontör göndermelisiniz.

- Kendisini emniyet amiri ve başkomiser olarak tanıtan çete üyesi: (Fonda telsiz sesi) Telefon hattınız kopyalanmış. Yüksek meblağda fatura gelecek. Durumun düzeltilmesi için kontör göndermelisiniz.

- Kendisini emniyet amiri ya da başkomiser olarak tanıtan çete üyesi: (Fonda telsiz sesi) Hattınız kopyalanmış. PKK üyesi tarafından kullanılmakta. Kuzey Irak'taki ve Kandil'deki teröristlerle görüşme yapılmış. Bu şahısları yakalama çalışmalarımız var. Bu yüzden kontör göndermelisiniz. Operasyon sonunda devlet tarafından zararınız ödenecektir.

- Kendisini emniyetteki bilgi işlemde çalışan emniyet amiri, başkomiser ya da polis olarak tanıtan çete üyesi: Telefonunuz Ergenekon tarafından kopyalanıp kullanılmakta. Bu kişileri takip ediyoruz. Bunun devam etmesini istiyorsanız bize kontör gönderin. Bu kişiler yakalandığında emniyet kontör ücretlerini iade edecek.

- "P.... Yaşatır Seni kampanyasından 10 bin TL ödül kazandınız" mesajı atılıyor. Sonra da telefonun sahibi aranarak ödülü alması için kontör göndermesi isteniyor.

- "T......'in başlattığı kampanyadan para ödülü kazandınız" mesajı atılıyor. Arayan mağdurdan ödülü alabilmesi için kontör göndermesi isteniyor. Ya da "Adınıza bulunan banka hesabını söyleyin kredi kart bilgilerinizi verin biz o hesaba para yatıracağız" deniyor.

- Ben emniyet amiriyim. Bir operasyon düzenliyoruz. Sizi takip ediyoruz. Sizi kurtaracağız. Ancak bu büyük operasyonun devam etmesini için hemen kredi kartı bilgilerinizi yazdırın ya da şu numaralara kontör gönderin.

Sayfa Yükleniyor...